Вицепрезидентът на Еквадор беше осъден на 6 години затвор

Автор: Няма коментари Сподели:

 Хорхе Глас беше обвинен за корупция и осъден на 6 години затвор.

Еквадорският съд призна за виновен вицепрезидентът на страната Хорхе Глас по делото за корупция и го осъди на 6 години затвор. Това съобщи в сряда ТАСС, позовавайки се на местния еквадорски вестник „Комерсио”. 

БГНЕС припомня, че през октомври Глас беше лишен от поста си, след като срещу него бяха предявени обвинения за корупция. Това се случи близо 3 седмици, след като еквадорският съдия Мигел Джурадо издаде заповед за арестуването на Глас по три обвинения в корупция, с което удовлетвори искането на генералния прокурор на републиката Карлос Баки Манчено. Той се съгласи с аргументите, че съществува сериозен риск от бягство на заподозрения. 

Според прокуратурата политикът участва в организирането на престъпна общност, създадена за незаконно обогатяване. Обвиненията се отнасят до още 17 души, включително Рикардо Рибера – чичото на вицепрезидента. Те засягат компанията „Глори Интърнешънъл Индъстрийс”, регистрирана в офшорната зона на Маршаловите острови. Според следствието вицепрезидентът я е използвал, за да получава подкупи от бразилската строителна компания „Одебрехт” за сключване на договори с правителството на Еквадор. 

Прокуратурата твърди още, че Рибера е действал като доверено лице на Глас в престъпната схема, която е спечелила на вицепрезидента 17,4 милиона долара. Малко след като вицепрезидентът бе арестуван в дома си в град Гуякил, адвокатът му Едуардо Франко определи обвиненията като „опит за държавен преврат”, който “нарушава законите и конституцията на Еквадор”.

Прочети още на:    http://www.bgnes.com/sviat/amerika/4555146/

Предишна статия

БОЙКО РАШКОВ РАЗБИ ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР!

Следваща статия

Фигаро: Русия – новият стопанин на арабския свят?

Други интересни