Докато има атомни бомби, катастрофата е неизбежна…

Автор: Няма коментари Сподели:

Докато съществуват атомни бомби, катастрофата е неизбежна, заяви днес председателката на Международната кампания за забрана на ядрените оръжия (МКЗЯО), която спечели тазгодишната Нобелова награда за мир, предаде Асошиейтед прес.

“Точно сега ние сме изправени пред недвусмислен избор: ликвидиране на ядрените оръжия или ликвидиране на самите нас”, каза Беатрис Фин на пресконференция в Норвежкия нобелов комитет в Осло, където утре тя ще получи престижната награда.

 Фин каза, че през изминалата година рискът от ядрена война е нараснал и призова лидерите на Северна Корея и САЩ да прекратят опасната си риторика. “Спрете да заплашвате с употреба на оръжия за масово унищожение и започнете преговори за дипломатическо решение”, заяви тя.

 “Внезапен зъл импулс, преднамерена военна ескалация, терористична или кибератака или съвсем случаен инцидент – всичко това може да предизвика употреба на ядрени оръжия, ако те не бъдат ликвидирани”, предупреди тя. “Тези оръжия не ни дават сигурност, те не са средство за сдържане, те само подтикват и други държави са изпълняват собствени програми за създаване на ядрени оръжия”, подчерта Фин.

 Тя обърна внимание на факта, че нито една ядрена държава не е подписала международния договор за забрана на ядрените оръжия, който бе пуснат за подпис миналата година. Досега са го подписали 53 страни и само три от тях са го ратифицирали. За да влезе в сила, договорът изисква 50 подписа.

 Три западни ядрени сили – САЩ, Великобритания и Франция – казаха, че няма да изпратят своите посланици в Осло на утрешната церемония по връчването на Нобеловата награда.

 Японката Сацуко Турлоу, оцеляла от атомната бомбардировка над Хирошима, която утре ще получи наградата заедно с Беатрис Фин, отбеляза, че “не е твърде изненадана” от този дипломатически бойкот на церемонията. “Те не за първи път са държат по този начин. Те се опитаха по много и различни начини да саботират, да дискредитират онова, което ние правим”, добави тя, цитирана от НТВ.

 Турлоу също настоятелно призова лидерите на Северна Корея и САЩ да заявят, че никога няма да употребят ядрено оръжие. Според нея дипломатическо решение на кризата около Корейския полуостров чрез преговори е единственото възможно.

 МКЗЯО е неправителствена организация, която обединява над 430 местни и регионални организации от над 100 страни. Именно тя бе инициаторка и движеща сила за подписването на международен договор за забрана на ядрените оръжия.

 На пресконференцията Фин отбеляза, че премията от Нобеловата награда (около 1,1 млн. долара), ще бъде използвана за създаване на нова организация с името “Фонд хиляда дни”, която в близките три години ще работи над това, всички страни в света да подпишат и ратифицират договора за забрана на ядрените оръжия.

https://frognews.bg/novini/nobelovi-laureati-dokato-ima-atomni-bombi-katastrofata-neizbejna.html

Предишна статия

Four Rooms 1995

Следваща статия

Лидерът на БОЕЦ: Покажете Пеевски на гостите по време на европредседателството

Други интересни