ЩЕ ПРОДЪЛЖИМ ЛИ ДА ИЗНАСЯМЕ ОРЪЖИЯ ЗА ДЪРЖАВА, ВЪОРЪЖАВАЩА ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА?

Автор: Няма коментари Сподели:

В деня, в който правителствената ни делегация отпътува от Саудитска Арабия, Европейският парламент призова ЕС да наложи оръжейно ембарго на Саудитска Арабия и поиска от отговарящия за външната политика Федерика Могерини да спре европейските доставки на оръжия за монархията.

Гръцкото правителство веднага обяви, че ще се съобрази с ЕС, ако Брюксел наложи оръжейно ембарго на Саудитска Арабия. Атина е критикувана за оръжейното споразумение с Рияд за 66 милиона евро…

Вместо журналистите в правителствения самолет веднага да интервюират Красимир Каракачанов и поискат коментара му както за резолюцията на Европарламента, така и за причините за неговото присъствие в делегацията, те удобно за властта замълчаха.

Всъщност защо военният министър бе в Саудитска Арабия? И защо Министерството на отбраната не излезе с официално съобщение за постигнатото от Каракачанов в Рияд?

Ето някои факти, обясняващи мистериозната разходка на Каракачанов:

През 2016 г. общият ни оръжеен износ е малко над 1 милиард евро, като една четвърт от тези поръчки (250 млн.евро) идват от Саудитска Арабия. Сиреч, България е заработила 250 млн. евро от износ на оръжия не за Саудитска Арабия, а за нейния съюзник в Сирия – Ислямска държава! Последното бе потвърдено от авторитетни американски и британски медии и никога не е било отричано от Рияд.

През същата година министърът на икономиката Божидар Лукарски бе принуден да признае, че българско оръжие е попаднало в Ислямска държава. Обяснението му в НС бе цинично: “За мен като принципал на предприятията, произвеждащи оръжия, е важно, че разширяваме производителността и отваряме нови работни места… Но страната ни няма вина, ако тези оръжия попаднат в недобросъвестни ръце”…

Случайни или не, по същото време разследващата журналистка Диляна Гайтанджиева бе уволнена от в. „Труд“ заради филмовите й разкрития за българско оръжие, попаднало в Ислямска държава.

Като депутат в 43-то Народно събрание подкрепящият кабинета Каракачанов бе сред най-гласовитите противници на мигрантските потоци към България, обявявайки бежанците за заплаха за националната ни сигурност. Но тези бежанци бягаха от кървава война, в която бойци на Ислямска държава воюваха с … българско оръжие.

КАРАКАЧАНОВСега патриотарът е военен министър и очевидно продължава политиката на кабинета „Борисов 2“ за износ на оръжия за терористите в Сирия през Саудитска Арабия. Защо иначе ще е в правителствената делегация в Рияд?

Обяснението, че Каракачанов разговарял със саудитския си колега за тероризма е дъвка за наивници. Защото тази тема е ресор на вътрешния министър Радев, който не бе в делегацията.

Понеже е гузен, а и Европарламентът поряза търговията с оръжия със Саудитска Арабия, само час след новината от Брюксел и докато военният министър летеше обратно за София, подчиненото му ВМРО проведе перфектно активно мероприятие за отвличане на вниманието.

От „Пиротска“ пуснаха гневна декларация срещу опита на държавата да дари дворци и гори на Симеон Сакскобургготски.

И срещу кого протестираха тия от „Пиротска“? – Срещу правителство, в което силов вицепремиер и военен министър е шефът на ВМРО, длъжен първи да знае за подобен подарък и първи да реагира, ако му стиска, разбира се.

Декларацията на ВМРО пропуска факта, че преди 14 години Каракачанов бе в коалиция с партията на бившия столичен кмет Софиянски, дал двореца „Врана“ на Сакскобурггоски. Защо тогава ВМРО се коалира с партия на политик, незаконно подарил държавен имот на Сакскобугготски?

Понеже правителствените медии мълчат, питам директно военния министър:

Вярно ли е, че по поръчка от Големия брат отвъд океана сте договорили нов транш от леко стрелково оръжие за Саудитска Арабия на стойност 70 млн. евро? И че възнамерявате да изпълните договора, погазвайки декларацията на Европейския парламент за налагане на оръжейно ембарго на Саудитска Арабия, оправдавайки се, че декларацията няма задължителен характер.

ВЕЛИЗАР ЕНЧЕВ                                                          Велизар Енчев                 http://afera.bg

Предишна статия

ДЪРЖАВАТА НА СИК НЕ Е МОЯТА БЪЛГАРИЯ И ПРЕСТЪПНИТЕ ПОЛИТИЦИ НЕ СА МОЕТО ПРАВИТЕЛСТВО!

Следваща статия

Антонио Бандерас

Други интересни