Отворено писмо До Президента на РБ…

Автор: Няма коментари Сподели:

Отворено писмо

До Президента на РБ,

председателстващ Консултативния съвет по национална сигурност

Уважаеми г-н Президент,

Уверяваме Ви, че няма друг фактор, който да застрашава така осезателно националната сигурност на страната ни, както властващото беззаконие и убийствената със своите размери корупция! Страната ни е доведена до състояние на трета национална катастрофа, несравнима с другите две нито по социално-икономическата разруха, нито по дадените жертви. Съсипахме икономиката си, селското стопанство, армията, оставихме народа си без препитание. Два милиона млади и образовани хора или потенциалът на нацията, бяха принудени да напуснат страната. Милиони наши сънародници се препитават с три пъти по-ниски доходи от санитарния минимум. Това е една от основните причини да оглавим всички негативни европейски и световни класации като най-корумпирана, най-бедна, болна и изчезваща нация.  Не може повече да си заравяме главите в пясъка! Трябва да се каже истината и то на висок глас, а именно, че шепа алчни, престъпни безродници обсебиха властта на българина и го направиха най-беден и най-безправен! Такава несправедливост, такова ограбване на човек от човека, българската история не помни. Основна причина е, че вече 27 години страната ни се управлява от задкулисието, от олигархията, мафията – от паралелната власт, която обезличи напълно държавността. Партиите в този им вид се ползват единствено като инструмент от олигарсите за гласуване на лобистки закони и внедряване на корумпирани персони с нисък морал, включително и на най-високите постове в държавата ни!

Уважаеми г-н Президент,

Напълно сме наясно с конституционната уредба на страната ни – за разделение на властите и отговорността на всяка една институция, но Ви уверяваме, че запознавайки се с представените от нас, не десетки, а стотици конкретни факти, цифри и имена и Вие като нас ще се почувствате омерзени, че сме част от едно такова общество, а честните съдии, следователи и прокурори просто ще се срамуват.

Не може да правим повече компромиси с истината. Сигурни сме, че споделяме мнението на 90% от ограбения и унижен български народ, че е крайно време нашият президент, който оглавява единствената институция, която все още не е превзета от олигархията и е призван да олицетворява единството и суверенитета на нацията ни, избран пряко от 2 милиона българи, клел се във вярност към отечеството, а и в предизборната си кампания заявихте, че ще работите единствено и само в интерес на българския народ, ползвайки правото си по Конституция на обръщение към нацията, и като председателстващ Консултативния съвет по национална сигурност, да поставите като дневен ред пред българското общество темата, дилемата – мафията или народа. Касае се вече не за какво да е, г-н Президент, а за по-нататъшната съдба на отечеството ни.

Нашата тревога не е от вчера и от днес. Месец преди президентските избори в лична среща с Вас споделихме тревогата си за състоянието, в което се намира страната ни, споделихме и това как съседна Румъния намери своето решение, благодарение на осъзнатото гражданско общество, подкрепено от морални и професионални политици, съдии и прокурори, и най-вече от президента на Румъния. Резултатите им са категорични, преди 10 години бяха след нас, а сега и заплатите и пенсиите са двойно по-големи, а и всички останали показатели. Още тогава апелирахме, че е крайно необходима една такава позиция на новия ни президент, която да консолидира обществото и сложим началото на възкръсване на изстрадалата ни родина.

Вина за безизходицата, в която изпадна страната ни, имат всички партии. След като разграбиха активите на държавата, или труда на цели поколения с криминалната приватизация, корупцията започна с „Мистър 10%” по време на правителството на Костов. Надграждането на „тройната коалиция” вдигна нивото над 50%. Докато при „ГЕРБ” корупцията надмина нивото далеч над 100%! Най-сполучливият проект на задкулисието, олигархията, видно не само от високото ниво на корупцията, се оказаха „ГЕРБ”,  в лицето на Борисов и Цветанов, в тандем с Цацаров.  Ще се убедите от последващите изнесени от нас неопровержими факти, че такова обезличаване на държавността, каквото наложи посоченият по-горе тандем, никога не е имало!

Няма българин, който да вярва, че изборите се печелят с идеи и програми. Всичко е на принципа на наложения в обществото ни стрес, страх и зависимост. Огромният капитал чрез обществените поръчки е мощен лост в ръцете на Цветанов-Борисов, най-добър пример е санирането. Хилядите чиновници и техните семейства са наясно, че не се ли придържат към управляващите, рискуват сигурността и препитанието на семействата си. Още по-директно е посланието към стотиците хиляди работници, че ако не спечели „ГЕРБ” губят обществените поръчки, и семействата им остават на улицата. С лекота отминаваме случая в Добрич  „Суджукгейт” и Хасково „Кумгейт”. Всеки ще Ви каже, че това е масова практика, наложена от Цветановите партийни структури в цялата страна, които деребействат, обсебиха напълно ресурса, ограбиха и съсипаха средния и малък бизнес. Ще повторим отново, че в обществото ни цари страх и зависимост. И най-лошото, че държавните институции се използват като бухалки за саморазправа с всеки, който се осмели да се противопостави срещу беззаконието и корупцията, срещу статуквото.

При тази ужасяваща действителност, г-дата Борисов и Цветанов, продължават с постоянните си монолози да манипулират и натрапват на обществото, че няма алтернатива, че имаме стабилна държава, стабилно управление, че сме остров на икономическата стабилност, преборили корупцията, и народът ни благоденства. А на практика стабилността е в беззаконието, корупцията, беднотията и мизерията. Икономическите показатели се поддържат единствено и само на базата на ниските доходи, наложения геноцид върху собствения си народ, който доведохме до просешка тояга. И нито дума за двата милиона безработни, потърсили спасението си в чужбина, увеличаващи се ежемесечно. Нито пък за стряскащите последни данни от статистиката, че намаляваме вече с 11 човека на час или 85 000 български граждани изчезват на година. Нито дума коя е причината, че страната ни оглави всички негативни класации в света и Европа като най-корумпирана, най-бедна, най-болна и най-бързо изчезваща нация, и коя е причината да закрием стотици села и училища? При тази гротеска картина нито дума къде потънаха 16-те милиарда, заробващ поколенията ни, кредит. И на много други въпроси, на които ще трябва да отговорят оттук нататък.

Нашият премиер на скоро беше на среща в Гърция с колегата си Ципрас. Този млад държавник би трябвало да му е добър пример как превежда народа си през блатото на най-голямата криза за гръцката държава. При тази си огромна задлъжнялост, той не позволи жизненият стандарт на гръцкия народ да падне под минимума. Напротив, най-ниските им пенсии са точно 5 пъти по-високи от нашите. Какъв е смисълът на нашето общество, г-н Борисов, чия програма изпълняваме, след като на заден план оставихме човешкия фактор? Стотици хиляди наши сънародници се простиха с живота си преждевременно следствие наложената мизерия от липса на лекарства, студ и реален глад. Още по-страшното е, че не виждайки никаква перспектива 30 000 български граждани през годините на прехода сложиха край на живота си. Тази тенденция постоянно ескалира, неотдавна само за два дни в Стара Загора сложиха край на живота си 4 човека.

Най-вече на Вашата съвест ще тегне, г-н Борисов, проклятието за съдбата на стотици хиляди човешки съдби. Не се ли страхувате, че сте на път да се сдобиете с прозвището на българоубиец.

Уважаеми г-н Президент,

Та нима не виждаме, че пред очите на всички ни обществото ни се разпада, Майка България си отива. Процесите стават вече необратими. Ако нашият президент не намери сили да изпълни дълга си, като обединител, спасител на нацията, и допусне да бъде превзета от олигархията-мафията и последната крепост, каквато е президентската институция, то ако сега страната ни се намира на дъното на пропастта, от която все пак има някаква надежда да се излезе, вече ще изпаднем в бездната, която няма дъно, няма никаква надежда.

Уверяваме Ви, г-н Президент, че предприемайки една такава неотложна, родолюбива, животоспасяваща за страната ни кауза, зад Вас ще застане не само истината, а и целият изстрадал, ограбен и унижен български народ.

Имаме историческия опит. Страната ни се намира в същия период на 1934г. или беззаконие, бандитизъм, грабеж. Тогавашните държавници извършват преврат, вследствие установените законност и справедливост в обществото, само за 5 години страната ни е заела не само първо място по стандарт на Балканите и конвертируема валута, а и водещо в Европа. В 21-ви век нито е възможен, нито пък е нужен преврат. При новите условия всичко е в ръцете на българския народ.

Никой не трябва да се съмнява, че отвоюваме ли си държавата от мафията, издигнем ли върховенството на закона, резултатите ще бъдат далеч, далеч по-добри от тези на нашите предшественици през 1934г. Ще изправим и възродим страната си, ще върнем децата си! Източниците за реализиране на тази оптимистична задача ще докажем по убедителен начин с редица конкретни факти.

В обществото ни се разиграва последното представление от 27-годишния театър – имитиране на реформа в съдебната система при обособяването на специализираното звено. Господата са наясно, че идва Видов ден. С цената на всичко, със зъби и нокти, се стремят да запазят статуквото. Касае се за заграбени милиарди средства, власт и влияние. Като дявол от тамян отбягват да се коментира положителния румънски опит. Даже си позволяват чрез своя слугинаж да го отричат, правейки оценки на символите за цяла Румъния, Моника Маковей, която сложи началото на промяната в Румъния, и сегашния ръководител на звеното Лаура Кьовеши, наричайки ги „ментета” и какви ли не още други квалификации.

Тази пропаганда се разминава отново със заключенията на доклада от 500 страници на Съдебния инспекторат към Върховния съвет на магистратурата в Румъния, който извърши проверка на дейността на ръководената от Кьовеши служба. Според доклада, с действията си Кьовеши е изградила чувство на вяра и уважение към закона, като по този начин е донесла сила и престиж на Дирекцията. Тя ръководи институцията безпристрастно и притежава качествата да продължи да заема поста. Усилията ѝ са оценени както във вътрешен, така и в международен план, се посочва още в цитирания документ.

При тези категорични заключения и оценки на Съдебния инспекторат към Върховния съвет на магистратурата в Румъния, г-н Боян Магдалинчев, представляващ ВСС, коментира, че за румънската страна се говорило, че се изпълнявали политически поръчки и т.н.

Нищо ново под слънцето, нищо добро не те чака българино! Статуквото ще бъде отново бетонирано.

Говорителят на симбиозата-статуквото, Цветан Цветанов, и поддръжниците му застъпват тезата, че сме си имали Конституция, Народно събрание, институции и било недопустимо да се дублира въпросното звено с вече съществуващите институции, като на новия орган се отрежда второстепенна, допълваща роля, нещо като координатор между съществуващите звена, анализатор, който да има задачата да представя събраните данни за евентуална корупция на съществуващите разследващи органи, да проверява годишните декларации и др. Остава да питаме, тъй като си имаме Конституция, Народно събрание, правителство, ВСС, правоохранителни и правораздавателни органи, защо страната ни изпадна в това беззаконие, и корупцията взе връх. Защо след като народът отдели от оскъдицата си стотици милиони левове за издръжката на допълнителни органи – специализирана прокуратура, специализиран съд, „БОРКОР”, разследващи към „ДАНС” и т.н., ефектът е никакъв, а корупцията доби още по-унищожителни размери? Възможно ли е на практика от всички тези неработещи и корумпирани звена, с много и много пробойни, да направиш едно работещо такова? Няма ли по същество това звено да представлява „БОРКОР” 2? Отново се цели да не се бръкне с пръст в раната, да не се види генезиса на корупцията, властовите центрове, фирмите, чрез които се акумулират и преразпределят заграбените средства и други такива.

Според нас, темата за обособяване на специализираното звено трябва да бъде поставена на широко обществено обсъждане. Най-важният фактор, оглавяващият специализираното звено неминуемо трябва да бъде доказал се в обществото човек, със своя професионализъм и морал. Поемайки тази голяма отговорност той е в правото си да постави условия както за структурната, така и кадровата политика на звеното. Неминуемо да се стъпи на румънския опит, тъй като имат вече утвърдени в годините положителни резултати, но истината е, че може да се разчита на успех, само ако този специализиран орган за борба с корупцията по високите етажи има основна цел, а именно скъсване на пъпната връв на 27-годишната взаимозависимост мафия-държава. На практика това трябва да е смисълът и духът на учредяването на въпросното звено. За тази цел органът не може да бъде назначаван и контролиран от тези, които впоследствие той трябва да разследва. Звеното трябва да бъде напълно независимо, комплектувано с всички необходими отдели и инструментариум до внасяне на обвинението. Да се назначава от президента. Мотивите са, че няма друг фактор, който така осезателно да застрашава националната сигурност на страната ни, както властващото беззаконие и убийствената по своите размери корупция, която застрашава вече устоите на страната и по-нататъшното ѝ съществувание. Още по-наложително е въпросното звено да бъде под егидата на президента, тъй като нашите псевдополитици и държавници отбягват факта, че този тотален разпад на държавността ни не е случаен, а е съвсем целенасочен и дирижиран. Той обслужва не само нашите алчни, престъпни безродници, а и чужди нам доктрини, както и имперски и геополитически интереси. Страната ни с всяка изминала година губи своя суверенитет.

Нещо повече, още сега трябва да сме наясно, че не се ли гласуват и премахнат определени закони със задна дата, които олигархията-мафията си прокара в Народно събрание, чрез които заграбиха десетки милиарди левове, то този орган няма да е ефикасен, няма да се получи очаквания от обществото резултат. На първо място Закона за давността – не може и не трябва да има давност за онези, които използвайки властта си ограбиха собствения си народ, те дори трябва да попаднат под ударите на Закона като национални предатели. Второ, Закона за колективната отговорност, чрез който се издигат над Конституцията и закона, и прикриват злоупотреби за стотици милиони левове. Трето, Закона за административните наказания, с който срещу 500 лв. акт, се узаконяват кражби за десетки милиони левове и др. такива.

Цялостната дейност на новосформираното звено, ще протича при спазване на всички Конституционни, законови и процесуални правила, при пълна публичност и гласност.

Ресурсното осигуряване на новосформирания орган трябва да бъде за сметка на премахване на всички онези паразитни звена, като „БОРКОР” и др., за които отделихме милиони левове без никаква обществена полза.

За тази огромна по мащаб дейност е наложително към президентството да се създаде граждански-експертен съвет от доказани в обществото ни морални и професионални специалисти от всички сфери, който да служи като коректив и връзка между президентството, специализираното звено и най-вече с обществото. Ще отпадне проблемът с анонимността на сигналите, при пълна прозрачност, документално, с факти, скрепени с подписите си. Тази формация ще докаже по безспорен начин – първо, че само при санирането от 2 млрд. лв. злоупотребите са над 600 млн. лв., че отводняването на 4 км отсечка от магистрала „Марица” не е 51 млн. лв., а е 5 пъти по-малко и др.  Ще докаже с редица подобни и конкретни примери, че само от обществените поръчки злоупотребите са над десетки милиарди левове, с които рязко ще се увеличат доходите на всички социални групи, а оттам ще се увеличи потреблението, което пък от своя страна ще даде тласък на икономиката ни. Ще имаме възможност да отделим сериозни средства за осигуряване на работни места и прилични доходи, с което ще сложим началото на връщането на младите и образовани хора обратно в страната ни. Подадените сигнали ще да бъдат разследвани от специализираното звено и според законовата уредба в страната ни ще изготвят обвинителният акт.

Уважаеми г-н Президент,

Състоянието в страната ни е много по-лошо, отколкото може да се каже и напише. Обществото ни е напълно феодализирано. Да се говори, че се прилага Закона за обществените поръчки, е несериозно и наивно. Офертите се печелят единствено и само от „нашите” подставени т.нар. „обръчи от фирми” и техните сателити, а цената се определя на принципа – колкото, толкова.

На практика в обществото ни се дискутират единствено знаковите корупционни практики като „КТБ” и др., и с право, но на заден план остават, невидими за обществото, най-големите по мащаб злоупотреби, а това са обществените поръчки за милиарди левове. Причината идва от естеството, че този голям ресурс е преразпределен в десетки хиляди обществени поръчки в цялата страна, а отчитането и усвояването му става със стотици хиляди актове, в които най-безотговорно, неправомерно, с цел облагодетелстване, се актуват и усвояват средства, без да са извършени.

Един от категоричните примери е случаят „Масларова”. Разследващите органи доказаха, че кражбата е 11 милиона и 38 хиляди лева, усвоена с 170 неправомерни акта, в които са отчетени и усвоени въпросните средства, без да са реално извършени. Делото, само на първа инстанция, се точи 5 години и то с оправдателна присъда. Горната инстанция, апелативните съдии заявяват, че обвинителният акт в случая не отговаря на стандартите за какъвто и да е юридически акт, тъй като е „неясен, непълен, неразбираем, противоречив и концептуално невъзможен”. Това го прави напълно негоден, за да има произнесена каквато и да е присъда. Остава да питаме дали всичко това е случайно? Кое в случая не може да се докаже? В ЗОП е регламентирано всичко – ролята на възложителя, съответно и на изпълнителя. Как беше определена цената от 19 млн. лв., на базата на количествената-стойностна сметка (КСС) ли? На каква база е избран изпълнителят? Въпросната сграда беше изпълнена в груб строеж, което прави 50% от стойността ѝ. С отпуснатите 19 млн. лв. всеки строителен предприемач ще Ви каже, че с цена 350 лв./кв.м, спокойно може да се довърши 55 хил. кв. м разгърната, застроена площ. За сравнение една от най-големите сгради във Варна, каквото е хотел „Черно Море” има 15 хил. кв. м разгърната площ. Уверяваме Ви, че вещите лица в случая са били възможно най-снизходителни, с 8-те милиона, които се отчитат, че са вложени във въпросния обект, спокойно могат да се завършат две такива сгради. Така че реалната злоупотреба е още по-голяма. На практика имаме доказана злоупотреба – кражба на 11 млн. лв, виновен няма. Законът се подменя с властови позиции и чувството за недосегаемост.

Ето го отговорът. Дело №16 гр. Сливен, 26.10.2016, Сливенски военен съд. Аналог на случая „Масларова”. Военно-почивно дело прави жалба до прокуратурата за крупна злоупотреба при ремонта на хотелите „Фрегата” и „Маяк” на Св.Св. Константин и Елена, гр. Варна. На всички нива в продължение 6-7 години, и прокуратурата и съдът отговарят, че няма престъпление. С последващата жалба от военното ведомство до Главния прокурор Велчев, той прави протест пред ВКС. Делото е върнато с конкретни указания и упражнен съответен контрол. Вещите лица доказват, че злоупотребата е 994 896.21 лв., или за съставяне на неправомерни актове, в които са актувани и усвоени, а неизвършени видове работи, подсъдимият Илиев е осъден на 10 години затвор ефективно, да възстанови въпросната сума на военното ведомство, да заплати 4 776.25 лв. разноски по делото и 39 795.85 лв. държавна такса плюс конфискация на 2 апартамента във Варна, ведно със склад и гараж, и поземлен имот в регулацията на града. Показателно е това, че въпреки отсъствието на подсъдимия по време на съдебното заседание, тъй като е обявен за общонационално издирване и е напуснал страната, съдът постановява, че това не е повлияло на решението, тъй като доказателствата са неотразими и повечето от тях са доказани документално. Ето резултатите, когато правосъдието е налице. За 1 млн. лв. се присъждат 10 години ефективно, конфискация на имуществото, докато за 11 млн. няма виновни, нито последствия.

Като гражданско общество трябва да бъдем безкомпромисни в отстояването ни за издигането на върховенството на закона и връщането на справедливостта в обществото.

С решение на Варненския Окръжен Съд на 10.01.2000 г. регистрирахме гражданско сдружение „Съграждане”. Пресякохме редица корупционни схеми, помогнахме на десетки наши сънародници, спасявайки бизнеса им, включително и домовете. Бяхме едни от инициаторите 08.03.2008г. в гр. Пловдив да се създаде Национална антикорупционна коалиция от 32 граждански сдружения в цялата страна. Казваме всичко това, за да се види от колко дълго време работим по проблемите на корупцията, на какъв широк фронт. През този дълъг период може да представим над 120 наши сигнали за корупция с неопровержими факти, цифри и имена, и съответно също толкова отговори в постановленията на прокуратурата с неизменното: няма данни за извършено престъпление.

Като последни наивници повярвахме на Волен Сидеров, когато в правителството на Орешарски беше избран да председателства Комисията по корупция към НС. Конкретните сигнали бяха подкрепени с доказателствени материали – фактури, актове, съдебни решения и т.н. Този патриот и борец срещу корупцията се покри и не отговори, включително и на напомнителното писмо. Всякакви опити за връзки с координатори и местната партийна структура останаха напразни. Вижте и проследете по-нататъшното му отношение по проблемите на корупцията, да не говорим за родолюбието, че извършваме престъпление пред себе си. Майката му е да се хванем за ваксините, за оградата, да позлатим пръста, а може би и цялата длан.

С категоричните примери, които ще изложим оттук нататък целим първо, да се види и осъзнае от всички нас, че корупцията в страната ни е стигнала нивото на цинизъм, гавра с цялата ни държавност. И друго, този настолен, обширен материал, пълен с конкретни факти, цифри и имена, корупционни практики и престъпни схеми да бъде неминуемо на бюрото на председателя на специализираното звено. Стъпвайки на тази информация, те ще бъдат улеснени в стартирането на тяхната дейност. Второ, да види и се запознае президентът, а и целият български народ с истината и фактите, за да бъдем всички ние информирани, а оттам и мотивирани в предстоящата битка с олигархията-мафията за по-нататъшната съдба на отечеството. От друга страна, ще бъдем първите, които ще алармират обществото, има ли истинска воля за промяна и борба с корупцията.

Хилядите водачи, лидери, спасители твърдят: „ние знаем, народът знае” и цялостната им дейност се изчерпва до там. Нямало кой да чете този дълъг материал. Говорят дори от името на народа. Това най-много устройва олигархията-мафията – да се говори общо и безадресно, и че корупцията я е имало навсякъде.

Със следващите примери, ще се убедите, че по-горе споменатите случаи с Масларова и осъдения на 10 години Илиев просто ще бледнеят.

С поредната престъпна схема т.нар. „Публично-частно партньорство” само в Община Варна се присвоиха най-престижните поземлени имоти в размер на над 500 хил. кв. м. Или Общината дава въпросния общински поземлен имот срещу направа, било то на въпросна детска градина, физкултурен салон към училище, стадион и др. Незаконосъобразността на тази престъпна схема се доказва в Доклад № ДИЗВН – 0003/26.08.2013 г. за извършена финансова инспекция на Община Варна от АДФИ, който установява, че в кратко време, или за година и половина, само с тази схема са присвоени 24 поземлени общински имота от 4 фирми, като едната е станала собственик на 12 от тях, обособени в седем публично оповестени конкурса и още 12 за оборудването и обзавеждането на детските градини и спортните салони. След всяка една сделка от въпросното публично-частно партньорство в обсега на проверката на АДФИ, Комисията заключава, че продажбата на недвижимите имоти – частна общинска собственост е извършена на основание незаконосъобразно решение на общински съвет и чрез формално проведен конкурс, с което са нарушени разпоредбите на чл.35, ал.1 от ЗОС.  И още, че при седем публично оповестени конкурса, плюс 12 обществени поръчки за обзавеждане и оборудване на детски градини и физкултурни салони, са заобиколени разпоредбите по ЗОП и НВМОП. Освен незаконосъобразността при възлагането на обществените поръчки, не е осъществен контрол, липсват всякакви отчетни документи, фактури, актове, протоколи, поради което стойността на придобитите обекти при всички случаи е еднаква с предварително договорената.           http://afera.bg

Предишна статия

Отворено писмо До Президента на РБ…2

Следваща статия

Джеймс Бонд: агент ОО7 “И целого мира мало”

Други интересни