Евростат: Българите живеят най-нездравословно в ЕС

Автор: Няма коментари Сподели:

Източник: БГНЕС

Българските мъже живеят сравнително най-нездравословно сред представителите на силния пол в ЕС, отчита анализ на Евростат, посветен на хранителните и здравословни навици на мъжете /и жените/ на Стария континент през 2014 г.

Мъжете у нас са със сравнително най-висок процент наднормено тегло, пушат и пият над средните показатели в ЕС и консумират сравнително малко здравословни храни, отчита анализът. Около 60 процента от българските мъже са с наднормено тегло и индекс на телесната маса над 25, което е предпоследна фаза преди затлъстяването, показват данните от анализа. Освен това едва 15 на сто от мъжете у нас отделят поне 2 часа седмично за спорт или друга физическа активност. Около 30 на сто от сънародниците ни, или почти всеки трети българин, консумира поне веднъж седмично алкохол, а около 40 на сто от представителите на силния пол у нас пушат редовно цигари всеки ден. Сравнително малък процент от българските мъже /около 30 на сто/ консумират редовно всеки ден от 1 до 4 пъти здравословни храни като плодове и зеленчуци.

Според данни на НСИ за отчитания период българите живеят средно 74 години за мъжете /78 години за жените/, което е сравнително най-ниската средна продължителност на живота в Европейския съюз. Националната статистика отчита и нарастване броя на умиранията сред мъжете у нас през последните години: през 2013 г. – над 54 хиляди, през 2014 г. – над 56 хиляди и през 2015 г. – над 57 хиляди. Според анализа на Евростат най-много алкохол /веднъж седмично/ пият мъжете във Великобритания – повече от половината от представителите на силния пол там.

Сред любителите на чашката се отличават още ирландците, датчаните и мъжете в Люксембург – около 48 на сто от тях посягат веднъж седмично към чашката. По отношение на тютюнопушенето най-активни пушачи са мъжете в Гърция, Кипър и Латвия – близо половината от представителите на силния пол там пушат всекидневно. На този фон мъжете с най-висок дял наднормено тегло /над 65 процента/ се откриват в Малта, Гърция, Хърватия и Великобритания. На другия полюс – най-активно спортуват поне веднъж седмично, както и се хранят здравословно с плодове и зеленчуци представителите на Дания, Финландия и Швеция – близо половината от мъжете там спортуват активно, както и 70 процента от тях консумират до 4 порции дневно здравословна храна.

В ЕС през 2014 г. средно 54 на сто от жените и 49 на сто от мъжете са консумирали от една до четири порции плодове и зеленчуци дневно, което е една от предпоставките за качествен живот, отчита анализът на Евростат за здравословните навици на жителите на Стария континент. Според данни на експерти близо 90 на сто от болестите идват от некачествената храна и липсата на витамини, които се съдържат най-много в суровите плодове и зеленчуци.

https://frognews.bg/novini/evrostat-balgarite-jiveiat-nai-nezdravoslovno.html

Предишна статия

Нови санкции на САЩ…

Следваща статия

„ВАШАТА ПРАВИТЕЛСТВЕНА МАФИЯ УДАРИ В ЗЕМЯТА РЕПУТАЦИЯТА НА КОЗА НОСТРА!“

Други интересни