КРЪГЛА МАСА НА КРЪГЛИ НАТОВЦИ ПРЕЛИВА ОТ ПУСТО В ПРАЗНО ЗА ЕВРОПЕЙСКАТА ОТБРАНА

Автор: Няма коментари Сподели:

Днес политическият ни елит изигра поредния си фарс и цели три часа преливаше от пусто в празно за европейската отбрана, но нито един от ораторите не посмя да каже, че еврогенералите са на каишката на Пентагона.

Съзнателно или случайно, само президентът Радев изплю камъчето и призна, че „Бъдещите европейски сили не могат да заместват НАТО, а само да допълват НАТО“, което откривало големия дебат за техните структури, ръководство. Сиреч, каквото и да си говорим тук, каквото и да бърборят канцлерката Меркел и президентът Макрон, Европа ще си остане база на НАТО, в която решенията се вземат в Белия дом, а не в Брюксел. По логиката на Радев, тъй и тъй сме васали на Чичо Сам, ами поне да охлебим свои хора в щаба на пакта. Апропо, днес Радев не изневери на себе си, защото по време на кандидатпрезидентската кампания повтаряше като латерна, че е НАТО-вски генерал и американски възпитаник.

Както винаги, премиерът изби рибата с изцепка, показваща го като най-големият случайник в ЕС, който две думи не обелва на чужд език, но на родния си ръси бисери. Вместо да замълчи, той припомни безумната си идея, която дори покровителката му Меркел отряза в зародиш. Ни в клин, ни в ръкав той се похвали, че първи предложил ЕС да е член на НАТО, но тогава не са искали да го чуят. Е, как ще го чуят, когато еврочленките Австрия, Финландия и Швеция, които не са в НАТО, в един глас обявиха, че тази идея е мъртвородена.

И когато очаквах, че Корнелия Нинова ще ги постави на мястото с призива „България да не бъде използвана за плацдарм…“ тя не посмя да довърши изречението и не изрече двете думи „срещу Русия“. Защото това няма да се хареса на щатския посланик, а на „Позитано“ му имат страха. Както и НАТО-вският ни президент, и Нинова е последователна в заблудите си. Поради което остана вярна на атлантическата линия на БСП, заради която червените са еднояйчен близнак с ГЕРБ и ПФ.

И защо тогава бе този фарс, след като президент, премиер и опозиция са на едно мнение: Няма мърдане от НАТО, европейската отбрана е дъвка за наивници, ще купуваме не шведските „Грипен“, а американските „Ф-16“, щото Швеция не е НАТО и шведската стомана не струва.

За да е пълен абсурдът, кръглата маса бе организирана от Академията за леви европейски политики и Института за дясна политика. Което ще рече, че левите и десните у нас са един дол дренки. Добавим ли перчещият се на трибуната Соломон Паси с частния му Атлантически клуб, картината е ясна като бял ден.

Само не е ясно кой финансира Академията за леви европейски политики, ако тя наистина е лява и наистина е против НАТО. Със сигурност не е Русия, но знае ли човек.

велизар енчев                                                     Велизар Енчев                http://afera.bg

Предишна статия

Бай Иван-Френския, Цецо–Умния и Бойко-Честния…

Следваща статия

ЦВЕТАНОВ БУТА ПЛЕВНЕЛИЕВ ЗА ПРЕМИЕР. БОРИСОВ – /ЕВЕНТУАЛНО/ ПРЕЗИДЕНТ, ИЛИ „ПОЧЕТЕН ПРЕДСЕДАТЕЛ“

Други интересни