Защо столицата ни, когато прави copy & paste не мисли?

Автор: Няма коментари Сподели:

                                                   Tsveta Kirilova 

Защо столицата ни, когато прави copy & paste не мисли?

Преди време се възхитих на една уникална арт инициатива на наш сънародник, превърнала се в сензация първо в Мадрид, а после и по целия свят. Спомняте ли си Христо Гелов – българинът, който оцвети пешеходните пътеки в Мадрид. Той живее и твори дълги години в испанската столица. Един от интересните му проекти Funnycross е превръщането на пешеходните пътеки в града в цветни произведения на изкуството. Прави го, защото смята, че са скучни и еднотипни, каквито са повечето пешеходни пътеки по света.

Днес недомисленото копие на творбите на Гелов в центъра на София, на ул. Георги Раковски, ме потресе, уплаши и разочарова. Столична община съвсем осъзнато ритна Закона за движение по пътищата в кокалчетата и се нареди до плагиатите, които разчитат на постоянна кражба, поради недостиг на никакви свежи идеи. За да не останем по-назад, естествено не каним Христо Гелов да изпълни идеята, а даваме четката и боите вероятно на някой семпъл, но близък до чиновническата рода, бояджия, за да направи измъчена реплика на уникалните пешеходни пътеки. И разбира се, не без пари и не без да са излезнали от джоба на българския данъкоплатец.

Нашето копие винаги е трагично и освен, че е комично, уважаеми чиновници от Столична община, е и противозаконно. А изумителното е, че именно общинска структура нарушава закона за движение по пътищата и никак не й пука. В непосредствена близост пътните полицаи с черните очила, сякаш навън е +40 градуса, изобщо не намират нищо смущаващо.

Христо Гелов със сигурност е получил точни инструкции, как да оцвети пешеходните пътеки в Мадрид и работата му е изпълнена много прецизно. Белите успоредни линии, информиращи шофьорите за предимство и право за придвижване на пешеходците, са съобразени с всички правила на Закона за движение по пътищата.

У нас, шаренията на пътя е изпълнена безобразно и подтиква шофьорите да не спират на тази уж пешеходна пътека, защото бялата маркировка отсъства. Тоест пешеходците преминават през всичко друго, но не и пешеходна пътека, а шофьорите нямат никакъв ангажимент да спират, тъй като лиснатите бои върху асфалта, не отговарят на изискванията за пътна маркировка.

Та мили ми, сладурчета от Столична община, защо не мислите, когато крадете идеи и, защо толкова бездарно и безотговорно подхождате, когато става дума за сигурността на пешеходците и шофьорите, и безопасността на техните животи.

Утре бялата боя и конусите, и да въдворите ред на пътя.

Благодаря!

https://www.facebook.com/tsveta.kirilova

Предишна статия

ПОЗДРАВИ ОТ БРЮКСЕЛ, ДРАГИ МИ СМЕХУРКОВЦИ!

Следваща статия

НЕ ОСТАНА ЕДЪР БИЗНЕС, КОЙТО ДА НЕ Е ОТЧЕЛ ДЕСЕТКИ МИЛИОНИ НА БОРИСОВ…

Други интересни