Казаното от Борисов ще се хареса на Кремъл

Автор: Няма коментари Сподели:

Казаното от Борисов ще се хареса на Кремъл

България явно ще заговори за отмяна на санкциите срещу Русия още след няколко месеца. Нали властта в София беше критикувана, че не знае какъв дневен ред да предложи на ЕС? Е, намерила го е и Русия го харесва.

Bulgarien Wahl Boiko Borissow (Reuters/S. Nenov)

Всичко, което премиерът Борисов каза вчера по биТиВи, е от полза за Кремъл и за никого другиго. Вижте прокремълските руски медии днес: извлекли са съществената част от цялото интервю, която се свежда до призива да се отменят санкциите срещу Русия. Ако теглим чертата от интервюто на премиера, това ще бъде единственият практически извод от всичко изречено. Заедно с още един: че България ще заговори за отмяната на санкциите именно по време на българското председателство след няколко месеца. Нали изпълнителната власт беше критикувана за това, че не знае какъв дневен ред да предложи на ЕС? Е, намерила го е и Русия го харесва.

Второто, което е от полза за Кремъл в интервюто на премиера, е твърдението, че за НАТО Русия е основна заплаха (или враг). Поднесено по този начин, то дистанцира говорещия от основните събития, довели до действително влошените отношения между Русия и Алианса и предлага една семпла картина, в която отговорността – включително и отговорността за погрешна преценка – е сякаш поета от подлога в изречението: Х смята, че най-големият му враг е У. Ако преведем премиера от български на български, той всъщност казва, че Алиансът е преценил нещо, което не зависи от София, което може и да не е основателно и с което той самият, Бойко Борисов, гледа да се съгласи само по принуда и само донякъде.

Посланието, което Борисов избра

Нека напомним: отношенията между Кремъл и НАТО се влошиха след като Русия анексира част от чужда държава, а после беше уличена в пряка намеса в изборите в няколко натовски страни. С присъщата му лекота на изказа, премиерът можеше да каже нещо такова: Русия взе земята на едни хора и ние се уплашихме, че може да направи същото и с нас, затова я сметнахме за наша основна заплаха. Щеше да бъде пак семпъл, но точен. Щеше да говори в първо лице множествено число, както се полага на член на някаква общност. Но той избра друго послание: че Русия, видяна като враг, е някакво хем чуждо, хем съмнително решение, с което той няма да спори, но ще го преодолява. Например, като настоява за отмяна на санкциите.

Изречението за “врага” има и втори план, може би по-важен от всички останали. Този втори план се отнася към истинския източник на твърдението за “врага”. Просто така говорят не в Брюксел, а в самата Русия. И то още от началото на 90-те, когато руските комунисти и руските националисти обвиняваха президента Елцин за добрите му отношения с Алианса. Твъряха, че той предава страната си, влизайки в добри отношения тъкмо с организация, чиято цел е разрушаването на Русия. Логическа формула, чийто успех зависеше почти изцяло от успешното разпространение на тезата, че НАТО смята Русия за враг. И колкото повече Елцин допринасяше за сътрудничество на страната му с НАТО, толкова повече се усилваше реакцията и дезинформацията вътре в Русия. Алиансът беше представян като същото онова чудовище, рисувано някога по брежневските медии, което няма да намери покой, докато не съсипе най-голямата страна на славяните и православните.

Татяна Ваксберг

                                                                     Татяна Ваксберг

Бяха нужни само няколко години, за да може това семпло убеждение да напусне полето на улицата, на скромните по влияние политически групи, на маргиналните медии, и да влезе съвсем официално в Кремъл като послание на президента Путин. Днес можете да чуете от съвсем сериозни хора и дори в прилични медии две основни тези, свързани с НАТО. Първата е, че Алиансът води подривна политика именно и преди всичко срещу Русия, като сваля нарочно цените на петрола и газа. Втората е, че при цялата си атака срещу руските интереси Алиансът лъже, че Русия не му е враг. Така беше и преди, и след анексията на Крим, преди и след кибер-войните, преди и след Чечня, отмяната на свободите, арестите на учени, убийствата на политици и журналисти.

Борисов говори на руските избиратели и то на техния език

Изречението на Бойко Борисов влиза точно в този контекст, то не е насочено към успокоението на българските десни, за които Русия е действително заплаха номер едно за страната и които биха се радвали да имат премиер, мислещ като тях. Напротив, Борисов говори на руските наблюдатели в страната, и то на техния език. Все едно им казва ето това: прави сте, воюват най-вече с вас, а аз се чудя как да преодолея това положение, което заварих, когато поех поста. Разгадала го е една маргинална руска онлайн медия, чието заглавие е изчерпателно за това ново разбирателство между София и Москва, камуфлирано зад гръмки твърдения за обратното: “Българските власти не издържаха: НАТО напада Русия, ще махаме санкциите”.

С Путин срещу ЕС? Излизате от мода, момчета

В Европа няма други като българските “Патриоти” – хем флиртуват с Путин, хем се пишат европейци и се надяват на европейските фондове. Но стане ли дума за омраза, се оказват в пълна хармония със своите европейски аналози. (10.05.2017)  

Митът за особената връзка между българи и руснаци

Между българите и руснаците има особена близост “от векове за векове”: това гласи един от митовете, с които живеем. Само че ако беше така, българите нямаше да пътуват масово до ЕС, а до Русия. Анализ на Иван Бедров. (29.08.2017)  

Когато Русия “освободи” България

Русия често натяква на България, че не била признателна за подарената ѝ свобода. При това преди близо 140 години Русия е целяла всичко друго, но не и да освободи България. (03.03.2016)  

БСП е уникална в Европа. Ето защо:

Антизападни настроения има в много държави от ЕС, но България “изпъква” с уникален феномен: “БСП е най-антизападната сред мейнстрийм партиите в Европа”, твърди актуално европейско изследване. Какво ни казва това? (21.07.2017)  

  • Дата 19.09.2017

  • Автор Татяна Ваксберг                        http://www.dw.com/bg

Предишна статия

Пред ООН Радев открои значението на превенцията като основен инструмент за съхраняването на мира

Следваща статия

КОЙ ОБЯВИ РУСИЯ ЗА ВРАГ?

Други интересни