Шипка е вратата, през която е минала българската свобода…

Автор: Няма коментари Сподели:

                                           https://www.youtube.com/watch?v=Povf1Ko4AX8

Шипка е вратата, през която е минала българската свобода и всяка стъпка към този връх вдъхва вяра в бъдещето, заяви президентът. 

 Преди 140 години на това място се решава изходът на Руско-турската война и съдбата на България. 

Оттогава всяка година, поколения наред, хиляди българи изкачват върха, за да се поклонят пред онези, на които дължим свободата си.“ 

Това заяви днес президентът Румен Радев пред Паметника на свободата на връх Шипка, по повод 140-годишнината на едно от решаващите сражения през Освободителната война от 1877-1878 г., предаде кореспондентът на БГНЕС в региона. 

„Миналият август започнах своята кампания оттук, от това свято за всички нас място. Защото считам, че опълченците по безапелационен начин показаха какво е да служиш със себеотрицание и саможертва на българската кауза“, посочи Радев. 

Той призова българите да се ръководят от техния пример, макар че времената са други. „Новите времена носят нови морални изпитания. Днес, ние с вас отново сме тук, за да се преклоним пред онези храбреци, които с анонимния си подвиг отстояха прохода Шипка, онази врата, през която влезе българската свобода“, заяви президентът. 

Върховният главнокомандващ Въоръжените сили прие почетния строй на Националната гвардейска част, а заупокойна молитва в памет на загиналите български опълченци и войници от руската армия отслужи Великотърновски митрополит Григорий.

 Историческото сражение на връх Шипка беше пресъздадено от Национално дружество „Традиция“, а командирът на дружеството подари сабя на българския държавен глава. По-рано президентът се включи в туристическия поход до Шипка, в който участваха и 60 деца и младежи от България и Русия. 

Държавният глава благодари на участниците за извървените километри и „защото с присъствието си и с всяка своя крачка потвърждават неразривната връзка на нашия народ с нашата история“.

Прочети още на: http://www.bgnes.com/bylgariia/politika/4531801/

Предишна статия

Разводът на Абрамович не спира арт проектите му с Даря Жукова

Следваща статия

Има два вида игра – по правилата и извън тях!

Други интересни