Разводът на Абрамович не спира арт проектите му с Даря Жукова

Автор: Няма коментари Сподели:

 Независимо че се развеждат, руският милиардер Роман Абрамович и Даря Жукова, ще продължат да работят заедно в общите си арт проекти, предава Artprice. 

Абрамович и Жукова продължават сътрудничеството си като съоснователи на Музея за съвременно изкуство „Гараж” и по проекта „Остров Нова Холандия” в Санкт Петербург. 

На 12 юни 2015 г. в Москва беше открит най-новият музей за съвременно изкуство в Русия – „Гараж” (Garage – Museum of Contemporary Art), основан от Даря Жукова и Роман Абрамович. Новата самостоятелна сграда на Музея за модерно изкуство „Гараж” – първата в Русия филантропска организация, насочена към развитието на съвременното изкуство и култура – беше построена на мястото на популярния през 60-те години московски ресторант „Времена года”, от когото бяха запазени отделни фрагменти от фасадата и от мозайките. 

Реконструкцията беше извършена по проект на холандския архитект Рем Колхас (Rem Koolhaas) – лауреат на Притцкерова награда (The Pritzker Architecture Prize) за 2008 г. 

По данни на Forbes, основният акционер на металургичния гигант Evraz plc, която произвежда стомана, е на 12-о място в класацията на най-богатите руснаци с 9,1 млрд. долара и на 139-о в света. 

Според ТАСС, бившият губернатор на Чукотка и бивш основен акционер на компанията „Сибирнефт” днес притежава недвижими имоти във Великобритания, ценна колекция от произведения на изкуството, авиопарк с Boeing-767, както и великолепната яхта Eclipse. 

През 2003 г. Абрамович купи лондонския футболен клуб „Челси”, в който, според Daily Mail, за 14 години е инвестирал около 3 млрд. паунда. Даря Жукова е дъщеря на крупния предприемач Александър Жуков – съсобственик на компанията JKX Oil & Gas, на терминали в северното пристанище Уст-Луга и на групата „Айсберри” – един от големите руски производители на сладолед. 

Жукова е завършила с отличие „Славистика и литература” в Калифорнийския университет в Санта Барбара. Тя се запознава с Роман Абрамович през 2005 г. и три години по-късно сключват брак, за който обаче се узнава едва през 2014 г., след публикация в The Wall Street Journal.

Прочети още на:http://www.bgnes.com/laifstail/kultura/4530538/

Предишна статия

Това каза журналистът Огнян Стефанов…

Следваща статия

Шипка е вратата, през която е минала българската свобода…

Други интересни