Тайнството на траките

Автор: Няма коментари Сподели:

Още преди да е била създадена държавата на фараоните в Египет, една тайнствена цивилизация е процъфтявала на територията на днешна България. Произходът и е индоевропейски. 

Тази цивилизация продължава да ни изненада и до ден днешен, както със своите приказни съкровища, така и със странната си и мощна култура, включваща космология, религия, изкуства… 

Обърква представите ни за древната история на човечеството. Земята й носи името на легендарната нимфа Траке – лечителка, гадателка.

Орфей, Мидас и Спартак са имената, запомнени от колективната памет. И тримата са траки. И ако историята не ги забравя, то това не важи за техната цивилизация, чиито редки, но все пак прекрасни следи са представени и анализирани в този документален филм.

 Траките – основатели на земеделието и на животновъдството, строители на първите уседнали селища (още преди 4500 години). Тракия, която се е намирала в границите на днешна България, е имала водеща роля за времето си и е имала огромно влияние над останалата част от Европа. Руините, останките от техните обитатели, а така също и гробниците ни доставиха съкровища и в частност най-старите златни монети. 

Емайлирани възстановки в синтезирани изображения, специалисти по тракология и проучвания на почвата, в този документален филм ще откриете незаслужено игнорирана цивилизация, чиито произведения на изкуството ще ни накарат да си спрем дъха.

https://www.youtube.com/watch?v=fGdIAjcxDZI

Предишна статия

ТРАКИТЕ – филм BG

Следваща статия

Големите лъжи в българската история

Други интересни