В САЩ преброиха парите на руски олигарси – 62 000 000 000 000 рубли

Автор: Няма коментари Сподели:

Руски олигарси и висши държавни служители са изнесли в офшорни зони сума, равна на 75% от Брутния вътрешен продукт на Русия.

Това съобщи Националното бюро за икономически изследвания във Вашингтон. Според данните, 1% от вложителите в офшорки държат 25% от цялата сума. Парите, изнесени от страната надхвърлят три пъти валутните й резерви.

Според Томас Пикет от Парижката висша школа по икономика зад граница, преимуществено във Великобритания, Швейцария и Кипър руските богаташи държат толкова средства, колкото цялото останало население на страната има в руските банки.

Авторите на проучването са установили и съществени различия в икономическата статистика, която се обявява официално в Русия и особено в частта изтичане на капитали и реалното положение. Уточнява се, че на проучвания от такъв тип пречи липсата на достъп до важни финансови данни за търговския баланс, износа и вноса на стоки в страната.

“След рухването на съветския комунизъм, в Русия се възцари огромна финансова пропаст между малка група олигарси, техните покровители във властта и обикновените хора. Затова сега повечето от свръхбогатите руснаци живеят на Запад като рентиери, а това не спомага за икономическото развитие на страната, лишена от огромни средства, откраднати и изнесени през годините”, се казва още в доклада.

https://frognews.bg/novini/sasht-prebroiha-parite-ruski-oligarsi-ofshorki-62-triliona-rubli.html

Предишна статия

БАНКА „ДСК“ ФИНАНСИРА ФОТОВОЛТАИК, УПРАВЛЯВАН ОТ ЧЕХ, ОСЪДЕН НА 4 ГОДИНИ ЗАТВОР

Следваща статия

Всяка истина звучи стресиращо и преувеличено, затова тези, които я изричат са подпечатани с черен печат…

Други интересни