Кольо Парамов: КТБ е новият 10 ноември на България

Автор: Няма коментари Сподели:

През последните 10-12 дни проблемът с коментарите около КТБ придоби ново, нестандартно измерение. За трите години от началото на умишления фалит КТБ раздели елита на две и продължава да се задълбава към по-голямата омраза. Станахме свидетели на уникален парадокс. Силата на една банка, силата на КТБ да превърне България в държава на безсилието.

Тази странна метаморфоза на политическата ни класа да жертва една банка заради своя стабилитет на пръв поглед е непонятен. Тъй като всички са решили да потънат в историята заедно, вече са на една крачка от тази им възможност.

 Какво имам предвид? Когато в началото на месец април т.г. от Панама коментирах офшорните български схеми, подсказах, че има и други неочаквани решения. Тогава имах предвид закона „Магнитски“. Убеден съм, че той ще преобрази България издъно. Днес за 99% от политическата ни класа американският юридически прецедент е една тупордия – шум за никъде. Това обаче е уникална възможност за действителна промяна, за сила на показната държавност, за успеха над гнилото и над зависимостите. Установяването на закона „Магнитски“ по рецептурата на КТБ значи другата и абсолютната истина, а не тази на прокурора Гешев. Бих му препоръчал да изучи в детайл биографията на един от най-умните българи – неговия съфамилник полицая Никола Гешев. Да започне от школата в Омск, през трите семестъра в Римския университет, във факултета по право, после около барон Гендович и накрая като началник на царската държавна сигурност. Не бива да пропусне и вербовката на Мирчо Спасов и Тодор Живков, както и някои други важни истории. Монетата винаги има две страни. Нека прокурорът Гешев не забравя това. Днес той работи само с лицевата й страна.

 Гърбът на монетата КТБ е много настърган от политически интереси и лакомия. Той сега е истината, макар все още неоткрит напълно. Законът „Магнитски“ този път трябва да ни покаже и двете страни на медала-монета КТБ. И лъскавата страна, и омърсената – подлата, невзрачната, наглата и подкупна олигархична пастмина. Погледнати през призмата на КТБ, според последните съобщения, нещата у нас стават твърде сериозни. И прогнозата ми, че до началото на месец ноември ситуацията твърде ще се усложни е вече на дневен ред. България попада в окуляра на особени събития – шанс за тотално изчистване на днешната политическа класа. Всички зависимости, цялата олигархия се е запътила към нова, важна и непоколебима цел- възстановяването на шуменския затвор.

Независимо, че за последните 10-тина дни бяха изразени много надежди и отрицания по приложението на американския закон, твърде много разчитам на директната му прагматика, засягаща случая КТБ. И не само това. Убедено приемам отговорността и силата на демократичното право. Нали истината в случая е само една и няма начин да не се разкрие. Чрез закона у нас за първи път ще се разбере, че сега няма да се разминем само по български, а трябва да идем до край. Когато отидем до този край, „едната“ истина ще стане ясна. Някои коментират, че Джоузеф Аугостин, който работи 30 години в ЦРУ, говори пред американския „Хил“ празни думи. Или пък бившият главен прокурор на щата Ню Мексико Бил Ричардсън, или пък Мики Бергман, или пък… мога да изброя още 9 имена, занимаващи се с Балканите. На тях не им е все едно дали една банда наглеци ще съсипят една банка. Да заличат следите на своята перверзна, обругана и вредителска антинародна дейност под скритото наблюдение на един днешен винопродавец- Иван Искров, и пет-шест негови ортаци е пародия.

 Няколкократно доказвах, че Иван Искров се представи като едно случайно и нескопосано оръдие на част от политическата класа. Тази, която иска да предизвика втора междинна финансова криза за последните 27 години. По този повод ви давам следното сравнение. Преди двадесет години – през октомври 1997 г., когато Светослав Гаврийски искаше спешен ход от Сметната палата за моето уволнение от БНБ като главен ревизор, бях изразил нестандартно мнение. Институционално нямах нищо общо с търговските банки, но по линия на контраразузнаването знаех всичко за тях. Едно е да знаеш, друго е да имаш правата да осуетиш фалита. Та тогава настоявах чрез промяна на закона да се забрани на български граждани да са мажоритарни собственици на търговска банка. Казвам това заради прокурора Гешев. Пожарът може да стане толкова голям, че да фалират и други банки, защото те никога не са били по-добре от КТБ. Понеже сега на делото ще раздухат всичко за методите, способите, системите за кредитиране, модела на инвестиционно банкиране и директните вложения в индустрията, ще чуем и другата, скритата истина. Взаимносвързаната истина. За другите банки тя не е по-добра, а ще се коментират в съда и на база на сравнителния анализ ще стане дума за „истинската“ истина на КТБ. Трябва много да се внимава иначе вторият банков пожар ни е гарантиран. Прокурорът Гешев трябва да има предвид, че няма да може да осуети въпросната банкова криза, а тя несъмнено се готви да бъде преписана на него!!

 Днес политиците не си дават сметка, че ще бъдат въвлечени в новия банков пожар. Те играят по единично. И са убедени, че са недостъпни. Затова говорят по медиите съвършени глупости. Никой не може да ги санкционира. Анализирайте последните изяви на председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова. Тя сега е главен счетоводител на републиката. Държи се обаче като счетоводител на фирмата на пловдивския кмет Тотев. Навремето трябваше твърде настоятелно да убеди градоначалника да не ликвидира тролейбусния транспорт. Да започнеш закриването на 250-300 км изправна мрежа със седем изрядни подстанции, заменяйки ги с 300 дизелови автобуса е уникум. Да докараш дизел за чистия въздух на втория град в България е непосредствена лудост. Да говориш, че КТБ е несистемна банка при условие, че си правил 3-4 национални бюджета е неадекватност, бих казал умопомръчителна наглост. Защото държавният бюджет е функция на стабилната банкова система, а не на фалша на песнопоеца Искров – най-скъпо платения държавен българин за последните 12 години. Затова такива като г-жа Менда, като Данчо Цонев, бивш председател на бюджетната комисия и още дузина плямпала не могат да се разминат без отговорност. Цялата свръхзависимост, цялата парична и финансова крадливост на квесторите и целевата загуба от 1 млрд. лева само от техните сделки трябва да бъдат държавно анулирани. Вместо да одържавим банката, регулирайки имотно целия й актив до последния лев, Парламентът и неговата бюджетна комисия, излъгаха народа и назначиха виновниците за нови подуправители на БНБ. Тепърва трябва да бъдат принудени да приемат закон за конфискациите от КТБ.

 Очаквам в цялата тази система на последователност да бъде въвлечен и премиерът Борисов. Днес много хора коментират премиера, но много малко го познават. За прехода ни той изпълни най-важната и най-трудната задача – разцепи червената олигархия. Корнелия се мъчи адски да преодолее зависимостите на опаричените червени буржоа, но й се отдава трудно. Дано успее! Смятам, че тя трезво ще подходи към другия й етап- превръщане на лявата партия в типично народна с поглед към свръхбедните. Такива у нас колкото искаш. И скоро, при тази схоластика към валутния борд и отказа от коренно различна финансова политика, основана на евроото, успехът не може да го има. Тази бедност трябва да не дава мира на богатите в България. Те са първите губещи. В този порядък обкръжението трябва да е достатъчно диференцирано- това на премиера. Много от тях нагло ще прехвърлят отговорността си към него. А силата на тази отговорност несъмнено ще определи и историческата такава на Бойко Борисов. Дано ГЕРБ като управляващи да намерят правилния подход и стила, необходими за справянето с кризата КТБ. Иначе, изпадаме във венецуелския синдром с много тежките му последствия. Тогава и Корнелия, готвейки партията като нов Народен фронт, няма да успее да се утвърди като алтернатива.

 Стартирах материала си за силата на КТБ. Убеден съм, че КТБ е новият 10 ноември на България!!! КТБ е истината за превратността на изгнилия модел на политическата инфраструктура на България. Много съжалявам, че не познавам Цветан Василев. Скоро трябва да поправя този пропуск. Като професионалист той е уникален! Кой каквото и да ви говори. Василев е банкирал така, както банкират всички у нас. Но понеже е бил по-добър, бе ликвидиран. В банката са били заети 650 перфектни служители. Да се говорят небивалици за тези хора е наглост. Никой от тях не е крадец, защото няма как да се открадне от касата. Утре обаче, ако се докаже, че Василев е инвестирал със свои пари, от своята декларирана печалба за над 200 млн. лева, ще се сетите за онези чували, които вече три години търсят. А той е можел да ги дава, където иска, на когото иска и за каквото поиска! Защото са негови. Спечелени при новия капитализъм в България, с разрешението на държавата. Нека българският съд да даде обратно определение за печалбата на Василев. Тогава вече ще говорим за същността на родния капитализъм. Кой и как разреши българи да притежават 150-200 хил. декара земя, да имат изнесени неконтролирано, недекларирани 25-27 млрд. долара в чужбина? Кой замени за по 5-10 лева за декар 12,5 хил. декара от най-скъпите и най-ценни територии и срещу каква политика? Затова несъмнено изначално подготвеният като замисъл грешен съдебен процес ще разкрие цялата истина за България. Иска ми се да вярвам, че процесът КТБ ще се развие като нов 10 ноември – в смисъла на очаквания шанс за промяна, а не като познатия замисъл и реализация. Тогава Цветан Василев влиза в историята като причина за разрухата на мърлявия днешен и опростачен по български криворазбран капитализъм. Дано!!!

 Кольо Парамов  http://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/koljo-paramov-ktb-noviiat-10-noemvri-balgariia.html

Предишна статия

Николай Марков – открито писмо…

Следваща статия

Илюзията “ Национална сигурност на Република България ” 5

Други интересни