Борисов знаел за „Василев – Магнитски” от 2 месеца…

Автор: Няма коментари Сподели:

Бойко БорисовИзточник: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов е бил запознат с казуса „Василев – закон Магнитски” още преди два месеца. До него е изпратено копие на писмо от губернатор Бил Ричардсън, защитник на човешките права, бивш посланик на САЩ в ООН, а сега директор на Центъра за глобален ангажимент „Ричардсън” до Рекс Тилерсън, държавен секретар на САЩ.

В писмото са описани криминалните механизми, по които е била фалирана КТБ. Описани са и главните действащи лица в удара срещу банката, нейни служители и собственика Цветан Василев.

В текста се казва буквално: „Глобалният закон “Магнитски” е мощно оръжие, което да изкорени корумпираните лидери заради потискащите им действия и да ги накаже по подходящ начин. Въоръжени с тази нова възможност да постигнем справедливост, сега е моментът да действаме”.

 И още: „Днес възлагам официалния преглед на изчерпателно документиран случай, който ще бъде разпространен с призив за действие из международната общност на съвестта. Ще започна с интензивни брифинги на лидерите на Сената на Съединените щати, чиито действия, свързани с международни хуманитарни въпроси са предмет на обществена гордост. Планът насърчава лидерите да пристъпят към следващата стъпка, като призоват президента Тръмп да приеме този случай и да продължи с необходимото валидиране, за да задейства разпоредбите на Глобалния закон “Магнитски” за санкциониране”.

 По-нататък в писмото, според източници на Фрог нюз, ситуацията в България се описва с израза: „Десетилетия необуздана корупция на най-високо ниво на управление”.  Именно чрез лостовете на тази корупция е била унищожена КТБ, а след това е започнало разграбването на активите. Това се извършва „чрез изнудване, шантажиране и други средства”. Запорира се незаконно имущество, блокират се банкови сметки, а ако притежателят откаже доброволно да ги преотстъпи – му се повдигат всякакви обвинения и бива преследван.

 Самият Василев е обвинен от прокуратурата, че е присвоил банкови активи, които оказва се, никога не са напускали институцията.

 Понеже Василев продължил да отстоява своята позиция на невинност по тези обвинения, „са започнали репресивни действия и срещу съпругата му Антоанета – уважаван професор и експерт по международни търговски отношения”. Тя е обвинена с абсурдни аргументи в пране на пари. Василеви доказват, че за сумите, за които ги обвиняват надлежно са платени съответните данъци. Според Риардсън целта на обвиненията е Василеви да бъдат принудени да напуснат Сърбия, което би означавало моментален арест и участие в „предварително решено дело”.

 Трагичният политически сценарий на Цветан Василев, според автора на писмото, показва липсата на справедливост в България поради дълбоката корупция. Корупция, която ражда фалшиви обвинения.

 „Ето защо съм убеден, че процедурата по Глобалния закон е правилното средство за защита. Разпоредбите на закона за санкциониране позволяват подходящи действия срещу държавни служители, отговорни за политическото преследване чрез отказ на основни човешки права и отнемане на финансови активи”, категоричен е губернаторът.

 Той конкретизира действията на „двама служители, чието поведение попада точно в обхвата на санкциониращите намерения на закона: (1) депутат в парламента и медиен олигарх, редовно критикуван за некоректни бизнес взаимоотношения и (2) прокурор, чийто кабинет постоянно се свързва с некоректни дейности и който постига целите си, като разгласява фалшиви обвинения чрез медиите на депутата”.

 Още през юни, когато получава писмото, премиерът Борисов е наясно, че тези „двама души” са депутатът-олигарх Делян Пеевски и главният прокурор Сотир Цацаров. Той обаче, според източниците ни, не споделя с тях въпросните текстове. В същото време предприема спешни стъпки по разграничаване от действията им. Пред американски дипломати той заявил, че Пеевски е част от законодателната власт, а Цацаров – на прокуратурата, която е независима. Затова той не можел да носи отговорност за техните действия, нито да ги ограничи, дори да има аргументи за това.

 На Борисов му било подсказано, че е крайно време да предприеме законови действия и разследване на съмнителни дейности на Пеевски – цигарена контрабанда, финансиране на терористични организации, придобиване на чужд бизнес, рекет на бизнес партньори и пр.

 Много ясно било подсказано също, че неговото име фигурира в немалко сигнали за участие или толериране на корупционни практики. Например за регистрация на фирми и кандидатстване за лиценз за банкова дейност от хора от близкото му обкръжение на територията на Иракски Кюрдистан, износ на оръжие, вкарване в страната на петрол от фирми, свързвани с „Ислямска държава”…

http://frognews.bg/novini/borisov-znael-vasilev–magnitski-2-mesetsa-2017-08-08.html

Предишна статия

Путин е поканен за 3 март – ясно. А Йоханис, Нийнистьо и Вучич?

Следваща статия

На власт сме заради самата власт, а дали ще се случи нещо от обещаното, е все тая…

Други интересни