Денят Х за Асеновград дойде, решават за протестите….

Автор: Няма коментари Сподели:

Днес изтичат двете седмици срок, в който протестиращите асеновградчани се договориха с местната власт да бъдат взети мерки, които да успокоят вълненията в града и да допринесат за реално решаване на възникналите проблеми с ромската общност, предава кореспондентът на БГНЕС за региона. 

Довечера в 18 часа в общината кметът на града, депутати от Асеновград, представители на EVN България, ВиК, Районното управление на МВР, дирекция “Доциално подпомагане”, представители на политическите сили в Общинския съвет ще се срещнат с граждани и ще отчетат предприетото. 

Мерките, които се изпълняват, бяха гарантирани преди две седмици от вицепремиера Валери Симеонов. Възможно е той също да присъства на срещата. 

Обещанията, които осигуриха две седмици мир в града, се отнасят до осигуряване на охрана при тренировките на децата-гребци на язовир ” 40-те извора”, подновяване на забраната за къпане във водоема, както и в градския фонтан, създаване на постоянна полицейска приемна в ромската махала “Лозница”, проверка на адресната регистрация на обитателите и и събаряне на незаконните постройки.

 Преди четири дни бяха съборени с багер 12 незаконно построени къщи там, други четири бяха премахнати от обитателите им. Децата-гребци са с осигурена охрана, а за създаването на приемна в махалата, преди дни Общинският съвет гласува отделянето на 27 000 лв. 

Теренът е определен, става дума за преместваема постройка. Проверките на общината за незаконното строителство продължават, преди две седмици вече имаше резултат и от проверката на адресната регистрация. 

Оказа се, че 832 души в махалата са отдругаде. Не е ясно в момента колко от тях са напуснали Асеновград. Денят Х за Асеновград дойде, решават за протестите.  

За нападението на децата-гребци край язовир “40-те извора” в началото на юли, както и последвалите непосредствено и свързани с това инциденти в автобус и край градската болница, в ареста са 11 души от ромската махала. 

Девет бяха задържани веднага, други двама се укриваха една седмица в село Боянци, но ги последваха. Всички те са с постоянна мярка “задържане под стража”. В двете седмици, последвали нападението, Асеновград протестира всяка вечер. 

В две поредни недели се състоя масов протест, в който се включиха хора от цялата страна. Целият град беше осеян с полицейски кордони, на крак беше жандармерията, специални сили. Първият мотив, с който Валери Симеонов призова асеновградчани да прекратят протестите, беше фактът, че те са много скъпи на държавата. 

По време на втория голям неделен протест, възникна инцидент. Буквално под носа на полицаите, наредени в кордон с щитове и каски, Петър Низамов-Перата удари оператор на бТВ. Полицията не реагира на момента, но след часове той беше задържан и оттогава също е в ареста. 

Районният съд в Асеновград постанови за него най-тежката мярка за неотклонение, той обжалва един път в Окръжен съд-Пловдив и не успя. 

Вчера Районният съд в Асеновград отговори отрицателно на втора жалба от него, предстои пак гледане в Пловдив. 

Част от инициативния комитет на протестите го подкрепя с присъствие в съдебните зали.

                                Снимка/Архив от протестите в града               http://www.bgnes.com/bylgariia/obshchestvo/4525239Image title

Предишна статия

Однажды на Диком Западе…

Следваща статия

Бареков и милионите: пет важни въпроса…

Други интересни