Бареков и милионите: пет важни въпроса…

Автор: Няма коментари Сподели:

Разбрахме, че Бареков и неговата ББЦ са получили милиони от КТБ. Разбрахме също, че и други политици са били облагодетелствани. Едно е ясно: последици няма да има, убедена е Татяна Ваксберг.

Nikolai Barekov, Chef der Partei Bulgarien ohne Zensur (BGNES)

След фалита на КТБ майката на Цветан Василев без да иска уцели сърцевината на днешните политически беди. Пред bTV тя простодушно цитира сина си и неговото схващане за политика: “Аз с политика не се занимавам”, казвал ѝ той и добавял: “И ако трябва нещо, на всички политици еднакво давам.” Накратко: не си в политиката, щом подкупваш всички наред. “Политическо” му се е струвало само подкупването на една-единствена сила. 

Българската прокуратура твърди, че е открила абсолютно същото – от КТБ са раздавани пари на всевъзможни политици. Само че публично е разказано само за един от всичките, за Николай Бареков, защото той бил “най-яркият пример за онагледяване”, според прокурора Иван Гешев. Неприятен избор, защото така не можем нито да сверим представите на прокуратурата за яркост, нито да проверим как изглежда “политическото” в ежедневието на един банкер.

Къде потънаха Бареков и Сидеров?

В лагера на българския популизъм цари относително спокойствие – двамата му най-кресливи обитатели сякаш се изпариха и нито се виждат, нито се чуват. Какво означава това? Нашият автор Ясен Бояджиев има своя хипотеза: (02.05.2016)

Щетите, които Бареков успя да нанесе

Бареков и театърът с миньорите

Бареков, Баракова и тези, които ги избраха

“Яркият пример” Бареков

Но ето какво пише за “яркия пример” Бареков: докато е бил журналист, той е взимал по 50 000 лева на месец в допълнение към заплатата му, а когато е тръгнал да става политик, месечната сума, получавана от КТБ, е скочила двойно. Към тези 100 000 лева, предназначени за Бареков лично, са били отпуснати и по 600 000 лева на месец за току-що създадената му партия “България без цензура” (ББЦ). Към това е била добавена еднократна сума от 1 милион лева за Бареков, определена от прокурорите като “премия”, както и 505 000 лева за къща, които “да не са като заем”. В текста, разпространен от прокуратурата, не е посочена общата сума, получена от Бареков, но една част от нея е поне приблизително изчислима – ако данните на обвинението са верни, в първите 8 месеца от политическата битност на Бареков КТБ трябва да е отделила над 7 милиона лева – за Бареков лично и за предприятието ББЦ едновременно.

Въпросите тук са няколко. А първият от тях гласи: ако тази сума е била връчена на една току-що зародена партия, за която нито един социолог по онова време не е предвиждал по-висок успех от 11% (ББЦ в крайна сметка получи 10.66% на изборите за Европейски парламент през май 2014), то какви ли трябва да са били отчисленията за по-влиятелните им аналози? Василев все пак е казвал, че дава “еднакво” на всички политици.

Вторият въпрос е свързан с “яркостта” на примера, наречен Бареков. През май 2014 парите на КТБ са осигурили не едно, а две места в Европейския парламент. Второто е на депутата Ангел Джамбазки от ВМРО, тогава – коалиционен партньор на ББЦ, но днес – партньор в управлението на Бойко Борисов. За него прокурорите нищо не казват, докато Бареков нарича ВМРО с най-обидни думи в публичния си профил във Фейсбук – обвинява ги в предателство към него лично и в съглашателство с Бойко Борисов. Най-вероятно иска да каже, че съюзът с ГЕРБ е способен да повлияе на преценката на прокуратурата за това кой пример за престъпна дейност е ярък и кой – не толкова.

Третият въпрос е свързан с произхода на парите. Откъде са дошли тези минимум 7 милиона лева, които една банка не би следвало да раздава безотчетно и без възвръщаемост, ако беше истинска банка? Последното уточнение е ключово за целия сюжет КТБ, в който основният проблем не е само как фалира тази банка, но и как беше създадена. Да напомним: преди да фалира, КТБ има баснословен ръст благодарение на правителствена намеса в нейна подкрепа. Все пак това е мястото, където държавните предприятия бяха задължавани да си държат парите. Тези 7 – минимум 7 – милиона са в някакъв смисъл държавни пари. И когато главният прокурор казва, че КТБ е била едно “банково украшение, обгрижвано от държавата”, той греши. Украшението е самата държава, закичена върху анцузите на маса пришълци от криминалния свят, съумели да изперат престъпните си похвати в управлението далеч преди да се захванат с прането на самите пари.

Четвъртият въпрос е свързан с журналистиката. Прокуратурата е пестелива на сведения, но все пак казва, че Бареков е взимал по 50 000 лева на месец преди да се захване с политика. Това “преди” отговаря на журналистическата му дейност в ТВ7. Бареков формално беше определян като журналист, когато громеше дадени политици и фаворизираше други, когато правеше разкрития за измами и дори когато лично лансира от екрана аферата “Костинброд”. Тогава пак ли е взимал пари от КТБ? Ако да, то за каква дейност? В България няма регулация за това какъв процент от годишния доход трябва да бъде получаван от медия, за да може журналистът да се смята за журналист и официално. Но пък фигурира едно условие в Етичния кодекс на българските медии – да не се приемат стимули, които могат да повлияят на предоставяната информация. Примерът на Бареков е добър повод за журналистическата колегия да помисли дали не е в състояние да разграничава публично журналистиката от бухалката далеч преди да получи частични – и все още недоказани – твърдения на държавен орган с ниско обществено доверие, какъвто е прокуратурата.

Deutsche Welle Bulgarische Redaktion Tatiana Vaksberg (DW/P. Henriksen)

Последици няма да има

Петият въпрос е този за последиците. Такива няма да има. Целият обвинителен акт, построен като безбрежен епос, е осъден да стигне до задънена улица. Първо, защото обвинението е функционално необятно, фактически непроследимо и юридически непостижимо, второ, защото се води от хора, лишени от готовност да търсят справедливост, и чак накрая трето – защото се води срещу малка част от виновниците. Сред тях липсва не само Пеевски. Но и всичките знайни и незнайни герои на българското следствие и обвинение, които години наред осигуряваха комфорта на това грамадно престъпление, наречено КТБ. 

  • Дата 25.07.2017

  • Автор Татяна Ваксберг                             http://www.dw.com/bg              

Предишна статия

Денят Х за Асеновград дойде, решават за протестите….

Следваща статия

Обвиненията срещу КТБ – 20 пъти повече от Нюрнбергския процес…

Други интересни