Издаваме шофьорски книжки без нужда от листовки и кормуване…

Автор: Няма коментари Сподели:

България оглавява печалната европейска класация по брой на загиналите при ПТП. Същевременно там всеки би могъл да си купи шофьорска книжка – без да държи изпит, се казва в репортаж на Франк Щир от България за mdr.de.

Stau in Sofia Bulgarien (BGNES)

“Издаваме шофьорски книжки без нужда от листовки и кормуване. Възстановяваме точки. Книжките се издават от избраната от вас автошкола, с регистрация в КАТ, както и в ДАИ. Идват със син талон, както и сертификат от БЧК. (…) Цена: 800 до 1800 лв., като зависи коя категория желаете да бъде издадена. Срок на изготвяне: 10 дни.”

Из реклама, публикувана в bezplatno.net

С този рекламен текст започва статията на германския журналист Франк Щир, публикувана на сайта на обществено-правната германска медия MDR (mdr.de). В нея авторът посочва, че в България търговията с шофьорски книжки представлява сериозен проблем, а последното доказателство за това е била една полицейска акция в началото на юни, при която били арестувани 14 души, замесени в измамите.

Шофьорските книжки, които убиват

В България масово се продават шофьорски книжки, а това създава огромна опасност по улиците и пътищата. От години това твърди журналистът Николай Колев-Босия, а арестите в ДАИ идват сякаш за да потвърдят неговите думи. (01.04.2016)

Да си купиш книжка в България

Само папата не е бил информиран…

Франк Щир посочва, че в България има хора, които се борят от години срещу подобни явления. Например Иво Кръстев, който е инспектор към Държавната автомобилна администрация (ДАИ). “В Европа едва ли е останала влиятелна личност, с изключение на папата, до която Кръстев да не е отправял сигнал за процъфтяващата търговия с подправени шофьорски книжки”, пише Щир. Пред него Кръстев изтъкнал, че е писал и на германското правителство, както и на Брюксел. От Берлин не получил никакъв отговор, а от Брюксел му благодарили за ангажимента и писали, че случаят е проверен и приключен. Германският журналист подчертава, че Кръстев е бил уволняван четири пъти от шефовете си. Но всеки път той се връщал на работа с решение на съда. “В лицето на вечния дисидент Николай Колев-Босия, Кръстев намерил виден сподвижник и борец за същата кауза, който не се притеснява да се бори дори с нетрадиционни средства”, посочва Щир. 

Според Босия, когото Дойче Веле интервюира по същата тема през 2016 година, не е никак случайно, че акцията на полицията срещу измамниците, фалшифициращи шофьорски книжки, е проведена точно на 8 юни – денят, в който премиерът Бойко Борисов бе на посещение при Меркел в Берлин. “Между двете неща има връзка”, казва Колев и пояснява: “По този начин България иска да покаже на европейските си партньори, че предприема действия срещу корупцията. В действителност обаче нищо не се променя, а схемите за измама продължават да текат като по вода, само че с нови хора на мястото на арестуваните”, казва той.

Франк Щир посочва, че, според статия в сайта bgdnes.bg, Меркел била разпоредила да се проведе акция в ДАИ, защото в Западна Европа било пълно с бежанци, предизвикващи катастрофи, които притежавали издадени в България шофьорски книжки, без да разбират и дума български. Затова Меркел и Жан-Клод Юнкер били настояли България да сложи край на търговията с фалшифицирани книжки. Говорител на германското правителство обаче е отказал да потвърди верността на тези твърдения, се казва в публикацията на въпросния български сайт.

Не само българи купуват книжки

В края на статията си Франк Щир посочва, че България оглавява печалната европейска класация по брой на загиналите в пътно-транспортни произшествия през 2016 година – с 99 убити на един милион граждани. В Германия през същата година броят на убитите е бил 39 на един милион. “Вина за това – освен пътната мрежа, която отчасти е лоша, обичайните за подобни катастрофи фактори като употребата на алкохол и дроги, както и превишената скорост – според Кръстев и Босия, има и нелегалната търговия с шофьорски книжки”, пише Щир и добавя: “Двамата се опасяват освен това, че радикални ислямисти лесно биха могли да се снабдяват с подправени шофьорски книжки от България, за да извършват после терористични атентати като тези в Ница, Берлин или Лондон.”

В интервю на Дойче Веле от 2016-та Николай Колев-Босия посочва, че не само български граждани се възползват от търговията с шофьорски книжки. “Една значителна част от шофьорските книжки, които се продават, се продават на граждани от европейски държави, включително и от Германия. Освен това много български граждани, които си купуват книжки, после заминават най-вече за Германия, но също така за Франция, Холандия и Испания – и там представляват сериозна опасност за гражданите на тези държави.”

  • Дата 11.07.20                                                               http://www.dw.com/bg

Предишна статия

Обвиниха българското правителство…

Следваща статия

Нито един булевард в столицата не се радва на т.нар. „зелена вълна”…

Други интересни