Тюркоазените нюанси на Черно море през погледа на НАСА

Автор: Няма коментари Сподели:

Oчарователни нюанси се появяват в Черно море. Тюркоазните вихри не са нарисувани, а показват наличието на фитопланктон, който следва потока на водните течения и вихри.

Тази година сателитът Aqua на НАСА засне данни за текущия цъфтеж на фитопланктона в Черно море. Изображението е на база множеството преминавания на сателита над региона.

Снимка 298815

Източник: earthobservatory.nasa

Фитопланктонът са плаващи, микроскопични организми, които си създават собствена храна от слънчева светлина и разтворени във водата хранителни вещества. Огромният воден поток от реки като Дунав и Днепър носи хранителни вещества до Черно море. Като цяло, фитопланктонът е храна за рибите, ракообразните и други морски организми. Големи, чести цъфтежи обаче, може да доведат до еутрофикация – загуба на кислород във водата – и в крайна сметка да задушат морския живот.

Един вид фитопланктон, който обикновено се среща в Черно море, са коколитофорите – микроскопичен планктон, които са покрити с бял калциев карбонат. Когато се в големи количества, тези отразяващи малики плочки са лесно видими от космоса като светла, млечна вода.

“В Черно море, тези отблясъци са с най-голяма яркост през юни и изглежда резултатите са подобни на предишни години”, съобщава Норман Кюринг, океанолог в космическия център “Годард” на НАСА. Въпреки че Кюринг не проучва този район, той коментира, че тази година е една от най-ярките, които наблюдава от 2012 г. насам.

Други видове фитопланктон могат да изглеждат много по-различно в сателитните изображения. “Важно е да запомните, че не всички цъфтеж на фитопланктон правят водата по-ярка“, коментира Кюринг.

“Диатомите, които също цъфтят в Черно море, най-често затъмняват водата повече, отколкото да я избистрят”.

Черно море през 2012 г.:

Снимка 298819

Източник: earthobservatory.nasa

 https://news.bg/entertainment/tyurkoazenite-nyuansi-na-cherno-more-prez-pogleda-na-nasa.html

Черно море през 2016 г.:

Снимка 298818

Източник: earthobservatory.nasa

Предишна статия

Документальный фильм о Биткоине

Следваща статия

ПАК СЕ ЗАГОВОРИ ЗА ЧЕРНИЧЕВО!

Други интересни