ПАК СЕ ЗАГОВОРИ ЗА ЧЕРНИЧЕВО!

Автор: Няма коментари Сподели:

       Азбест е общото наименование на група влакнести минерали, повечето от които са магнезиеви силикати. Не горят и се използват за пожароустойчиви строителни плоскости. Вдишването им може да предизвика смъртоносни заболявания на белите дробове, тъй като влакната остават там завинаги – не могат да се изхвърлят с кашлица или по друг начин. Научните доказателства за канцерогенността на азбеста датират от 1950 г., през 1977 г. е класифициран като канцерогенен материал от Световната здравна организация. В началото на 90-те години употребата му в строителството е забранена в ЕС. Материалът вече не се добива в България, а от шест вида е разрешен вносът само на един.

     Започвам така, защото такова стротелство има в село Черничево , в стопанския двор. Всички знаят за халетата, които сега са в състояние след ударна вълна. Защото започна събарянето им. В това няма нищо лошо. Лошото започва след събарянето им.

    В историята около събарянето са замесени  хора –  общински съветници, лидери на политически партии и фирмата им НОВА БИО ЕНЕРДЖИ . 

    Проуванията ни показаха, че фирмата има разрешение от РЗИ, които имат право да дават такова според чл. 73 от Закона за здравето. Разрешението се подписва от директора за дейността по разрушаване или отстраняване на азбест, или азбестосъдържащи материали от сгради, конструкции и т. н. Освен заявлението, фирмата трябва да подаде план за работа, съдържащ конкретни мерки за осигуряването на здравето на хората, списък на заетите работници, удостоверение за обучение на тези работници, да посочи мястото за извършване на дейността, с какви методи ще събарят азбеста и  още неща, които са свръзани с тази дейност в стопанския двор на Черничево. От РЗИ ни убедиха, че са дали разрешението на БИО ЕНЕРДЖИ. Те съответно е трябвало да намерят фирма, която да извърши работата и да извози строителните отпадъци след събарянето им. Тези фирми са лицензирани и разрешението им да работят се дава от РИОВС.

     БИО ЕНЕРДЖИ наемат за това фирма МОБИ – ШОП – Плодвив. Тя извършва превоз на опасни производствени, строителни отпадъци със собствен специализиран транспорт. За сведение – извозва 131 вида отпадъци. БИО ЕНЕРДЖИ представя в общината договора с лицензираната фирма и проект, както и план за безопастност. От там нататък започва работата на халетата.

   Известно е, че  отпадъците на община Хисаря се извозват в депото в Карлово. Точно този факт са използвали от БИО ЕНЕРДЖИ, за да се договорят да закарат там азбестовите отпадъци. След събарянето на халетата  хората започват да товарят. 

Но… един наблюдателен мъж, който има къща в началото на Черничево, който е лидер на Националния фронт за спасение на България в общината, забелязва, че се товарят азбестови отпадъци. Тъй като е човек, който спазва разпоредбите на държавата, в която живее, той проявява интерес къде ще се откарат тези отровни отпадъци. Свързва се с общинския съветник в Хисаря от неговата партия, който естесетвено пита в общината как стоят нещата с дейността в стопанския двор на Черничево.

    Наблюдателният мъж и общинският съветник веднага се свързват с Андон Андонов – общински съветник в Карлово и Областен координатор на Обединени патриоти. Той им помага да разберат, че отпадъците ще се стоварят на депото в Карлово. Естествено, веднага община Карлово предприема мерки и осемте камиона с азбестови отпадъци, които щяха да тровят околността, биват върнати обратно в Черничево.

    Колко курса е трябвало да направи въпросната фирма, не е изчислено. Колко пари ще струва на фирмата, която събаря халетата връщането на камионите и извозването на отпадъците там, където законът позволява, това знаят само собствениците.

    В случая важните неща са две – едното, че една фирма, която не успя да построи   биоцентрала в Черничево щеще да наруши закона, а другото е, че НФСБ наблюдава дали се спазват постановленията на Министерския съвет, Закона за опазване на околната среда, разпорежданията на РИОВС и други разпоредби.

    Свързахме си с фирмата МОБИ – ШОП, за да разберем къде ще бъдат закарани върнатите от Карлово отпадъци. Не ги намерихме. 

Затова продължаваме  да следим действията в Черничево по- нататък.

                                                                                                       Тракийски Cвят 

Предишна статия

Тюркоазените нюанси на Черно море през погледа на НАСА

Следваща статия

Отново престъпления от недосегаемите

Други интересни