ГОЛЯМА НАГРАДА ЗА ДИРЕКТОРА НА МУЗЕЯ В ХИСАРЯ

Автор: Няма коментари Сподели:

ГОЛЯМА НАГРАДА ЗА ДИРЕКТОРА НА МУЗЕЯ В ХИСАРЯ

    Доцент д-р Митко Костадинов Маджаров  е награден с почетен знак  „Златен век” – печат на цар Симеон Велики, грамота за принос в развитието на българската култура и по повод 24 май – ден на българската просвета и култура и славянската писменост. Наградата на директора на Археологическия музей в Хисаря бе връчена лично от министъра на културата – Боил Банов. Това стана в Националната художествена галерия в София в белия салон.

    Преди връчването ученици от Музикалната академия изсвириха творби на прочути автори на цигулка и виолончело. От всички общински и регионални музеи в страната са наградени само четири и между тях и хисарският. След връчването на наградите се проведе интелектуален разговор на фона на официален коктейл.

    Доцент Маджаров е роден на 7 април 1955 г. в гр. Плевен. Завършва история във ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий”. От 1976 г. работи в Археологическия музей в гр. Хисаря. Занимава се с проблемите на раннохристиянската археология, римската и ранновизантийската фортификация, развитието на селищната структура, градоустройството и архитектурата през римската и ранновизантийската епоха. От 1980 г. започва трайно да изследва римската пътна система на територията на Република България. През 1989 г. защитава докторска дисертация на тема “Римският път Ескус – Филипопол (І-VI в.)”, а през 1990 г. е назначен с конкурс за нучен сътрудник. в Археологическия музей в гр. Хисаря. Участвувал е в археологическите разкопки на важните археологически обекти: римският керамичен център при Павликени, римските градове Никополис ад Иструм и Никополис ад Нестум. Постоянен член е на екипа за проучванията на римския и ранно-византийски град Диоклецианополис. От 1982 г. самостоятелно организира и ръководи експедиции и археологически разкопки за изследване на редица римски пътища, пътни станции и селища в България. Участвувал е с доклади в конгресите по раннохристиянска археология през 1986 г. в гр. Лион (Франция) и през 1991 г. в гр. Бон (Германия). През 1997 г. е представител за България в подготовката и издаването на енциклопедията по раннохристиянство в гр. Чикаго (САЩ).

От 1990 г. д-р Маджаров е ръководител на археологическите проучвания в Диоклецианополис и директор на Националния Археологически резерват и музей Хисаря. Големи са неговите заслуги за опазването и консервацията на археологическите паметници в резервата Хисаря. Автор е на над 50 научни публикации.

    През 2009 издава монография „Римските пътища в България – принос в развитието на римската пътна система – Мизия и Тракия.”

     През 2010 година е хабилитиран с конкурс за доцент. Участвал е в научни конференции в Струмица, в Истанбул и др.

    Наградата дойде при доцент  д-р Митко Маджаров заради научната му и практико- приложната дейност. Основната работа му е свързана с консервиране, експониране и социализиране на недвижимите паметници на културата в Хисаря и превръщането на града и археологическия резерват в туристическа атракция. Прави научни проучваниа и в село Кръстевич – тракийски емпирион и религиозен център.

   „ Връчването на тази висока награда е радост не само за мен, а и за колектива на музея и общината. Надявам се обществеността да оцени това”  – каза доцент Маджаров.Image title

                                                                              Тракийски Cвят

Предишна статия

ДОМ

Следваща статия

Властта се измъква с уволненията…

Други интересни