Акад. Антон Дончев: Плочката с първата писменост, открита във врачанското село Градешница, ще преобърне света

Автор: Няма коментари Сподели:

“Откритата във Врачанско плочка с първата писменост ще преобърне света. Това поставя не под съмнение цялата история, то я срива”. Това каза акад. Антон Дончев по време на срещата си с кмета на община Враца Калин Каменов, след като той му подари реплика на откритата в село Градешница плочка с първата писменост.

Оказва се, че тя е по-древна и от тази на шумерите. Този факт все още е известен на малко хора, въпреки че откритието е направено още през 1969 г. от археолога Богдан Николов и неговия екип. Зад проведените разкопки стояло тогавашното ръководство на музея във Враца.

Знаци от тази древна система за писане били открити върху уникална плоча и дъна на керамични съдове. Писмеността, открита край Градешница, е по-стара от тази на шумерите с около 1000 години. Тя е датирана от около 5000 г. пр.н.е.

Известният български писател и автор на романа „Време разделно“ се срещна с врачанския градоначалник в компанията на издателя Иван Гранитски и членове на литературен клуб „Между редовете“ към СУ „Христо Ботев“ – Враца, по чиято покана акад. Дончев идва в града, приятели на писателя.

„С вашата среща даваме и начало на честванията по повод празника 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост“ – заяви Калин Каменов, обръщайки се към акад. Дончев.

По-късно през деня в Регионалния исторически музей бе представена най-новата книга на автора „В сянката на Александър Велики“.

http://www.desant.net/show-news/39689

Предишна статия

Китай е новият властелин на горивата: Започна добивът на „горящ лед”, със 100 л колата минава 50 000 км

Следваща статия

ПРОКЛЯТИЕТО НА ЗЛАТОТО

Други интересни