Честит рожден ден на художника от Хисаря – Вълчан Петров!

Автор: Няма коментари Сподели:

  Честит рожден ден на художника от Хисаря – Вълчан Петров!

     Днес, 18 май 2017 година  Вълчан Петров навършва 70 години. По този повод  той е подредил изложба от около тридесет картини в залата за временни експозиции на Градската художествена галерия в Пловдив под наслов: „Душата на храма”. Тържественото откриване на изложбата, посветено на юбилея на световно известния художник, ще бъде в 18 часа.

 Поканени са приятели, художници, любители на изкуството му и граждани. Човекът, който ще открие изложбата, е проф. д-р на науките – Иван Маразов – изкуствовед, културолог, траколог. Откриването ще стане  по оригинален начин. Ученици от музикалното училище „Любомир Пипков” ще изпеят няколко народни песни за маестро Вълчан Петров.

 Според  самия художник  в прекрасните му картини се включва очовечаването на красивото, одухотворено от човека. Рамките на неговите картини са свързани със сюжета. Няма в света друг художник, който да работи по този начин. Той се вдъхновява от иконостаса като сакрален свят в църквата. Защото според него иконостасът  е синтетично изкуство между дървопластиката и гладката живопис на иконата. 

Неговото изкуство е индивидуално, пред него човек се прехласва, картините му греят с българска светлина и когато ги гледаме, сякаш стари чанове ще звъннат от тях, сякаш чуваме песни за българския неумиращ дух, песни за гениални народни герои, песни за хилядолетни обичаи и традиции, нарисувани от четката на Вълчан Петров.

    Веднъж на една изложба в София, Владимир Свинтила каза пред мен:

„При него  така наречения славянски барок достига своя връх. И не това го определя. И не го определя дори принадлежността му към неоетнографската школа, нито го определя това, че е приемник на иконописното изкуство. Той е просто гениален художник.”

   ЧЕСТИТ ЮБИЛЕЙ НА ПОЧЕТНИЯ ГРАЖДАНИН НА ХИСАРЯ – ВЪЛЧАН ПЕТРОВ!   

БЪДИ ЗДРАВ И ДА ТИ ДАВА БОГ СИЛИ ДА ПРОСЛАВЯШ ХИСАРЯ И БЪЛГАРИЯ ПО ЦЕЛИЯ СВЯТ!

                                                                                              Ирина Кирилова

                                                       Image title                                                                    Тракийски Cвят

Предишна статия

ПРОКЛЯТИЕТО НА ЗЛАТОТО

Следваща статия

Йоси Коен, новият шеф на МОСАД…

Други интересни