И ПАК ХИСАРЯ ЩЕ ЗАПЕЕ

Автор: Няма коментари Сподели:

  Интервю с магистъра по музика , музикалния педагог – Иван Димов

     Пролет, цветно, птичи песни – това е Хисаря. И в него едно вълнение, че идва голям музикален празник. Задава се конкурсът   „ 15 ЛАЛЕТА”. И се чуват песни, и се репетира по цял ден, и се очакват награди и сдружение „15 ЛАЛЕТА” е в трескава подготовка. И тъй като знаем, че тази година ще бъде още по- интересно, питам Иван Димов кога ще настъпи спокойствие и увереност, че Хисаря ще се представи както трябва.

Спокойствието ще дойде едва след последния музикален тон, който ще прозвучи на галаконцерта. С натрупания опит от организирането на редица музикални събития всички ние от Сдружение „15 лалета“ сме сигурни, че отново ще се представим на обичайното  високо ниво и ще създадем нещо запомнящо.

  • За едно музикално събитие, за което специалистите казват, че е  сред трите най-значими музикални конкурси за поп и рок музика и третото по значение в  България , за да се организира, трябват не само ентусиазирани хора, но и средства, за да се осъществи. Какво е положението тази година? Общината ви дава шест хиляди лева, колко още успяхте да съберете от дарители?

Отново се отзоваха меценати на изкуството в лицето на редица местни (и не само) дарители, представители на бизнеса. С тяхна помощ ще успеем да реализираме всичките ни идеи.

  • Интересът към този конкурс е огромен. Колко участници очаквате да пристигнат и в какви възрастови групи ще бъдат разпределени?

На ІV издание на конкурса през 2016г. участниците бяха 490. Многото изпълнители освен демонстриран интерес от страна на музикалните школи към „15 лалета“, създаде и редица проблеми – най-вече на журито – да изслуша и определи най-добрите. За V конкурс „15 лалета“ наложихме селективност и ограничения. Всеки музикален ръководител има право да представи до трима изпълнители във възрастова група. Въпреки това  в рамките на конкурсните дни  ще се изяват 430 изпълнители, представящи 66 музикални ръководители от цялата страна. Певците са разделени в три категории – солисти, дуети и триа и вокални формации. Участниците са разпределени в пет възрастови групи.

  • Една музикална надпревара обикновено се опира на журито. Колкото по- интересни са музикалните оценители, толкова повече желание за пеене и за добро представяне има от участниците. Кои ще карат певците и певиците да тръпнат тази година?

  • Отново нашето жури е сплав от опитни и утвърдени професионалсти и млади надежди на българската поп и рок музика. По традиция председател в изпълнителските раздели ще е  почетният гражданин на гр.Хисаря – нашата Мими Иванова, а в категориите за нови аранжименти  – Развигор Попов. Тази година конкурсът „15 лалета“ е уважен и от любимката на няколко поколения поп- примата Маргарита Хранова, Снежина Темелкова – поп изпълнител и директор на ансамбъла на въоръжените сили, композиторите Валери Костов и Петър Алексиев, музикалната редакторка от БНР – Христина Янкова, очарователната солистка на групата „Ice Cream”(„Айс Крийм“) Мартина Иванова.

  • Безспорно  публиката е фактор, който дава вътрешен импулс на всеки изпълнител. Кои са хисарските деца, които ще  предизвикат аплодисментите на почитателите на популярната музика? Знам, че сред певците има носители на национални и международни награди.

  • Почти всички изпълнители от Хисаря ще се изявят на сцената на „15 лалета“  – от най-малките  седем годишни  Дея и Радост до „ветеранката“  – 18 годишната Галя Илиева. Разбира се в конкурсната част ще се включат и 10 певици от клуба на успелите деца на фондация „Димитър Бербатов“. Ще има и няколко изненади, но тях ще ги запазя в тайна.

  • Колко награди ще бъдат раздадени?

  • Наградите, които ще бъдат раздадени, са  в четирите направления:  „ С песните на Мими и Развигор“, „Петнадесет лалета“, „Ние и песента“, „Шанс за певците на Хисар“ ще бъдат много, а колко точно, ще реши журито. Разбира се,  най-желаните са трите Grand Prixв съответните направления. Те ще бъдат определени на живо пред всички присъстващи на гала-концерта в директна „Битка на гласовете“. Ще има и редица други: най-добър изпълнител във всяка една възрастова група, златни, сребърни и бронзови медали, специални награди и т.н.

  • А кой ще връчва наградите? Представител на сдружението, на общината, или от по- високо ниво? Питам, защото научих , че в Хисаря ще пристигне и Илияна Йотова – вицепрезидент на Република България.

Щастливи сме, че вече пета година конкурсът „15 лалета“ е под патронажа на вицепрезидента на Република България. След Маргарита Попова, сега щафетата пое Илияна Йотова. Кой точно ще връчи големите награди, ще решим непосредствено преди галаконцерта на лауреатите.

  • Не може един толкова известен конкурс, събрал високото мнение на най- известните изпълнители в страната,  да мине без официален гост. Кой ще е той тази година, на кого ще ръкопляскаме за професионалното изпълнение?

Засега ще ги запазя в тайна, но съм сигурен, че ще предизвикат фурор. Всички, които искат да ги видят, да заповядат в НЧ „Иван Вазов“ в Хисаря на 28, 29 и 30 април 2017 година. Кулминацията ще бъде на 30 април 2017година ,в  14,30 ч., когато ще се състои галаконцертът на лауреатите.

  • Петнадесет лалета и една певица от Хисаря, изпяла тази песен, за да остане завинаги. Ролята на Мими Иванова за този конкурс?

  • Мими подкрепя сдружение „15 лалета“ и конкурса ни безрезервно и с всички възможни средства.

  • Голямата награда прави известен изпълнителя и му отваря пътя към музикална кариера. Каква ще бъде тя тази година?

Статуетка, парична награда, произведение на изкуството, уикенд за двама в някой от луксозните хотели на нашия град, или екскурзия до някоя от най-атрактивните европейски дестинации.

  • Благодаря, г-н  Иван Димов за това, че имате заслуга за организирането и провеждането на „15 ЛАЛЕТА”, за това, че  като вокален педагог извадихте на яве толкова музика от хисарските деца, че вашата вокална група е известна в цяла България! Успех на конкурса, успех на децата и нека звучат хубави български песни!

                                                                  Разговора води Ирина Кирилова

                                                                                                    Тракийски Свят

Предишна статия

ЗЛОУПОТРЕБИТЕ ЗА 50 000 000 ЛВ. ЗА МАГИСТРАЛАТА

Следваща статия

Цвета Кирилова | Нощен Хоризонт

Други интересни