ВИЖТЕ ТАБЕЛАТА! ЗАЩО НЕ ВЪЗНАМЕРЯВАМ ДА СЕ ВРЪЩАМ ПОВЕЧЕ В БЪЛГАРИЯ!

Автор: Няма коментари Сподели:

Здравейте, Екип на АФЕРА!

Поздрави от слънчева Англия!

Използвам определението „слънчева“, защото тази страна е наистина слънчева, както в прекия, така и в преносния смисъл на думата. И това е въпреки клишето за Англия, катоза един гаден, капиталистическо-брекзитски, заблатен и мъглив Албион. На определени места и в определено време тези квалификации сигурно са верни. Но какво всъщност се вижда или по-точно какви усещания и разбирания се формират и презентират, в крайна сметка зависи от наблюдателя.

Поводът за писмото до Вас е един надпис за клиенти (чиято снимка е приложена към писмото), който се намира окачен на стената в една от стотиците кръчми покрай речната на река Темза алея на Лондон. Ще избързам да кажа, макар и да е логично,че английските кръчми като философия, концептуалност и дух имат много малко общо, зада не кажа нямат нищо общо, с националните за българския вкус разбирания и за съжаление определяни на жаргон като „Чалготекски“ стандарти за подобни заведения.

Българският гражданин (селянин) включително и средностатистическите представители на едро-средния бизнес – и академичен елит у нас, който както социолозите в последните години дефинират като 150-процентов патрЕотар по тяло, разум и душа веднага би казал- „Е, кво толкоз, нурмално за английскити пияни гуведа, дет ни моът дъ пиът“. 

Дори професор Божо Димитров, автор на толкова много важни научни теории като тези за първите вампири и казани за ракия би дръпнал дълги дитирамби по въпроса. Разбира се, тези последните са само азюмпшънс (предположения), при това мои лични такива, но соглед на това, че в момента туризма е считан за един от главните отрасли на икономиката в България, считам за необходимо да изразя моето критично мнение спрямо няколко аспекта на така известния и печеливш не на последно място летен туризъм.

Гледайки снимката по горе си мисля – пролет е, лятото идва, а по българското Черноморие класните български бизнесмени, патрЕотарии и други подобни хайдутски презентабилни лица от категорията на „новите българЕ“, чието поведение и лайфстайлса широко рекламирани по Биг Брадър и Фермата, стягат капаните и Чалготеките, къдетонастроение (плюс алкохол-менте, десет-двайсе годишни разфасовки, а тук и там икока-мока и други таквиз)и децибели да дънят от залез до изгрев слънце, въпреки че едва ли имат подобни на лицензите, за които пише във въпросната табела. Въобще кръчмата е свещена и за булгарина, не само за ингилизина. Храм на революционната мисъл е! Увековечена е от дедо ви Вазов. Кръчмата си е кръчма, но все пак говорим заред, законност, приличност, здраве, възпитание на обществото и т.н., говорим за десетки видове лицензи – от музиката до облеклото и поведението на персонала, минавайки през хигиената и работното време, както и за влиянието за околните обекти и население – инак ноу паб (кръчма йок, казано на майчин език).

Поне тука в Албиона е така. Няма тънга-мънга!

А закони, наредби и инспектори бол у нас в България – по данъчна, строителна, санитарна, екологична, противопожарна, морално-етична, охранана труда и каква ли не още линия, но за съжаление те съществуват сами за себе си,както и разбира се да се плащат едни таксички, а от време на време и часпром на държавната администрация. Активират ги само ако се „разсмърди“ нещо, но дори и тогава всяко нещо както е казала българската национална философия трае три дни. Така беше и с автобуса на река Лим, така беше и при Охридското езеро, така беше и при криминалния акт на събарянето на хотела на Георги Гергов на Слънчев ден. Също така инспекторите се активират, ако някой е поръчан или им трябват мангизи.

Особено показателно в това отношение са клоаките в които са оставени да се превърнат Слънчев бряг и Златни пясъци и подобните на тях по-малки черноморски курорти. И акоза тези курорти това вече се счита за нормално, поради въведената категория в предлагането им като за „легло, алкохол и секс“, то все още няма обяснение защо никой от държавната администрация на Община – Варна не се противопоставя на този гнилостен процес във Варна, развиващ се от десетина години в единственото останало хубаво нещо в града – крайморския парк. Морската градина на родния ми град с всяка изминала година заприличва на нещо средно между кенефо-бирфест, изтрезвител и сцена на низките страсти, вместо да се развива като красива, тиха, спокойна и съизмерима с парковете на големите европейски градове зона за рекреация.

Което ме подсеща и, че Варна е европейска младежка столица за 2017 година. Лъелъе-Малуе! Сех он дъ бийч! Що на бюджетни пари са се наточили некои – сигурно бедна ни е фантазията. За поддръжката и озеленяването на градината да не говорим. А за това все пак едни хора взимат едни тлъсти пари от общинския бюджет. Ако Антон Новак, архитектът на Морската градина, който се е прославил основно с това, че е изграждал дворците Шьонбрун и Белведере във Виена, можеше да види как днес се стопанисва проектираната от него Морска градина сигурно нямаше да намери покой докато не нарита задниците на градската управа и онея, които прибират пари за да оставят градината на прасетата.

Особено възмущение предизвикват високите децибели на музиката от крайбрежната алея, за което няма спирка – всяка година, от май до септември в диапазона от 20. 00 часа до 06. 00 часа сутринта. Десетки жалби, подписки, включително и от квартала в който съмживял, включително и до стария-нов кмет Ванко Портних, но резултата винаги е един и същ. Констатации, констатации и никакви мерки. Дребните глоби, съизмерими с бакшишите на сервитьорите не са сериозна мярка.

Спомням си преди години как собственикът (или управителят) на чалготеката Борисовата воденица на плажа във Варна беше заснет и показан по една от трите главни български телевизии как в присъствието на държавните санитарен инспектор и група полицаи строши единствения в община Варна прибор за регистриране на високи стойности на шум. А после никой не му стори нещо. Поне да го бяха насмотали полицаите, защитниците на реда, просто ей тъй за шоуто. А чалгализираните идиоти-клиентела почти се разпсуваха пред камерата, че някой се е осмелил да им прави забележка на това как разпускат…….

Въобще идилията предстои отново.

Слава Богу, аз вече не живея там и не възнамерявам да се връщам! Поне не в близко бъдеще! До там ни докараха псевдо десни, леви, патрЕотари и тям подобни екск….ти, че да си казваме именно такива тежки думи.

Наслаждавайте се на Варна, варненци и вие гости на Варна! Най-добрият град заживеене…. Смех!

Лорд Ганьо Балкански                          http://afera.bg

Предишна статия

Документальный рассказ от Владимир Захаров

Следваща статия

Едни копаят, други строят… Накрая нищо не излезе

Други интересни