20 април, през 1876 година по стар стил…

Автор: Няма коментари Сподели:

Копривщица и Априлското въстание

На 20-ти април 1876 г. (по стар стил) в Копривщица гръмва първата пушка на Априлското въстание. Неговото кърваво сияние се превръща в зората на българската свобода. Пожарът запалват пламенните думи на Тодор Каблешков, които зоват за борба. В историята на България това е известното „Кърваво писмо”:

Братя!

Вчера пристигна в село Неджиб Ага из Пловдив, който поиска да затвори няколко души заедно с мене. Като бях известен за вашето решение, станало в Оборищкото събрание, повиках няколко души юнаци и след като се въоръжихме, отправихме се към конака, който надапнахме и убихме мюдюра, с няколко заптии… Сега, когато ви пиша това писмо, знамено се развява пред конака, пушките гърмят, придружени от екът на черковните кампани, юнаците се целуват един друг по улиците!…

Ако вие, братя, сте били истински патриоти и апостоли на свободата, то последвайте нашия пример и в Панагюрище…
Копривщица, 20 априлий 1876

Tsveta Kirilova shared БЪЛГАРИ за БЪЛГАРИЯ

На днешния ден – 20  април, през 1876 година по стар стил (2 май по нов стил) преждевременно избухва Априлското въстание  в Панагюрище, Копривщица, Клисура и Стрелча. Организаторите целят въставане на цяла България срещу османското робство, продължаващо пет века.

Замисълът на Априлското въстание е осуетен от започналите арести. Неджиб ага пристига в Копривщица от Пловдив на 19 април начело на конна полицейска група, за да започне арестите на ръководителите на местния революционен комитет. Тодор Каблешков заедно със своите съратници напада конака, където се е установила турската част, надявайки се по този начин да попречи  на полицейската акция. Вследствие на завързалата се престрелка една част от турските заптиета начело с Неджиб ага успяват да се спасят и да избягат, но друга част са убити.

Каблешков изпраща веднага след нападението бързо писмо до Панагюрище, където са разположени ръководителите на IV революционен окръг. С писмото, което изпраща и на други места, той призовава всички българи към повсеместен бунт. 

“Кървавото писмо” става символ на Априлското въстание. Това писмо става известно  като „Кървавото писмо“ поради факта, че е подписано символично с кръвта на едно от убитите заптиета. Георги Бенковски обявява въстанието в Панагюрище веднага след получаването на писмото.

Главен орган на въстанието става новосъздаден  Военен съвет  – IV революционен окръг. На него се възлагат освен  ръководството на военните действия, също така и създаването и утвърждаването  на новата гражданска власт в града.

По това време Бенковски  изпраща  една чета начело със стотника Иван Парпулов – Орчо войвода, имаща за цел да осъществи връзка между Копривщица и Панагюрище и да подпомогне въстаниците в Стрелча.

Панайот  Волов и Икономов заминават към североизточните райони на окръга веднага след обявянето на въстанието.

Георги  Бенковски, който междувременно организира своя конна дружина, т. нар. Хвъркова чета, се насочва към средногорските села Петрич, Поибрене, Мечка, Мухово и увлича местното население във  въстанието.

До края на май въстанието е потушено. По време на Априлското въстание загиват над 30 хиляди души, но животът им има огромно значение за България. Светът обръща внимание на тяхната саможертва и отдава своето уважение към България.

Едни от най-великите хора в тази епоха, като Чарлз Дарвин, Виктор Юго, Достоевски, Толстой, Оскар Уайлд и други  изразят защитата си за българската кауза. Тази световна реакция дава  повод на Русия да се активизира  за  решаването на Източния въпрос и на 12 април 1877 г. тя обявява война на турската империя.

Това спомага за слагането на край на робството в България и  на 3 март 1878 г. се подписва  Санстефанският мирен договор.

Да помним и пазим свободата си и България!

http://trafficnews.bg/istoriya/news/73633/

                                     ТОПЧЕТО ПУКНА

Известно е, че в началото на 1876-та година в България пристигат апостолите, изпратени от Гюргевския революционен комитет. Един от главните водачи на въстанието е Георги Бенковски. 

Той пристига заедно с Панайот Волов в 4-ти Пловдивски революционен окръг. Интересното е, че Волов е натоварен да бъде главен апостол на окръга, тъй като е бил смятан за по-опитен в революционното движение. 

Но Бенковски изпъква със своите качества и се налага като главен водач на въстанието, за което сам Захари Стоянов е питал Волов защо му отстъпва. Волов отговаря – „Защото виждам, че той е по-достойният!”

Image may contain: one or more people and outdoor

                                                     LikeShow more reactionsCommentShare

                                                                                                 Tsveta Kirilova

Предишна статия

РАЗПНАХТЕ ЛИ ГО ВАСИЛ ИВАНОВ? ВИЕ! КОИТО НЯМАТЕ ХАБЕР ОТ РАЗСЛЕДВАЩА ЖУРНАЛИСТИКА!

Следваща статия

19.04.2017. Пресконференция на екипа на Шоуто на Слави

Други интересни