Писмо на Бог до теб…

Автор: Няма коментари Сподели:

                      https://www.youtube.com/watch?v=Bs0hqdTlls4

Митрополитската катедрала “Св. Неделя” се изпълва с хора на вечерното богослужение за Опело Христово, предаде репортер на БГНЕС.

Днес в митрополитската катедрала служи Светейшият патриарх и Софийски митрополит Неофит. Разпети Петък е ден, в който възпоменаваме поруганието, страданията, смъртта и погребението на Господ Иисус Христос. 

Ден, в който всеки християнин съпреживява смъртта и погребението на Му с надеждата да станем съпричастни и на Неговото славно Възкресение за вечен живот. 

В този необикновен ден отец Антоний припомни Божествените слова: „Не съм дошъл да съдя света, а за да бъде света спасен от Мен”. Опело Христово се отслужва вечерта на най-скръбния ден в църковния календар.

 „Разбира се условно казано Опело Христово, защото Той пребъдва в небесата със своята вече Богочовешка природа. Но ние даваме израз на своята вяра в Христа Богочовека, който е дошъл за нас – човеците, които вярваме в него, които го обичаме и изпълняваме неговата Божествена воля, за да можем през нощта на събота срещу неделя да посрещнем възкресението на Нашия Спасител и Изкупител Господ Иисус Христос”, каза пред БГНЕС отец Антоний. 

На Опело Христово с траурен камбанен звън скръбна процесия, начело с хоругви и св. плащaница, обикаля храма. / БГНЕС В началото на опелото Христово в центъра на храма е разположена Плащаницата, изобразяваща гроба Христов. Около масата с плащаницата има много хора и църковни деятели. През целия ден в храмовете не секва потока от хора. 

Те преминават под издигнатото място, изразявайки своето смирение, скръб и преклонение пред Спасителя, и отнасят китката здравец и цветя в домовете си с надеждата за приближаващото Възкресение. До последно и в митрополитската катедрала идват хора, които минават под плащаницата. Храмът се изпълва с вярващи и до късно вечерта. 

На Опело Христово с траурен камбанен звън скръбна процесия, начело с хоругви и св. плащaница, обикаля храма. Поклонението на Плащаницата продължава до късно в събота вечер, когато тя се внася обратно в олтара минути преди пасхалното шествие на кръста. 

БГНЕС

Прочети още на: http://www.bgnes.com/bylgariia/obshchestvo/4503167/

Предишна статия

Две добри и една лоша новина за българите

Следваща статия

Велики или Разпети Петък е!

Други интересни