Велики или Разпети Петък е!

Автор: Няма коментари Сподели:

Велики петък е най-тъжният, най-тежкият ден за Божия син. Той бива разпитван, вина Му вменили, а Пилат, пoдстрекан от тълпата, която ревяла “Разпни Го”, му издал тежка присъда (вж. глави Мат. 26, 27, Марк 14, 15, Лук. 22, 23, Иоан 18).

В този ден Иисус претърпял безброй поругания, мъки, неимоверни страдания. Това е денят, в който разпънали на кръст невинния Агнец – “изтезаван за нашите беззакония и мъчен за нашите грехове”, принесен в жертва за греховете на цялото човечество.

Раздрало се небето и земята, слънцето скрило лика си, тъмнина надвиснала над Голгота. Божият Син умрял, разпънат на кръст като най-позорен разбойник. На Велики петък бил погребан в каменен саркофаг в пещера, пред която властите оставили стража и огромен камък на входа. На този ден в храмовете е Неговото опело.

Неслучайно именно в този ден от Страстната седмица постът е особено строг: Църквата повелява на този ден да не се яде, нито нещо да се пие (дори вода). А народът казва, че на Велики петък и пиле не пее, и гнездо не вие. Всяко дихание страда заедно с Богочовека, съпричастно е на неговата смърт и погребение.

На този ден никой НЕ бива да подхваща каквато и да е работа! Дълги години наред у нас обаче най-тъжният и скръбен ден в календара на християните беше работен. Противно на религиозните разбирания миряните наизустено предаваха и повтаряха тази съществена подробност, но НЕ я изпълняваха!

Църковните служители отчетливо артикулираха какво да се върши или не на Разпети петък, медиите заучено повтаряха предписанията, а преобладаващата част от българите отиваха на работа! Изглежда сами сме действали срещу себе си… 

От 2010 година,⚘с решение на правителството, Велики петък е обявен за неработен ден. Ден, в който миряните се отдават необезпокоявани на размисъл, не приспиват съвестта си и подклаждат вярата си!

https://www.facebook.com/tsveta.kirilova

                                                                                                                       Tsveta Kirilova
Предишна статия

Писмо на Бог до теб…

Следваща статия

Ооо, неразумни народе, БОГАРСКИ, поради що се срамиш да се наречеш БЪЛГАРИН?!

Други интересни