Копнеех за България!

Автор: Няма коментари Сподели:

Eдна сутрин просто взех решение да се пребера в България.
Отидох с мисълта да остана 10 – ина дни. Попаднах в едно почти обезлюдено село.
На четвъртия ден бях съвсем друг човек. В селото останах почти година. В България – ЗАВИНАГИ!

През 2004 г., период, в който живеех в Италия, реших да се прибера в България, за да «си почина». Слагам почивката в кавички, защото никой от близките ми не можеше да разбере от какво всъщност съм изморена. Животът ми и социалното ми положение според всички бяха прекрасни. Лично на мен ми отне няколко месеца да формулирам причината за състоянието си – абсолютен психически срив. Сякаш радостта и цветовете бяха изтекли от живота ми. Предполагах, че невероятната тъга и мъка, която изпитвах, се дължат на тежка носталгия. Това се изразяваше във всякакви абсурдни, дори налудни твърдения от моя страна – че българските кестени са по красиви от италианските, че българският залез е далеч по-величествен, че българите са много по-добри и грамотни хора, че климатът в Тоскана е отвратителен, защото нямат сняг, че изпитвам постоянна болка в костите си, заради тяхната влага…

Бях силно отслабнала , не исках да се храня и страдах от безсъние. Съпругът ми в Италия беше притеснен, помогна ми да си направя всякакви изследвания, но нито едно от тях не показа някакво отклонение. А някои от близките и приятелите ми в България, с които непрестанно говорех по телефона, по един или друг начин ми обясниха, че ми е направена магия. Цялото това «залиняване» било типична проява на такова въздействие. Разбира се, че не обърнах внимание на подобни абсурдни и неграмотни твърдения.

Копнеех за България!

И една сутрин просто взех решение да се прибера, за да си почина.
Така попаднах в Южна България, в едно почти обезлюдено село, в празната къща на мой приятел, който беше така добър да ми я предостави. Беше края на април. Отидох с мисълта да остана 10-тина дни. На 4-тия ден бях съвсем друг човек. В селото останах почти година.

В България – завинаги!…

Откъс от прекрасната творба – дипломна работа на една Българка, женена за италианец.

#България_завинаги

https://web.facebook.com/tsveta.kirilova

Предишна статия

Да се помолим за спасение на Родината на 2 май…

Следваща статия

Колко тежи Пеевски? 1,5 милиарда лева!

Други интересни