Колко тежи Пеевски? 1,5 милиарда лева!

Автор: Няма коментари Сподели:

Заличена и забравена на сайта на дубайска компания презентация разкрива реалните мащаби на скритата империя “Пеевски”. Дали това не са всъщност източените и тайно изнесени от България капитали на младия олигарх за “черни дни”!? 

Според документа компанията TGI Middle East FZE контролира активи за над 700 милиона долара. Те се разпределят между няколко фирми свързвани пряко или косвено с бившия шеф на ДАНС и депутат Делян Пеевски: „Булгартабак“, „Юрий Гагарин“, „Експрес Лоджистик енд Дистрибюшън“ (ЕЛД), „Табак Маркет“ (Лафка), „Лакрима“ (млечни продукти), „Дореко Комерс“ (материали за печатната индустрия) и IT-фирмата „БГ Бизнес Солюшънс“. 

Общо те, заедно с активите си се оценяват от собственика им на 450 милиона долара. Към тази сума той добавя и недвижими имоти за 300 милиона долара, които “диверсифицират вложенията и рисковете пред развитието”.

2016 – TGI Brochure

Биволъ провери надлежно и внимателно всички публични данни за компаниите изброени в скритата презентация и успя да потвърди наличието на формална връзка между тях. Мрежата е дълбоко прикрита, но ние успяхме да разкрием неопровержимите връзки в нея, които издават общия й генезис и управление.

Факт е, че сайтовете на всички компании от портфолиото (с изключение на „Юрий Гагарин“ АД), се обслужват от едно място и имат общ сървър за имена за техните интернет домейни. Той е ns.infosecbg.com, който принадлежи на „БГ Бизнес Солюшънс“. Това важи и за домейна на компанията майка – tgimiddleeast.com. Домейнът на БГБС от своя страна е собственост на „Булгартабак-Холдинг“.

Домейните на компаниите от групата TGI Middle East са регистрирани и се управляват от едно място, и от едни и същи технически лица, установи проверка в архивите на системата whois.

Едни и същи технически лица с имейл адреси на „Булгартабак“ са посочени като кореспонденти за домейните. Практическата страна на тази концентрация е, че с едно натискане на клавиатурата може да изчезне от Интернет бизнес за 1,5 милиарда лева – да спрат сайтове, мейл сървъри и цялата онлайн активност на групировката.

Налице са и други документални доказателства за свързаност между компаниите. В Търговския регистър се откриват документи, че TGI Middle East FZE е собственик на сингапурска фирма, която купува “БГ Бизнес Солюшънс”, от Doreco Limited, собственика на „Дореко Комерс“.

TGI е собственик на сингапурската фирма BG BUSINESS SOLUTIONS PTE. LTD., която е собственик на българската БГ Бизнес Солюшънс.

TGI Middle East FZE е също така предпоследното звено във веригата, водещо до мажоритарния собственик на “Булгартабак-Холдинг”. Това е декларирано официално пред Комисията за защита на конкуренцията. “Булгартабак-Холдинг” от своя страна има дял в “Табак Маркет”, а ЕЛД принадлежи на дъщерната му фирма “Благоевград-БT”.

Както показа разследване на Биволъ дистрибуторът на продукцията на “Лакрима” в Дубай също е свързан с TGI Middle East чрез своя мениджър Рахул Датрая Нимкар, който се вписа и като представляващ на “Булгартабак”. /виж тук

“Лице” за милиард и половина

Кой е собственикът на TGI Middle East FZE и на активите за близо 1,5 милиарда лева? Юридическите лица, които контролират мажоритарния дял на тютюневия холдинг “Булгартабак”, са обявени в следния порядък пред КЗК:

BT Invest Gmbh (Австрия) -> Livero + Woodford (Лихтенщайн) -> TGI Middle East FZE (ОАЕ) -> Prest Trade.

Не е ясно къде е регистрирана последната фирма по веригата. Oт КЗК официално твърдят, че Prest Trade на свой ред принадлежи на физическо лице. Въпросното лице обаче нямало търговска дейност и поради това неговата самоличност не подлежи на разкриване, твърди Комисията в свое решение от 26 юни 2014 г.

Карикатура на Христо Комарницки от брой 4 на Прас-Прес. Публикува се със съгласието на автора.

Две години по-късно, през май 2016 г. след запитване на Биволъ по ЗДОИ, КЗК отново отказа да разкрие кое е това лице, позовавайки се на търговска тайна, но потвърди, че нова офшорка на име Stiga Anstalt е заместила Livero Establishment като собственик на австрийската BT Invest Gmbh, която пък е формалният собственик на 78% от акциите на „Булгартабак-Холдинг“. Kрайният собственик на Stiga Anstalt през TGI и Prest Trade оставало същото физическо лице, поради което не се налагало ново производство за концентрация.

Така без да извършва търговска дейност загадъчното физическо лице е постигнало завидни икономически резултати – става ясно от презентацията на притежаваната от него компания.

Скритият и явният Пеевски

В презентацията на TGI не е посочен бизнесът с “Техномаркет”, който Делян Пеевски придоби чрез фирмата си НСН Инвестмънт, а в края на миналата година продаде на TGI Middle East FZE

От началото на 2017 г. „Техномаркет България“ е собственост на TGI Middle East. Едва ли е случайно, че бащата на адв. Гено Руменов Андреев, който се е подписал като председател на Общото събрание, беше магистратът предложил Пеевски за поста следовател. 

Вероятната причина за този пропуск е, че презентацията е изготвена преди сделката. Според метаданните във файла той е променян последно през август 2016 г. По наша оперативна информация тайната презентация е била изготвена за сключване на голяма имотна сделка в района на Далечния Изток, която не се е състояла, след което документът бива премахнат от интернет.

Тази сделка между фирма притежавана от Пеевски и TGI е пресечната точка между скритата и явната собственост на “успешния млад мъж”.

До месец май 2015 г. Пеевски не декларираше официално никакви активи (с изключение на прословутия си стар „Опел“), макар че публично споменаваше за “бизнеса на моето семейство”, имайки предвид имотната си майка Ирена Кръстева (виж в края на статията хронологията на декларациите му).

Първата декларирана придобивка на Пеевски беше мащабна: 50% от „Балканска Медийна Компания“ АД, 50% от „Био Уотър Инвестмънт“ ООД, 49% от Al Entisar General Enterprises Co LLC и 90% от „НСН Инвестмънт“ ООД. Последваха многобройни прехвърляния на компании през 2016 г., докато се стигна до сегашното състояние на нещата, което от няколко месеца изглежда стабилизирано.

Пътьом Пеевски се раздели с всички свои офшорни компании с изключение на дубайската Intrust Ltd и неизвестно къде регистрираната Proof Method Marketing. Той продаде на „НСН Инвестмънт“ всички медии и дистрибуторски фирми, които му „подари“ майка му, Ирена Кръстева. Накрая прехвърли и самата „НСН Инвестмънт“ на Intrust Ltd. Така цялата му явна собственост се концентрира в една и съща дубайска фирма.

Скандалната сделка за Дипломатическия клуб в Бояна, който беше продаден на символична цена на трима неизвестни младежи от Стара Загора, в крайна сметка завърши с прехвърляне на собствеността на “Дореко комерс”. 

Макар офшорката да е скрита зад други 2 офшорки, връзките й с бизнеса на Пеевски са явни. „Дореко“ придоби преди няколко години и собствеността върху „ИПК Родина“, която е пряко свързана с медийната империя на Пеевски. Фирмата майка на „Дореко комерс” –  Doreco Limited е собственик и на рекламната агенция на „Булгартабак“ „Сода комюникейшънс”. Последното недвусмислено също издава директната обвързаност и общ център на собственост между TGI Middle East FZE и „Булгартабак“, като завесата става съвсем прозрачна и зад нея личи един и същ добре познат корпулентен силует.

Откъде пари?

Така или иначе остава открит въпросът за прозрачния и законен произход, придобиване и изнасяне на над 1.5 млрд. лв активи на български субекти зад граница. Както и за централната фигура, която притежава въпросните субекти и активи.

В своите разследвания до момента Биволъ идентифицира три източника на пари за придобивките на корпулентното семейство: кредити от КТБ, контрабанда на цигари и комисионни от обществени поръчки.

Първоначалният капитал е от кредити от КТБ в периода, когато Цветан Василев и Делян Пеевски са неофициални бизнес партньори, според признанията на самия Василев. Кредитите така и не се върнаха в КТБ след фалита на банката. Проучване на Биволъ по данни от Кредитния регистър показа, че е налице прекредитиране от КТБ в ПИБ. Сега свързаните с Пеевски фирми дължат стотици милиони на Първа инвестиционна банка и продължават да осъществяват с нейна помощ бизнес плановете си

Подробни разследвания на Биволъ от началото на 2014 г. за покупката на медиите от пресгрупата „Монитор“ доказа и конкретния механизъм на началото на обсебването на медии „на колограм“ от Пеевски и майка му Ирена Кръстева. Така започна създаването на тоталната медийна империя на младия олигарх и превръщането й в система за пропаганда и публични екзекуции в стил „дадзибао“ на всички неудобни на престъпното статукво субекти. В резултат България се срина на последното място в Европа по свобода на словото и се нареди по този показател на демокрация между Гвинея и Замбия. Пеевски се превърна в ментор на българския печат стана монополист на вестникарското разпространение с пари получени от тогавашната „банка на властта“, захранвана от три правителства с пари на данъкоплатците чрез влоговете на държавните предприятия. 

След предизвикания умишлено фалит на КТБ с натиска на политическото и съдебно лоби около Пеевски, бившите активи на банката се разграбват чрез назначените синдици /разкрито в Яневагейт/, ЧСИ-та и безразлични държавни институции в активи основно на свързани с корпулентния олигарх фирми и субекти.

Така фактически капиталите на КТБ бяха употребени 2 пъти за създаването и разширението на икономическата империя около несменяемия депутат от ДПС и превръщането й фактически в зловещ задкулисен център на държавната власт, налагайки репресивен режим върху всички несъгласни да му се подчинят субекти. Самият Василев преди няколко месеца призна в серия от интервюта разкритите от Биволъ факти преди години. 

 

Вторият източник е развихрилата се мащабна контрабанда на цигари от „Булгартабак“ към Близкия изток. Тя съществува още докато Булгартабак е собственост на държавата, но при Пеевски придобива такива размери, че турските и други служби я идентифицират като заплаха. Подробности за главните действащи лица в тази незаконна дейност можете да видите в серията разследвания на Биволъ „Мафията Булгартабак“ (виж тук).

Третият източник са големите обществени поръчки за инфраструктурни обекти, в които фирми контролирани от Пеевски, основно „Водстрой 98“ се явяваха като участници в консорциуми в качеството на комисионери. Биволъ направи проучване на базата на отворени данни от Агенцията за обществени поръчки и установи, че фирмите свързвани с корпулентния депутат са участвали в поръчки за над 1 млрд. лв. При комисионна от около 30-40% това допринася за забогатяване на групировката с близо 400 млн. лв., а данъкоплатците получават некачествено и опасно за здравето им строителство.

Показателно е, че след публикуването на тези данни от Биволъ и изпращането им до ОЛАФ, Бойко Борисов внезапно спря огромната обществена поръчка за магистрала „Хемус“, позовавайки се на някакво имагинерно собствено проучване: „попроверил съм кой кой е“. Всъщност, по информация на Биволъ, му е било заявено категорично от Брюксел, че поредната почерпка за Пеевски няма да мине току така.

#КОЙ стои зад TGI?

Да се върнем обаче на натрупаното, афиширано в презентацията на TGI. Показателен е фактът, че нито една политическа сила не взе присърце задачата да разкрие кое е въпросното физическо лице зад TGI Middle East, дори и след като беше сменен верният на Пеевски шеф на КЗК Петко Николов. Този симптом води до неопровержимия извод, че всички парламентарно представени политически партии са всъщност част от Модела #КОЙ и обслужват един и същ мафиотски модел на корупционно управление, зад фасадните си идеологически различия и фиктивно разположение в политическата координатна система.

В поредицата от разследвания “Мафията Булгартабак” Биволъ публикува документ за сделка между TGI Middle East и контролираната тогава от банкера Цветан Василев фирма EFV. EFV цедира на TGI собствеността си в Булгартабак срещу 45 414 388 евро.

EFV-Livero-TGIMiddleEast

Произходът на тази сума е неизяснен. Възможно е парите да идват от криминалната контрабанда на цигари на Булгартабак в Близкия изток. Но документът за сделката от страна на TGI е подписан от тогавашния директор на Булгартабак и на BT Invest Венцислав Чолаков. Какво се крие зад тази връзка на Чолаков с TGI Middle East е важен въпрос. Явява ли се той фактически собственик, или е пълномощник на друго лице? 

Дотук е ясно къде и как е концентрирана собствеността на депутата, който според думите на Бойко Борисов си „отива в Дубай“, но всъщност се кандидатира и спечели още един депутатски мандат. Ясно е също кои са подставените лица в структурата. Остават обаче много въпроси: Как някакво лице без търговска дейност е придобило тези активи на стойност близо 2% от българския брутен национален продукт?  Какъв е произходът на неговите пари? Платени ли са данъци върху тях? Свързани ли са тези пари с криминална дейност от контрабанда на цигари?

Коментар от редакцията:

На всички изредени по-горе въпроси предстои да отговори прокуратурата, която този път ще бъде сезирана от Биволъ конкретно за ролята на Венцислав Чолаков и за въпросното анонимно „лице“, известно на КЗК, което се явява собственик на TGI. А също и за задкулисното влияние и собствености на депутата от ДПС Делян Пеевски. И ще се обърнем не само към българската прокуратура, на която според досегашната й практика нямаме почти никакъв кредит на доверие, а по-скоро я считаме за съучастник. Неизбежното осветляване и цялостно разплитане на тези дейности може да доведе до разкриването на най-тежките икономически престъпления срещу националния и обществен интерес в новата история на България. 

На базата на изнесеното дотук считаме, че има основания за нова проверка. Предишната проверка на прокуратурата приключи през март 2015 г., преди да се развихри официално бизнес таланта на детето-чудо. Оттогава се натрупаха нови обстоятелства, свидетелства и документи, част от които е и настоящото разследване. Както се вижда от портфолиото на TGI, България е отесняла на #КОЙ и той вече гледа към глобалните пазари. Но източникът на силата му остава фунията, засмукваща ресурси от българския данъкоплатец и от вложителите в банките, които го кредитират. Завладените с пари на КТБ Пеевски медии са гарант, че това статукво ще се прехвърля като наследство от всяка власт. Те ясно прокарват с калната си политика демаркационна линия между истината и лъжата. Първичната им пропаганда остава като точен документ във времето за принадлежността на лица и структури към една престъпна империя. 

Самият Цветан Василев бе принуден да избяга зад граница, за да спаси живота си, като в момента неговите неопровержими публични свидетелства за мафиотската централа на властта се маргинализират от българската прокуратура. Точно обратното – тази институция призована да защитава изконно обществения и държавен интерес, практически обслужва престъпното обсебване на национални ресурси и съсредоточаването им в ръцете на властта на Задкулисието, чието лице е вече добре разпознаваемо на света. 

Кой стои зад самия Пеевски ли? Анализът, който направихме преди няколко години е валиден и днес. Може би трябва само да се допълни и актуализира с новите обстоятелства от последните години, но те само доказват нашата правота. Вижте тук #КОЙ превърна България във феодална частна собственост, стопанисвана кърджалийски от шепа маниакални марионетки на бившия комунистически режим. И ако се разпознаете, не се сърдете на хората, които ви протягат огледалото. Както е казал Джордж Оруел: „Народ, който избира престъпници не е жертва, а съучастник“.

Приложение: История на декларациите на Делян Пеевски

30.10.2014 Няма нищо за деклариране

http://parliament.bg/pub/REG/132952Delqn_Slavchev_Peevski_t.1.PDF

http://parliament.bg/pub/REG/133048Delqn_Slavchev_Peevski_t.2.PDF

28.05.2015

Придобива 50% от Балканска Медийна Компания АД, 50% от Био Уотър Инвестмънт ООД, 49% от Al Entisar General Enterprises Co LLC, 90% от НСН Инвестмънт ООД.

http://parliament.bg/pub/REG/145247Delqn_Slavchev_Peevski_t.3.PDF

30.11.2015

Придобива 100% от Intrust Ltd., 100% от Redwood Capital Ltd., 100% от Uno de Senso Group Ltd.

http://parliament.bg/pub/REG/144737Delqn_Slavchev_Peevski_t.3%20(2).PDF

04.01.2016

Придобива 100% от Richi International Ltd.

http://parliament.bg/pub/REG/163049Delqn_Slavchev_Peevski_t.3%20(3).PDF

28.04.2016

Продава 100% от Richi International Ltd., 100% от Redwood Capital Ltd., 100% от Uno de Senso Group Ltd.

http://parliament.bg/pub/REG/111307Delqn_Slavchev_Peevski_t.3%20(4).PDF

12.05.2016

Придобива 50% от Био Уотър ООД, 50% от Био Уотър Инвестмънт ООД и 10% от НСН Инвестмънт ООД,

http://parliament.bg/pub/REG/115148Delqn_Slavchev_Peevski_t.3%20(5).PDF

15.05.2016

Придобива 50% от Балканска Медийна Компания АД

http://parliament.bg/pub/REG/115323Delqn_Slavchev_Peevski_t.3%20(6).PDF

27.05.2016

Продава 100% от Био Уотър ООД, 100% от Био Уотър Инвестмънт ООД и 100% от НСН Инвестмънт ООД,

http://parliament.bg/pub/REG/162121Delqn_Slavchev_Peevski_t.3%20(7).PDF

14.06.2016

Придобива 100% от Proof Method Marketing

http://parliament.bg/pub/REG/162042Delqn_Slavchev_Peevski_t.3%20(8).PDF

22.12.2016

Продава 49% от Al Entisar General Enterprises Co LLC

http://parliament.bg/pub/REG/150535Delqn_Slavchev_Peevski_t.3%20(9).PDF

https://bivol.bg/tgi-peevski.html

Предишна статия

Копнеех за България!

Следваща статия

ЮДИТЕ „В ИМЕТО НА ДЪРЖАВАТА“ СИ ПОДЕЛИХА „30-ТЕ СРЕБЪРНИКА“…

Други интересни