Защо подгониха Сорос?

Автор: Няма коментари Сподели:

Унгарският премиер Орбан обяви Сорос за държавен враг номер едно. В тази своя битка той си има съмишленици в цяла Източна Европа. Защо е всъщност тази вълна срещу Сорос? Причините обяснява колегата Роберт Шварц:

Джордж Сорос в Будапеща през 2009 година

                                        Джордж Сорос в Будапеща през 2009 година

ДВ: Унгарското правителство на премиера Виктор Орбан иска да ограничи правата на чуждестранните университети. Мярката е насочена най-вече срещу Централноевропейския университет в Будапеща, който беше основан през 1990-те години от американския милиардер Джордж Сорос. Но този нов закон сякаш има и други цели. Какво точно иска Орбан?

Роберт Шварц

                                                                      Роберт Шварц

Роберт Шварц: Да, става дума за много повече. Целта е в Унгария да бъдат ликвидирани либералните ценности и да бъдат осъществени мечтите на Орбан за една нелиберална демокрация, оповестени още преди три години. Централноевропейският университет е символ на либерализма, той защитава всичко онова, което при управлението на Орбан се намира под сериозна заплаха: свободно образование, свобода на словото, прозрачност, функциониращи международни отношения. От близо 25 години насам в този университет се обучават младите източноевропейски елити, завършил го е дори самият Орбан. Но като министър-председател той направи остър завой надясно и обяви основателя на университета, родения в Унгария американски милиардер и филантроп от еврейски произход Джордж Сорос, за държавен враг номер едно.

Впрочем, Орбан си има съмишленици в цяла Източна Европа, където буквално се надига анти-Сорос вълна. Причините са повече от очевидни: Сорос финансира институции, който обучават учени и интелектуалци, застъпващи се за демократичните идеи. А на редица автократи това изобщо не им е по вкуса.

Сорос – любимият враг

Американският милиардер Джордж Сорос открай време е трън в очите на управниците в балканските страни – защото финансира организации, които разкриват недъзите на тамошните демокрации, пише швейцарската агенция СДА. (20.02.2017)

Kleta majka BALGARIQ и чуждите пари

Унгария гони университета на Сорос

Под обстрел: неправителственият сектор в Унгария

ДВ: Казвате, че в Източна Европа се е надигнала вълна срещу Сорос. Дали това явление е толкова сериозно?

Шварц: Опасявам се, че е много сериозно. Теориите на заговора и антисемитските тенденции стават все по-популярни сред някои политици и сред определени слоеве от населението в Източна Европа. Принципът на „Отвореното общество”, който Сорос защитава, всъщност насърчава взаимодействието и преливането между различните култури, а най-вече – либерализма. За политици с националистически и популистки нагласи тези понятия са като за бик червено. Тъй че пропагандната машина срещу тенденции, които биват представяни като проклятие за собствената нация, вече върви на пълни обороти. За съжаление с голям успех, както виждаме. Когато конструираш подобен образ на врага, ти много лесно можеш да отклониш вниманието на хората от истинските проблеми в собственото им общество.

ДВ: Ако се върнем към затварянето на университета в Будапеща: може ли ръководството му по някакъв начин да се противопостави? И дали Евросъюзът може, ако не и трябва да се намеси?

Шварц: Известният канадски историк и политик Майкъл Игнатиев, който от миналата година е ректор на университета, говори в пряк текст за дискриминация и за недопустимо посегателство срещу академичната свобода. Разрешете ми тук да отворя една историческа скоба: Майкъл Игнатиев произхожда от стара, благородническа фамилия в Русия. Всяко българско дете навярно знае името на неговия пра-пра-дядо, а софиянци го свързват с прочутата търговска улица в града. Като вътрешен министър на руския цар Александър Втори граф Игнатиев е убеден борец за българската независимост през втората половина на 19 век.

Будапеща: протест срещу планираното закриване на Централноевропейския университет

Будапеща: протест срещу планираното закриване на Централноевропейския университет

Но да се върнем към Унгария, където тези дни много хора, най-вече млади и добре образовани, дават ясен сигнал, че няма да се предадат. Десетки хиляди протестираха по улиците на Будапеща срещу новия закон, който налага ограничения на международните университети, а учени, правозащитници и политици от цял свят подкрепят унгарските протестиращи. Германският президент Щайнмайер, председателят на Еврокомисията Юнкер и мнозина други разкритикуваха закона, а идната сряда комисията в Брюксел ще обсъжда въпроса. На проверка ще бъде подложен и много оспорваният референдум, който унгарското правителство подготвя под мотото „Спрете Брюксел!” – едно очевидно антиевропейско допитване до народа. В него, впрочем, се поставя и въпросът как трябва да реагира Унгария, „ако Брюксел реши да я принуди да приеме нелегални мигранти”. Друг удар, който правителството на Орбан отдавна подготвя, е насочен срещу неправителствените организации. Надявам се, че ЕС ще събере необходимата политическа воля, за да спре тези процеси. Защото на карта е заложено много. Говорителката на германската канцлерка Ангела Меркел го формулира съвсем ясно в отговор на въпрос за Унгария: „Свободата, демокрацията, правовата държава и човешките права в Европа са неприкосновени. Тези ценности са основата на Европейския съюз”.

Предишна статия

Сянката, която прави враговете…

Следваща статия

Трима загинаха при атентат с кола в Стокхолм…

Други интересни