Трима загинаха при атентат с кола в Стокхолм…

Автор: Няма коментари Сподели:

По официални, но все още неокончателни данни най-малко трима души загинаха и 8 са ранени при днешния терористичен акт в центъра на шведската столица Стокхолм, където бус за доставки се врява в тълпа хора. 

Това съобщи агенция ТТ, позовавайки се на полицията. Шведската разузнавателна служба SAPO заяви, че случилото се е терористичен акт, същото каза и премиерът Стефан Льовен: „Швеция бе атакувана“, каза той пред журналисти. 

Товарният бус на компанията “Спендрупс”, който е бил откраднат по-рано днес, се вряза в тълпата на улица “Дротнинггатан”, а също в стената на мола “Оленс”. 

Сигналът в полицията е постъпи в 13.53 местно време. През входа на мола имало дим, очевидци, очевидци разказаха за лежащи на тротоара хора, както и за бягащи от колата хора. 

Първоначално се съобщаваше, че превозното средство е пикап. Местопроизшествието е отцепено, сега там работят полицаи и лекари. По непотвърдени данни на вестник “Дагенс нюхетер” се чули изстрели при метростанцията “Фридхемсплан” на няколко километра от улица “Дроттнинггатан”. Полицията опроверга съобщението на на телевизия SVT, че терористът бил задържан.

 Това обяви на пресконференция шефът на полицията Дан Елиасон, докато друг полицейски служител показа снимка на издирвания мъж. Снимката е направена от видеокамерите на местопроизшествието. 

Стана ясно, че терористът е откраднал колата по време на доставка в ресторант. Шофьорът пък на товарния пикап, с който бе извършен днешния терористичен акт, се опитал да го спре, и е пострадал, съобщи телевизия SVT. Тя се позава на представител на компанията Spendrups, чиято собственост е автомобилът. 

По-рано компанията заяви, че по време на доставка в ресторант „някой скочил в шофьорската кабина и подкарал колата, докато шофьорът разтоварвал стоката“. 

Как е пострадал шофьорът не се уточнява. В Стокхолм бе спряно е движението в центъра на града, включително на метрото, както и крайградските влакове. Евакуиран е близкия мол НК”. Полиция призова жителите да не влизат в центъра на града. 

Междувременно полицията евакуира хората от централната жепе гара на шведската столица. Пътниците, които трябваше да отпътуват за град Гьотеборг, не могат да напуснат вагоните, в които се намират. 

Самият влак стои на безлюдния перон. По искане на полицията железопътното движение е спряно. Забранено е и излизането на депутатите от сградата на парламента, която се намира наблизо. 

Тези дни в Стокхолм протича детски кинофестивал. Учениците, дошли в кинотеатъра на улица „Дротнинггатан”, където бе извършен атентата, остават вътре в сградата. Европейски лидери вече реагираха на случая.

 Германия застава зад Швеция срещу терора, заяви канцлерката Ангела Меркел. На свой ред председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер изтъкна, че атаката срещу Швеция е атака срещу всички нас. 

Съболезнования на шведския крал Карл XVI Густав изрази руският президент Владимир Путин. Шведите не бяха изненадани от днешния терористичен акт, психически бяха готови за подобно нещо. Това разкри за опозиционния руски сайт „Медуза“ руският гражданин Сергей Смирнов, който бе очевидец на инцидента. Той живее в Стокхолм от 25 години и работи в IT сектора. „Бях до самото място. Това е централната улица на Стокхолм (Дротнингатан), почти цялата е пешеходна. Камионът тръгна по тази улица, мина известно разстояние и накрая се вряза в голям супермаркет.

Нямаше голяма паника. Онези, които бяха в самия център на събитията, избягаха оттам. Някои бягаха по диагонала, други направо, но това е къс участък. След това много бързо се появи полиция. Хората наоколо реагираха твърде спокойно. Недалеч има културен център, той бе евакуиран. В съседната сграда работят мои приятели, казаха им никъде да не излизат, да останат на място. 

По радиото казаха, че който се намира в центъра, засега да остане там, а който е по-далеч от това място, да се маха оттам. Аз реших да се махна. Обикновено отнема 10 минути напускането на центъра. Сега ние пътуваме вече цял част и току-що излязохме от глада. 

Хората казват, че почти всички са били готови за такова нещо. В света няма повече безопасни места. Никой не се учудва много след всичко, което става навсякъде. Е, сега това се случи и тук“, приключи разговора очевидецът. /ТАСС, РИА-Новости, БГНЕС

Прочети още на:     http://www.bgnes.com/sviat/evropa/4501609/

Предишна статия

Защо подгониха Сорос?

Следваща статия

Leonard Cohen – I’m Your Man (Live In London 2009)

Други интересни