Вижте детето чудо на българския спорт

Автор: Няма коментари Сподели:

България може да се похвали със състезателка на световно ниво в спорт, който се радва на огромна конкуренция. 15-годишната Йоана Илиева вече спечели Европейската купа (девойки) по фехтовка и се е прицелила в златен медал на световното за младежи и девойки, което ще се проведе в Пловдив (1-10 април). 

Началото е поставено, когато тя е само на 8-9 години. Треньори по фехтовка пристигат в нейното училище, за да популяризират спорта си и когато вижда оръжията, веднага разбира, че това ще бъде нейното любимо занимание извън училище.

След първия си успех през 2014 г., Йоана решава окончателно, че има бъдеще в спорта и че не трябва да се отказва. Решението се оказва повече от правилно. Тя практикува и други спортове, но фехтовката е нейната голяма любов. С огромните амбиции, състезателката много скоро започва да завоюва медал след медал. Един от най-запомнящите се момента е през 2015 г., когато печели Балканското първенство в Сърбия.

Основната опора и сила по време на тренировки и състезания младата надежда получава от своите треньори. Весела Шаламанова и Антонио Иванов са само малка, но важна част от екипа. Личен треньор в момента пък й е Ивайло Воденов.

Нейната най-голяма мечта е да прослави България.Не би заменила родината си за нищо, въпреки по-добрите условия за тренировки. Йоана беше на крачка да се класира за олимпиадата в Рио, но за следващите игри в Токио през 2020 г. ще е една от най-големите ни надежди за добро представяне.

След фехтовката 15-годишната Йоана най-много обича да пътува. Италия е любимата и чуждестранна дестинация, харесва и Лондон с изключение на големия трафик там. Любима страна обаче си остава България.

Състезатели от 105 страни на световното по фехтовка в Пловдив

Йоана е убедена, че фехтовката е един от най-хубавите спортове и съветва хората да опитат поне веднъж в живота си: “В никакъв случай хората да не потискат интереса си, а да отидат в най-близката академия и да се пробват, защото иначе няма как да си направят необходимите изводи за спорта. Ще научат всичко най-важно още на първата тренировка, а след това почва да се надгражда”.

Автор: Николай Георгиев 

в

http://tsvetakirilova.blogspot.bg/2017/03/blog-post_29.html?m=1

Предишна статия

Тук Ви искам, българчета, и сърцето ми се къса истински, че Ви няма… Tsveta Kirilova

Следваща статия

Откриха злато от времето на Александър Македонски в Приморско

Други интересни