Дани Каназирева, водач на Дясно обединение Нова Република в Пловдив и областта:

Автор: Няма коментари Сподели:

Парите да остават там, където са изработени

Не може чиновникът да знае по-добре от нас от какво имаме нужда

Парите трябва да остават там, където са изработени. Не може чиновникът да решава къде ще има училище или нова улица,  категорична е Дани Каназирева, водач на кандидатите за народни представители в Пловдив и областта от дясното обединение Нова република и лидер на „Съюз за Пловдив“.

България е най-централизираната държава в ЕС.

Всичко се разпределя от „едно гише“, коментира Каназирева. Всички пари отиват в министерствата в София, а там партийната номенклатура решава кой заслужава и кой не заслужава подкрепа. Това е и обидно, и неефективно. Не може чиновникът от министерството да знае по-добре от хората по места от какво имат нужда. Точно този модел обаче държи на власт досегашните партии, които са се превърнали в разпределители на „порции“. Така принуждават хората да не избират най-добрите кандидати за кметове и общински съветници, а да гласуват за некадърници, които обаче са от правилната партия.

Водачът на Нова Република посочва фрапиращи примери от  лятото на миналата година, когато Министерският съвет  раздаде 27 милиона лева на 43 общини. Парите на данъкоплатците  бяха предназначени за малки села, в които живеят максимум стотина човека, въпреки че на хартия се водят 500. Те са  похарчени  безсмислено – за спортни площадки, хандбални игрища, стадиони, осветление.  Това  раздаване  имаше само едно обяснение – 33 от тези 43 общини са управлявани от ДПС.

Т.е.

Управляващите са имали да си плащат нещо на ДПС

и са решили да го направят с нашите пари. Нима хората в село Ново Соколино в община Момчилград имат нужда от хандбално игрище? Та там повечето къщи са празни, а останалите хора са възрастни и имат нужда от всичко друго, но не и от игрище. Този пример не е изключение – така се харчат нашите пари.

За да има пари…

Не можем повече да живеем така. Не е справедливо. Не може всеки да е принуден да „ходи на килимчето“, за да получи някой лев. Не може някой да събира всичките ни пари, след което да идва и да се хвали колко ни е „дал“.

Нова  Република предлага  50% от данъка върху доходите и 50% от данък печалба  да остават в общините, а не да отиват в държавния бюджет, както е сега. Това ще даде възможност на общините, в които няма корупция и привличат инвестиции, да работят по-добре за своите граждани. Най-добре хората по места знаят от какво имат нужда – те сами ще решават дали парите да отидат за хандбално игрище, детска градина или нов асфалт на улицата.

Сегашният модел на свръхцентрализация е

наследство от тоталитарния режим.

Той на практика запазва старите отношения – не хората да решават какво да се случва с парите им, а централната власт да се разпорежда с всичко. Докато не бъдат въведени правила за рационалното изразходване на данъците, ще наблюдаваме все същото безобразие с безконтролно изтичане на парите ни.

Същият модел е и при европроектите.

В центъра стоят чиновниците, а не ефективността.

За да спечелиш проект, трябва да имаш контакти в министерството, а не добре подготвен проект. Този модел убива всяка предприемчивост и конкуренция.

Същият модел е и при европроектите.  В центъра стоят чиновниците, а не ефективността. За да спечелиш проект, трябва да имаш контакти в министерството, а не добре подготвен проект. Този модел убива всяка предприемчивост и конкуренция.

В момента   България е се класира на 27- мо място в ЕС по степен на децентрализация. Страната ни е останала последна  държава в Европа, в която 15 министерства и 15 министри държат в ръцете си огромен  финансов  ресурс. 

Областните управители трябва да се избират от хората,

а не да се назначават от  София и да създават партийни хранилки  в държавни ведомства. Към момента  областните управители са изцяло политизирани, служат единствено за разпределяне на властови позиции и партийни хранилки и не изпълняват никакви обществено значими функции. Ние ще наложим истинско второ ниво на местно самоуправление с демократично избрани органи.Image title

Предишна статия

Всяка година си вдигат заплатите и “дневните”, и винаги със задна дата!

Следваща статия

Събуди се, българино!

Други интересни