Ген. Шивиков: Заспала рая сме, с имитация на борба сме недостойни за Левски

Автор: Няма коментари Сподели:

                Ген. Димитър Шивиков

Поздравления за възванието на Фрог нюз ”Искаме Републиката на Левски – чиста и свята!”. Надеждата ми е на 19 февруари да дойдат безброй сънародници, за да изразим нашата вяра , че българският народ не е заспала рая, която все чака някой да дойде и да го събуди от дълбокия робски сън. Това каза ген. Димитър Шивиков – председател на Комитета на випуските на Национален военен университет „Васил Левски“.

Бригаден генерал Димитър Шивиков е роден на 18.08.1963 г. в Куртово Конаре, Пловдивско. Бил е военен парашутист; командир на 4-ти пехотен батальон в Ирак през 2003 г.; национален командир на българския контингент в Афганистан в периода март-септември 2010 година; командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово; носител на Нагръден знак „За вярна служба под знамената“ IV, III, II и I степен. Сега е председател на випуските на Националния военен университет „Васил Левски“ – Велико Търново.

– Г-н генерал Шивиков, как ще коментирате възванието на Фрог нюз до гражданите на България: “Искаме Републиката на Левски – чиста и свята!”?

– Поздравления за възванието на Фрог нюз за “Искаме Републката на Левски – чиста и свята!” и надеждата ми е на 19 февруари да дойдат безброй сънародници, за да изразим нашата вяра и надежда, че българският народ  не е онази заспала рая, която все чака някой да дойде и да го събуди от дълбокия робски сън. Радващото е, че вече има наченки на истинското гражданско общество, а не на онова, което изпълнява чужда воля. Позволете ми да цитирам Апостола: “Всичко се състои в нашите задружни сили.“ ако осъзнаем това, то има бъдеще за Отечеството и народа ни.

– Ще подкрепят ли инициативата хора от Комитета на випуските на Национален университет “Васил Левски”, чийто председател сте?

– Изцяло подкрепяме тази инициатива и ще бъдем там.

– Толкова ли е безнадеждно положението в България? Нима българите сме по-примирени от румънците и не можем да извоюваме своята свобода и бъдеще за децата ни?

– Аз бих употребил думата тежко и критично,защото все пак има надежда за по-добро, а безнадеждно означава нещо безвъзратно. Явно сме примирен народ, но това се дължи  според мен на онези 5 века „съжителстване“, през които целенасочено е държан народа без историческа памет. Народ, на който са избити водачите и заличени следите от славното му минало. Трагичното в случая е, че след промените в обществото много бързо бяхме вкарани в заблуда и превес взе онази линия, че сами не сме в състояние да решаваме собствената си съдба. Но както  в края на 18 век Отец Паисий запали кандилото и светлината на пробуждането проби вековния мрак така и аз съм обнадежден, че всички ние, обикновените хора, ще се обединим и ще кажем ясно и категорично: „Апостоле, следвайки и прилагайки твоите завети ще си върнем нашата гордост и достойнство сред другите народи!“

– Продължаваме ли да живеем по законите на лъжата? Защо българите гласуват за хора, които обещават неща, които са обикновени лъжи и розови сънища?

– Да, ние живеем в лъжовно време, но вината е изцяло наша. Според мен като отровно жило ни просмукват завистта, злобата и зависимостта. Сред нас са хиляди Иванчо Хаджигенчовци, които за 2 сребърника или за едната „слава“ са готови да предадат и продадат  своя род. Левски се е отличавал със своята самоувереност и изострено чувство на достойнство, ето от такива лидери имаме нужда днес.

– Бяхте командир на Карловската механизирана бригада в града на Левски. Има ли спомен или случка от Карлово свързана с Апостола, която няма да забравите?

– Конкретна случка няма, но за мен ще остане за цял живот, че аз и моите колеги сме били част от българския народ, която искрено и истински сме отдавали почит и се прекланяме пред делото на Апостола.

– Еволюция или революция е българският път в борбата с лицемерието, наглостта и бруталността на властта, зад което прозира ръката на мафията и беззканието?

– Към момента е еволюция или по-точно имитация  на тази борба. Позволете ми, цитирайки заветите да отговоря на този въпрос: „Цели сме изгорели от парене и пак не знаем да духаме“ и „Без революция сме загубени во веки веков.“

– Армията за вас е съдба и болка. Има ли искрица надежда да върнем силата на армията такава, каквато е била в годините, когато сте били курсант или лейтенант? Приключиха ли делата срещу вас?

– Армията т.е. българските воини винаги са били на висота и стожер на държавността, но както е болно българското общество така е болна и армията ни, но жалкото е, че все още няма правилно предписано лечение. Делата не са приключили, но това е друга тема и не искам да занимавам хората с моята персона.

– Има ли министри и политици, на които веднага бихте махнали портрета на Левски от кабинетите им? Има ли и в армията такива началници?

– Винаги ще се намерят такива лица, дори аз съм убеден, че има такива, които нямат портрета на Апостола в кабинетите си, защото те не осъзнават кой е Левски и какво ни е завещал, но това е по-добре, иначе защо да сквернят образа му. Това да го оставим на тяхната съвест.

– Да завършим с думите на Левски, които водят и вас и биха повели българите в борбата за оцеляването ни като хора, граждани и държава?

Тези думи са: „НАРОДЕ!!!“

Въпросите зададе: Красен Бучков

http://frognews.bg/news_129069/Gen-SHivikov-Zaspala-raia-sme-s-imitatsiia-na-borba-sme-nedostoini-za-Levski

Предишна статия

Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира …

Следваща статия

Визита или екскурзия направи президентът Радев във ФРГ?

Други интересни