Европейски синдикати искат по-високи заплати в България

Автор: Няма коментари Сподели:

Европейски синдикати настояват за по-високи заплати, най-вече в държавите от Източна Европа, където възнагражденията са в пъти по-ниски спрямо останалите държави. Върху темата се фокусира започналата вчера кампания на Европейската конфедерация на профсъюзите ”Европа иска увеличение на заплатите”, съобщиха от пресцентъра на КНСБ.

 Началото на кампанията е било в Брюксел, като в нея от българска страна са участвали президентът на КНСБ Пламен Димитров и бившият социален министър Зорница Русинова. Целта на кампанията е да обедини исканията на синдикатите в цяла Европа за ръст на заплатите на работещите. Корпоративна Европа се възстановява от кризата, но в същото време едва един процент от населението на континента се ползва от увеличената печалба. Заплатите на работниците не са повишавани от години. Това се отразява не само в посока на задълбочаване на социалното неравенство, но и на икономиката като цяло, чрез понижаването на търсенето, аргументират се от ЕКП.

 Според генералния секретар на ЕКП Лука Визентини, цитиран в съобщението, недопустимо е в нова Европа да има заплати 10 пъти по-ниски от средните за континента. “Това е експлоатация и дъмпинг. Ниските възнаграждения в Източна Европа вредят на икономиката на ЕС, отразяват се на свободното движение на хора и капитали, на трудовия пазар”, е заявил Визентини. Повишаването на минималните заплати е една от мерките за повишаване на доходите, но тя не е достатъчна, тъй като в държавите от Източна Европа, включително и България, тя е твърде ниска спрямо заплащането в другите държави от ЕС. Визентини смята, че единственият начин заплатите да се повишат е колективното договаряне. Данни, представени от лидера на КНСБ Пламен Димитров при откриването на кампанията, показват, че минималната заплата в България (235 евро) е най-ниската в Европа.

 За сравнение в Румъния тя е 321 евро, в Гърция – 586 евро, а в Люксембург – 1999 евро или около 9 пъти по-висока от тази в България. При средната заплата съотношението е същото – 449 евро в България спрямо 3333 във Финландия – разлика от близо 8 пъти. Лидерът на КНСБ е подчертал, че българският синдикат никога не е спирал да настоява за повишаване на доходите, като това ще бъде основният акцент във всяка една кампания през следващите години.

http://frognews.bg/news_128991/Evropeiski-sindikati-iskat-po-visoki-zaplati-v-Balgariia

Предишна статия

Българската мафия и корумпиран медиен магнат провалят най-успешната банка в страната

Следваща статия

Информационните войни

Други интересни