Прокуратурата мълчи за разкритията на министър Алексиев

Автор: Няма коментари Сподели:

Борисов масажира Фандъкова при откриване на Централна гара само преди месеци…

Прокуратурата умува дали да се самосезира по лъсналите безобразия с обществени поръчки и договори с фирми, свързвани с олигарха Делян Пеевски. Повод за спорове в политбюро на държавното обвинение е прекратяването на рамковото споразумение на Национална компания ”Железопътна инфраструктура” за ремонт на релсовия път.

По това споразумение фирми, свързани с Пеевски, за последните четири години са усвоили над 300 млн. лв. 

В Сигнал до Софийска градска прокуратура (СГП) са описани всички договори на НКЖИ и „Водстрой”, свързвана с Пеевски.

В някои от тях цените за изпълнение са завишени десетки пъти в сравнение със средноевропейските.

Прокуратурата обаче мълчи от години за колосалното разграбване.

В неделя служебният транспортен министър Христо Алексиев нагази и друга запазена от Борисов за Пеевски територия – Централната жп гара в София. Само преди година тя бе открита след рекламиран шумно ремонт от премиера, но днес вече е готова отново за основен ремонт, защото е протекла като пробита тенджера. Поръчката бе спечелена от обединение, в които влизаха “Водстрой 98” и “ГБС Инфраструктурно строителство”. При спечелването на поръчката “Водстрой 98” неофициално беше част от портфолиото на Пеевски, но днес официално е собственост на “Хидрострой” – фирма, считана за близка до Борисов и ГЕРБ.

В понеделник министър Алексиев направи проверка и на пътната връзка на „Терминал 2” на летище София с бул. “Брюксел”. Констатирано е необяснимо закъснение на строителните работи.

“Проверките нямат нищо общо с това кой строи обекта или кой го е построил. Това са важни инфраструктурни проекти, свързани с предстоящото европредседателство на България през първата половина на 2018 г. Те трябва да бъдат изпълнени качествено и в срок”, коментира Христо Алексиев, цитиран от Mediapool.

Пътната връзка на „Терминал 2” с бул. “Брюксел” трябва да осигури бързо придвижване от летището към бул. „Цариградско шосе” и центъра на града. Обектът е обявен за национален, защото е важна част за представянето на страната ни по време на очакваното председателство на България на Съвета на Европейския съюз след една година.

Транспортният министър е първият, който проявява загриженост за обектите, които ще са част и ще подпомагат европредседателството. От проверката става ясно, че забавянето може да се окаже фатално, ако не се вземат спешни мерки и не се притиснат изпълнителите да спазват подписаните договори.

Договорът за строителството на въпросния обект е подписан на 22.12.2015 г. Изпълнител е обединението “Брюксел 2015” ДЗЗД, в което влизат “ПСТ Груп” и “Инфраструктурно строителство”. И двете компании са известни в публичното пространство като част от империята на Делян Пеевски.

Става известно също, че въпросните фирми са наели подизпълнители. Според експерти това е нарушение на договора, затова фирмите подизпълнители се наемат „под наем”, за да се заобиколи каузата. Кога и как ще им се заплаща – е твърде неясно.

Договора е за 13,7 млн лв.

Красавици поднасяха ножици за голямото тържество, няколко месеца след това гарата протече, плочките падат…

Още по-драматични са нещата с Централна гара. Министърът е проверил жп гара Подуяне. Констатирани са цял списък нередности: течове, боклуци, изкъртени плочки, лоша организация на работата.

Обновяването на Централна гара в столицата е дело на обединение “ГБС – Централна гара София”, в което влизат “ГБС Инфраструктурно строителство” и “Водстрой 98” – все свързвани с олигарха от ДПС.

Ремонтът на гарата беше финансиран основно с европейски пари и достигна колосалната сума от над 80 млн. лв. Изпълнението бе забавено с месеци и се стигна по риск България да загуби европейските пари. Обектът беше довършен и открит „на скорост” през април 2016 г. Открит бе официално от премиера Бойко Борисов, който бе разпоредил да се отпуснат допълнително още 4,2 млн лв за довършване на ремонта. В момента гарата е в лошо състояние, а от “ГБС Инфраструктурно строителство” твърдят, че ще отстранят повредите за своя сметка – обектът бил в гаранция. Не е ясно само как фирмата има пари за нови ремонтни дейности, ако цената на ремнта е била реална. Въпрос за прокуратурата, която се чуди дали да се захваща с този батак.

Още повече негодумание в кръга Кой предизвиква прекратяването на рамковото споразумение на НКЖИ за ремонт на релсовия път. Става дума за договор още от 2012 г. за четири години напред с 11 изпълнители. Той е разделен на четири обособени позиции с по трима изпълнители за всяка, с изключение на една, където са двама.

Срокът на рамковото споразумение по три от позициите изтече през декември 2016 г. Само по една той продължава до май 2017 г.

По рамковото споразумение до момента са изплатени над 385 млн. лв. От тях над 76% или около 295 млн. лв. отиват за консорциуми, в които участват фирми, отново свързвани с любимеца на Доган и Борисов – Делян Пеевски.

Едната е “Консорциум Железен път 2012- 2016”, в която влизат “Водстрой 98” (56%), държавната “Транспортно строителство и възстановяване” (34%) и “Хидрострой” (10%), които през изминалите години са получили договори за над 127 млн. лв.

Другата е обединение “ЕТС Технолоджи” с подписани договори за близо 108 млн. лв. В него влизат отново “Водстрой 98” (40%), “Хидсрострой” (25%), “Балкантел” (35%) ()

Третото е “Консорциум ТИП 2012-2016” с възложени договори за близо 42 млн. лв., в което влизат “Инфраструктурно строителство” и, Промишлено строителство холдинг”.

Последното е собственост на “Водстрой 98” до 30 януари 2017 г., когато е продадено срещу 2.6 млн. лв. на никому неизвестния 70-годишен Камен Канев – справка Търговския регистър.
С договори за по-малки суми са още две обединения, в които участват фирми, свързвани с Пеевски. Едното е консорциум “ТБС 2012-2016” с договори за 12.5 млн. лв., в което влизат “Инфраструктурно строителство” (33%), “ГБС Инфраструктурно строителство” (33%) и държавното предприятие “Транспортно строителство и възстановяване” (34%). Другото е “Консорциум железопътни сгради”, в което влизат “Хидрострой” и “АТ Инженеринг” с поръчки за над 1 млн. лв.
Не съм против общестевните поръчки и занапред тази практика ще продължи. Трябва обаче да се спазват правилата за равнопоставеност и да няма предварителни фаворити, е мнението на министър Христо Алексиев.

Редно е прокуратурата да се зарови и в договори, които са за ремонти без да са възлагани обществени поръчки. Те са от т.нар. „спешни ремонти” и са сключвани отново между НКЖИ и фирми, свързвани с олигарха Пеевски по време на управлението на Бойко Борисов. 

http://frognews.bg/news_128867/Prokuraturata-malchi-za-razkritiiata-na-ministar-Aleksiev-za-firmi-na-Peevski

Предишна статия

Опасност от екокатастрофа в река Искър

Следваща статия

Пловдивският бизнесмен и социалист Георги Гергов…

Други интересни