Втори българин покори осемхилядника Манаслу

Автор: Няма коментари Сподели:

Атанас Скатов е първият веган в света, който е изкачвал върха

Само за два дни, двама българи покориха връх Манаслу в Хималаите.

Преди два дни на най-високата точка на осемхилядника стъпи първият наш сънародник Боян Петров. От вчера и Атанас Скатов може да се похвали със същото постижение. Той стана и първият веган в света, който стъпи на 8163-метровия връх. Постижението му е регистрирано в 3,51 ч. българско време.

“Добре съм. Всичко е наред! Прекрасен ден ви желая и благодаря за подкрепата”, бяха първите думи на алпиниста, който съобщи за постижението си по сателитен телефон.

Катерачът е тръгнал към Манаслу в 23,41 ч. българско време при температура от минус 25 градуса. В момента се намира в Лагер 4 по обратния път към базовия лагер. Днес се очаква времето в планината да започне рязко да се влошава, съобщи bTV.

Мисията на Скатов целеше да докаже, че консумацията на месо и животински продукти може да се намали, без това да има неблагоприятно въздействие върху физическите и психическите качества на хората.

Атанас Скатов се занимава активно с алпинизъм от началото на 2013 г. За по-малко от три години той покори най-високите върхове на Африка, Южна Америка, Австралия и Океания, Антарктида. На 24 май 2014 г. алпинистът от Сливен стана тринайстия българин, изкачил най-високия връх в света – Еверест (8848 м).

Източник: Dnes.bg

Предишна статия

РОСИЦА СТЕФАНОВА – КАНДИДАТ ЗА СЪВЕТНИК В ЛИСТА 18 ОТ НФСБ

Следваща статия

Шофьор без книжка хвърли 50 лева на полицаи

Други интересни