Хаос в БДЖ и МВР…

Автор: Няма коментари Сподели:

След трагедията в Хитрино, МВР и жп дружествата лансират идеята за съвместни обходи на жп линиите с цел проверка на състоянието им. Тази поредна пиар акция всъщност е основно задължение на държавното предприятие НКЖИ. И би трябвало да се прави ежегодно от техни служители, назначени на длъжност кантонери.

След закриването на транспортна полиция през 2014 г. по времето на бившия шеф на МВР Цветлин Йовчев, в страната няма единна полицейска структура, която да противодейства на ежедневните посегателства и вандалски прояви върху железопътния транспорт. Охранителният състав беше пренасочен към жандармерията, като повечето от полицаите сега се използват за охрана на границата и за други масови мероприятия. Рядко се случва да опазват общественият ред и да извършват превантивна дейност в жп транспорта, каквото задължение имат по закон. 

Разследването и разкриването на престъпления се пое от областните дирекции, които нямат опит как изобщо се бори криминалната и икономическата престъпност в жп транспорта. В ЕС, САЩ и Русия има специализирана полицейска структура по жп транспорт. В Изпълнителна агенция “Железопътна администрация, НКЖИ и БДЖ, контрол за безопасността на превозите и сигурността на железниците се изпълнява само на хартия. Бяха съкратени стотици работници на терен, за сметка на раздута администрация, която не знае за какво изобщо взима пари. Дирекции и отдели с десетки служители са ангажирани с някакви контролни функции по сигурността. Закони, десетки наредби, инструкции и правилници регламентират как следва да се извършва железопътния превоз, а още преди Хитрино обществото знаеше, че в железниците може да се случи всичко, защото властва хаоса и безнаказаност. 

Липсата на качествен контрол от страна на транспортното министерство е установено и от ЕК. В тази връзка Комисията официално е информирала страната ни за стартирала процедура за нарушение № 2013/2076 по отношение неизпълнение на задължението ни за правилното транспониране на посочената директива. За да има развит и безопасен железопътен транспорт, трябва безкомпромисен контрол. Такъв, обаче в България липсва. 

За ремонт и развитие на железниците от ЕС са преведени няколко милиарда евро. Толкова, колкото и за магистрали. Фирмите, които усвояват тези пари си остават само и единствено от кръга КОЙ. За рехабилитацията на жп инфраструктурата сме ви информирали нееднократно. Един километър строителство в нашата страна е в пъти по-скъпо и в пъти по-некачествено от това в Европа. В България жп транспорта е игнориран за сметка на тежкотоварния и автобусен транспорт. В ЕС е точно обратното-приоритет е железопътният превоз. Разликата идва оттам, че в България на власт виждаме ликвидатори. Наскоро предизборно Цветан Цветанов напомни, че при закриването на служба СОД в МВР, държавата е изгубила 20 млн. лв. годишно. Това добре, но защо по време на двугодишното управление на ГЕРБ тази дейност не беше възстановена?! Явно всичко си остава само на приказки.

                                                                                http://frognews.bg/news_128392/Haos-v-BDJ-i-MVR

Предишна статия

Леден ужас! Топлофикация – София лъже за пуснато парно…

Следваща статия

Исмаилов: Целта ни е да имаме турски премиер в България (Видео)

Други интересни