Преди 5 години бяха публикувани данни на Евростат, затова че Пловдив е…

Автор: Няма коментари Сподели:

Между 16 000 и 18 000 българи умират от болести, причинени от прекомерното замърсяване на въздуха. По данни на Световната здравна организация България е на второ място в Европа по степен на превишаване на допустимите норми на фини прахови частици. Това заяви адвокат Михаил Екимджиев, който води дело за лошия въздуха в Пловдив от името на „Асоциация за европейска интеграция и права на човека“, чийто председател е той.

Преди 5 години бяха публикувани данни на Евростат, затова че Пловдив е с най-висока концентрация на фини прахови частици. Тази концентрация е в пъти по-висока от допустимото. Според изискванията на ЕС допустимият брой дни за 1 г. са 35, а Пловдив беше стигнал над 200 дни на година. В някои дни концентрацията надвишаваше нормата над 10 пъти.

 „Асоциация за европейска интеграция и права на човека“ и още 120 граждани на Пловдив заведохме колективен иск срещу общината, за да я накараме да изпълни законовите си задължения и да вземе подходящи мерки нормите на фините прахови частици да бъдат съобразени с европейските стандарти. Искам да обърна внимание, че ние не сме искали финансово обезщетение.  

 В хода на делото излязоха чудовищни данни, затова как години наред в Пловдив са раздавани стотици хиляди лева наши пари за писане на стратегии, за правене на съоръжения и пр. Най-шокиращото бе, че вместо да бъдат предприети адекватни и дългосрочни мерки за преодоляване на проблема, те го скриха. Изместиха измервателната станция от най-невралгичната точка, където се усещаше най-осезателно мръсния въздух, в  топлофициран жилищен район, където застрояването не е интензивно. По този начин лишиха пловдивчани от възможността да знаят какъв въздух дишат в центъра на града и те не могат да вземат мерки за самозащита, като например да не излизат в пиковите замърсявания. Това е особено важно за хора с респираторни заболявания, за деца и възрастни. Това отношение на общината и РИОСВ е престъпно и може да се сравни с начина на криене на информация от българските власти по време на Чернобилската авария, заради което се увеличиха в пъти онкологичните заболявания.

http://frognews.bg/news_128000/FROGOKO-Blizo-18-000-balgari-umirat-ot-mrasen-vazduh-vlastite-kriiat

Предишна статия

Красимир Райдовски: Разликата между ”Борисов” и ”Герджиков” е само в имената

Следваща статия

БЮДЖЕТ 2017 Е ПРИЕТ ОТ ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ В ХИСАРЯ!

Други интересни