За овцете и политиката…

Автор: Няма коментари Сподели:

Днес в Турция има 75 млн. овце, а в България – 1 млн. Само преди век ние сме снабдявали Османската империя с овце. 

 За първи път в България на едно място се събраха представители на овцевъдни и козовъдни развъдни организации, които в продължение на два дни представяха своята дейност в село Марково до Пловдив, предаде кореспондентът на БГНЕС от региона. Организатор на форума е проф. д-р Дойчо Димов, преподавател в Аграрния университет в Пловдив и председател на Сдружението на овцевъдните и козовъдните развъдни организации у нас. 

Поводът за срещата е яснота около работата, преодоляване на изкуствено подклажданите настроения и противоречия между развъдчиците на местни и интродуцирани породи овце и кози, което пък води до създаване на неподходяща конкурентна и информационна среда. 

В страната се организират животновъдни изложби, където се представят различните породи, но за пръв път на форума в Марково се оповестява обработена и анализирана информация за размера и тенденциите в популациите, резултати от контролите на продуктивните качества, отделни постижения в селекцията. Според развъдчиците, представяните от Министерството на земеделието и храните отчети за развъдните организации са неподходящи и недостатъчни за информиране на фермерската общност относно резултатите и постиженията в областта на селекцията при овце и кози. 

Не е тайна, че браншът в момента е в най-дълбока криза, каза за БГНЕС проф. д-р Дойчо Димов. Най-много овце в България са отглеждани през 1983 година – над 10 млн. 

В момента според статистика на Министерството на земеделието и храните те са 1.3 млн., но експертите се съмняват в тази цифра. Според тях овцете – майки са не повече от 700 000. Млякото и агнетата са съществени при реализацията на овцете, изкупната цена на вълната в момента е изключително ниска – 60 ст. за кг и на практика не играе роля. 

Политиката се намесва пряко в този отрасъл, доколкото военните действия в Сирия и други страни от Близкия Изток направиха търговията с агнета там невъзможна. Според проф. Димов, най-мощният стимул за развитие на отрасъла биха дали нови условия за търговията със съседна Турция. Многомилионната страна е необятен пазар за агнешко, но протекцията на местните производители се изразява в много високи мита за внос, така че тази посока не е развита. Българските власти не демонстрират сериозна политическа воля да регулират търговските отношения, а от това страдат родните производители на овце и кози. 

В Турция има 75 млн. овце, нашият 1 млн. едва ли е заплаха за търговията им, каза още той. В последните си часове току-що разпуснатото 43-то Народно събрание прие поправки в Закона за земеделските земи, които предизвикаха остра реакция сред фермерите, които се занимават с трайно земеделие – аренда ще може да се сключва само с 51% от собствениците на земите. 

При положение, че на много места собствениците вече са починали, а незаинтересованите наследници са се пръснали из цялата страна, а и извън нея, обяснима е тревогата за новото положение. 

Затова от Пловдив призовават президента Радев да наложи вето на този закон. Що се отнася до факта, че законът бе променян два пъти само в последната година, проф. Димов смята, че това се случва заради силни лобистки интереси в тая област.

Прочети още на:http://www.bgnes.com/bylgariia/obshchestvo/4485539/

Предишна статия

КЪДЕ Е МИНЕРАЛНАТА ВОДА НА ХИСАРЯ?

Следваща статия

За Илия Троянов, ДС и грешките в превода

Други интересни