Европейската комисия обявява война на кеша

Автор: Няма коментари Сподели:

Европейската комисия обявява война на кеша                                                          Европейска комисия

Хартиените банкноти скоро може да останат в миналото на Европа, след като Европейската комисия предложи рестрикции върху плащанията в кеш. Дни след приключване на световния икономически форум в Давос, ЕК прилага в действие плана си за ”първи стъпки в борбата срещу финансирането на тероризма”. Според инициаторите на предложението, парите в брой се използват предимно за криминални дейности и финансиране на терористични групировки.

Според новите предложения митничарите в страните членки на ЕС ще имат възможност да проверяват плащанията чрез кредитни и дебитни карти. Това означава, че всеки който внася повече от 10 хил. евро в брой в ЕС ще трябва да обявява това при навлизане в ЕС.

 Предложението обаче среща сериозна критика от страна на експерти. Според тях с премахването на плащанията в брой се създава силноцентрализирана система, която ще наруши основни граждански свободи. Чрез следене на всяко разплащане, било то малко или голямо, властите и финансовите институции ще имат огромна възможност за следене и контролиране на европейските граждани.

http://frognews.bg/news_127752/Evropeiskata-komisiia-obiaviava-voina-na-kesha/

Предишна статия

България може да приеме една от тръбите на ”Турски поток”

Следваща статия

Какво трябва да знаете за китайския онлайн гигант Alibaba?

Други интересни