От днес България ще бъде управлявана от служебно правителство…

Автор: Няма коментари Сподели:
  • Източник: БГНЕС

  • Изображение 275589

    Източник: БГНЕС

  • Изображение 275588

    Източник: БГНЕС

Честни и прoзрачни избори трябва да организира служебният кабинет, начело с професор Огнян Герджиков. На официална церемония в Гербовата зала на президентството бе представен служебният кабинет на президента Румен Радев.

От днес България ще бъде управлявана от служебно правителство. То ще управлява в сложна вътрешно-политическа и международна обстановка. Геополитическата среда е сложна и непредсказуема, подчерта държавният глава.

На страната е необходима сигурност и стабилност, увери Радев.

Служебният кабинет трябва да осигури изпълнение на важните за страната приоритети. Друг приоритет е да подготви председателството на ЕС, финансовата стабилност, както и сигурността на гражданите.

Герджиков обеща да не руши постигнатото от досегашното правителство

Герджиков обеща да не руши постигнатото от досегашното правителство

Но няма да прикрива и грешките

Основна цел на служебното правителство е организирането, подготовката и провеждането на честни и свободни избори, каза президентът. То трябвало да предприеме всички мерки за недопускане на изборни манипулации. Председателството пък било не само предизвикателство, но шанс за страната ни да покаже лидерство.

Президентът Румен Радев обяви, че кабинетът ще направи пълен анализ как се е управлявала досега страната.

Румен Радев се закани, че ще следи от близо за нулева толерантност на служебното правителство към корупцията. Ще следи и за спазване върховенството на закона.

От служебния кабинет Радев поиска пълен неутралитет в предизборната кампания.

Служебният премиер, на чието чувство за хумор като противоотрова разчита Радев, обяви на свой ред, че ще служи на народа и родината.

                      Служебен кабинет:

Огнян Стефанов Герджиков – служебен министър-председател на Република България; 

Проф. Огнян Герджиков е роден на 19 март 1946 г. в София. Завършил е Юридическия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски”. 

Доктор по право. Професор е по гражданско и търговско право в СУ “Св. Климент Охридски”. На 5 юли 2001 г. е избран за председател на 39-то Народно събрание

Избиран е два пъти за народен представител от листата на НДСВ. В 40-то Народно събрание е бил председател на Парламентарната комисия по правата на човека и вероизповеданията.

Илко Тодоров Семерджиев – служебен заместник министър-председател по социални политики и служебен министър на здравеопазването; Роден е роден през 1959 г. в гр. Гоце Делчев. От 2001 г. насам е учредител, председател и почетен председател на УС на Международния институт по здравеопазване и здравно осигуряване (МИЗЗО). От 1999 до 2001 г. е министър на здравеопазването. През 1999 г. създава Национална здравноосигурителна каса (НЗОК) и става неин първи директор. През 1993 г. е зам.-министър на здравеопазването в правителството на проф. Беров с ресор Здравна политика и здравна реформа. Със същия ресор е зам.-министър и в правителствата на Стефан Софиянски, и Иван Костов през 1997 – 1998 г. Учредител е на Българския лекарски съюз през 1989 година.

Стефан Динчев Янев – служебен заместник министър-председател по вътрешен ред и сигурност и служебен министър на отбраната; Роден е на 1 март 1960 г. в с. Поповица, Пловдивска област. Бил е директор на дирекциите “Отбранителна политика” и “Политика за сигурност и отбрана” на Министерството на отбраната, както и аташе по отбраната в Посолството на Република България във Вашингтон, САЩ. През 1996 г. става експерт в Дирекция “Международно сътрудничество” на Министерството на отбраната.

Малина Валентинова Крумова – служебен заместник министър-председател по европейските фондове; Малина Крумова е родена през 1976 г. От 1998 година се занимава с управление на проекти и програми. През 2007 г. постъпва в Министерство на околната среда и водите като експерт в Управляващия орган на ОПОС, а от 2009 г. е директор на дирекцията и ръководител на оперативната програма. В периода март-май 2013 г. е заместник-министър на околната среда и водите. От ноември 2014 г. е в Администрацията на Министерски съвет и сезанимава с координацията на Европейските структурни и инвестиционни фондове.

Деница Златкова Златева – служебен заместник министър-председател по подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС-2018; Родена през 1975 г. в гр. София. От 2013 до 2014 г. е постоянен представител в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа и член на Комисията по политически въпроси в ПАСЕ. От 2008 до 2009 г. е съветник на заместник – министър председателя по управление на средствата от Европейския съюз и отговаря за изпълнението на предприсъединителната програма “ИСПА” и Оперативна програма “Околна среда”. От 2009 г. до 2017 година е международен секретар на БСП.

Пламен Димитров Узунов – служебен министър на вътрешните работи; Роден е през 1972 г. в гр. Пловдив. От 1993 г. до 2015 г. работи в структурите на МВР Пловдив. От 2015 г. насам е хоноруван преподавател “Криминалистика” и “Оперативно-издирвателна дейност” във Висшия университет по сигурност и икономика в Пловдив. Член е на Международната полицейска асоциация.

Кирил Миланов Ананиев – служебен министър на финансите; Роден е през 1955 г. в София. От 2014 г. е заместник-министър в Министерството на финансите. Бил е също секретар по финансова политика в Администрацията на президента на Република България (2009-2011 г.) и съветник към политическия кабинет на министър-председателя (2013-2014 г.). Кирил Ананиев започва работа в Министерството на финансите през 1980 г.

Гълъб Спасов Донев – служебен министър на труда и социалната политика; Роден е през 1967 г. в София. От 2014 до 2016 г. е заместник-министър на Министерството на труда и социалната политика. От 2001 до 2007 г. Гълъб Донев е директор на дирекция “Условия на труд и управление при кризи” в Министерството на труда и социалната политика, а през 2009 г. става зам.-председател на Държавна агенция “Държавен резерв и военновременни запаси”.

Спас Владимиров Попниколов – служебен министър на регионалното развитие и благоустройството; Роден е през 1969 година. От 2008 до 2017 г. е учредител и ръководител на инженерно-консултантска фирма, която предоставя инженерни услуги в инфраструктурното строителство. От 2003 до 2007 г. работи в Министерство на регионалното развитие и благоустройството като Държавен експерт в Дирекция “Благоустройство, инженерна инфраструктура и ландшафт” и в Звеното за Изпълнение на Проекти по програма ФАР.

Николай Денков Денков – служебен министър на образованието и науката; Той е професор по физикохимия, доктор на науките, ръководител на катедра “Инженерна химия” във Факултета по химия и фармация. Денков е носител на голямата награда за наука “Питагор” от 2010 г.

Ради Драгнев Найденов – служебен министър на външните работи; Роден е през 1962 г. в София. От 2012 г. е извънреден и пълномощен посланик на Република България във Федерална република Германия. От 2005 до 2012 г. е извънреден и пълномощен посланик на Република България в Република Австрия. През 2001 г. е заместник-министър в Министерството на отбраната. Бил е началник на Кабинета на министър-председателя от 2002 г. до 2005 г. и постоянен секретар на МВнР 2001-2012 г.

Мария Енчева Павлова – служебен министър на правосъдието; Родена е през 1971 г. в Пловдив. От 1998 до 2006 г. следовател в Столична следствена служба. От 2006 до 2012 г. е прокурор в Софийска районна прокуратура. От 2012 г. е следовател в Националната следствена служба. През 2016 г. е избрана от Общото събрание на следователите в Национална следствена служба за член на Комисията по атестирането и конкурсите към Прокурорската колегия на ВСС.

Рашко Любомиров Младенов – служебен министър на културата; Роден е през 1947 г. в София. През 1990 г. създава Театър “Ателие 313”. Бил е директор на театрите Държавен Сатиричен театър “Алеко Константинов”, ДТ “Сава Огнянов” Русе и ДТ Благоевград. Има 25 роли в киното, 14 режисирани постановки и е създал музика за 23 спектакъла

Ирина Стойнова Костова – служебен министър на околната среда и водите; Родена е през 1959 г. Член на Управителния съвет на Българската асоциация по водите. Член на Висшия консултативен съвет по водите към Министерството на околната среда и водите.

Христо Георгиев Бозуков – служебен министър на земеделието и храните; Роден е на 14 януари 1960 г. От 2002 г. насам е бил назначаван на длъжностите ръководител отдел “Агротехника и растителна защита”, главен секретар, председател на Научния съвет и директор в Институт по тютюна и тютюневите изделия, Пловдив. От 2013 до 2015 г. е председател на Селскостопанската академия в София.

Христо Владимиров Алексиев – служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията; Роден е през 1980 г. До момента на назначаването си на поста на служебен министър Христо Алексиев е заместник-генерален директор и председател на Управителния съвет на ДП Национална Компания Железопътна Инфраструктура.

Теодор Венков Седларски – служебен министър на икономиката; Роден е през 1979 г. в гр. Бургас. Съпредседател е на Френско-германския център за приложни изследвания по икономика и управление към СУ “Св. Климент Охридски” и ръководи Центъра за икономически теории и стопански политики (ЦИТСП) към СУ. От 2015 г. заема длъжността Декан на Стопанския факултет на Софийския университет.

Николай Ангелов Павлов – служебен министър на енергетиката; Роден е през 1975 г. в Димитровград. От началото на 2016г. е изпълнителен директор на “Булгаргаз” ЕАД. Има дългогодишен опит в банковия сектор в областта на финансовата отчетност.

Стела Иванова Балтова – служебен министър на туризма;

Родена е през 1961 г. През 2007-2009 г. е заместник-председател на Държавна Агенция по туризъм. Ръководи проекти в областта на националния маркетинг (2008-2011). Стела Балтова е доцент по икономика на бизнес услугите. Преподава в магистърските програмите “Управление на туризма” и “Предприемачество и иновации”.

Даниела Станимирова Дашева – служебен министър на младежта и спорта. Родена е през 1961 г. Член е Европейска мрежа за спортни науки, член е на борда на директорите на Европейския съвет за спортна наука и физическо образование (ICSSPE), национален делегат в Международната федерация за физическо образование (FIEP). Член на Комисията по олимпийска подготовка към БОК.

Image title

                                                                                                                  https://news.bg/politics

Предишна статия

Kaĸ мaлĸитe и cpeдни фиpми мoгaт дa пoлyчaт ĸpeдит пo пpoгpaмитe нa EC?

Следваща статия

Популизъм ли?

Други интересни