Двоен дълг, дупки, дънене с еврофондовете…

Автор: Няма коментари Сподели:

България официално бе призната за най-корумпираната държава в ЕС от Трансперънси интернешънъл като положението сега е по-лошо, отколкото преди две години, когато кабинетът Борисов 2 пое властта, сочи световният рейтинг на уважаваната организация. Същите констатации съдържа и докладът на ЕС, който ни прави не 1, не 2, а цели 17 препоръки. Мониторингът от Брюксел не отпадна, както бе обещал след среща с шефа на ЕК Юнкер премиерът Борисов, а тепърва се засилва.

Държавният дълг се удвои за 2 години. Най-интересна беше последната емисия, която не бе потребна на държавата през 2016 г., но по нея за годината се плащат лихви от 200 млн.лв., които ни чакат и тази година. 

Миналата година, освен държавния, се натрупа и дълг на БЕК/НЕК в размер на 2,3 млрд. лв., както и 1,2 млрд. лв. на фонда за гарантиране на влоговете. 

Като включим и емисиите на вътрешен дълг, които бяха няколко през 2016 г. за половин милиард, общото количество нови заеми удря невероятните 20 млрд. лв., което е над двойно повече от завареното. 

България води класации по скок на дълга на ЕС, за радост е с по-нисък от средния процент борчове в Съюза. Но и с най-ниския стандарт. 5,1 млн. българи живеят бедно, а само 2% получават заплати, които могат да се определят като средноевропейски

Сиреч, нацията е от работещи бедни. Безработицата пада, но също така и заетостта, поради което още по-ясно личи колко голямо е числото на нерегистрираните в бюрата по труда, които държавата забравя да брои като безработни.

За 2 месеца в оставка на правителството излишъкът се стопи от декларираните 3,8 – 3,5 млрд. лв. на 1 млрд. лв. Някои министерства вдигнаха разходите си 230% спрямо същия период на миналата година, сочат официалните им справки.

Формирането на излишъка също е показателно – то се дължи на непохарчени инвестиции, които бюджет 2016 е предвиждал. Това пък е следствие на 2 неща: едното са неразплатените суми, които само по НЗОК са над половин милиард. 

Другото е дъненето с еврофондовете, за съфинансирането на които спестените 6,8% трябваше да послужат, но не би.

Лично вицепремиерът Томислав Дончев пръв призна реалната опасност от спирането на парите от ЕС, понеже страната не е изпълнила 12 от 45 изисквания на Брюксел. 

Реално не работят основните програми. Усвояването на средства по данни на Дончев е 7% за 3 години (2 г. и 3м. от тях с това управление, 3 мес. преди това със служебен кабинет, с участието на министри от ББ2). 

Трябва да се знае, че една-четвърт от парите са кредитни линии, които минават през банките, а не се усвояват от държавата.

Въпреки доказаната от ЕС лоша работа на структурата, която работи с най-много средства – ДФ Земеделие, нейният шеф Румен Порожанов, който  сам си призна пропуски за стотици милиони, беше оставен на поста. Необяснимо защо, или обяснимо, но неприятно – виж началото на статията.

За София лошата работа на кабинета Борисов 2 по еврофондовете означава с 300 млн. по-малко в бюджетите за 2016 и 200 млн. по-малко за 2017 г. спрямо 2015 г. Същото се вижда и при строителството, което бележи рязък спад, защото след 2015 г. де факто спряха магистралите. 

От довършените 60 км от тях от този кабинет АМ Марица се ремонтира 3 пъти за година и половина експлоатация. Последните кратери „цъфнаха”, според образния речник на ресорния министър Павлова, след снеговалежите.

Голямата гордост на кабинета – програмата за саниране, която бе определена от икономическите експерти на ИПИ като „най-лоша практика” на управлението, топлоизолира 214 от 70000 панелни блока у нас – 0,3%. 

При това на цени от 2 до 4 пъти по-високи от разходите по изпълняваната отново от МРРБ европрограма по саниране у нас. 

Една от причините е липсата на контролен орган, мониторингова група лица или поне 1 лице по финансираната с общо 3 милиарда лева до момента програма. 

За нея тепърва се пише стратегия. Необяснимо защо така, или обяснимо, но неприятно – виж началото на статията.

Накрая, след приемането на Постановление 208 за трайно настаняване на бежанци у нас и не предприемането на каквито и да било мерки по денонсиране на Дъблинското споразумение за връщане на нелегални мигранти от страните във вътрешността на ЕС у нас, в оставка правителството се хвали със спрял поток от пришълци. Но той е спрял заради доста студената и снеговита зима.

Така и не бе завършена, след като бе оскъпена над 4 пъти защитната ограда по границата, чиито последни „9-10”, а всъщност 26 км се довършват „всеки момент” от септември насам. Прави ги едноличен търговец, избран без конкурс, който по случайност изпълнява и възложения от Агенцията за бежанците нов лагер за над 2000 души. Необяснимо защо, или обяснимо, но неприятно – виж началото на статията. 

 19MIN.BG

http://bultimes.com/bb2-dvoen-dalg-dupki-danene-s-evrofondovete/

Предишна статия

Популизъм ли?

Следваща статия

„Глориент” пак пребори в съда Пеевски и ”Техномаркет”…

Други интересни