Заместник-градският прокурор подал оставка, Сотир Цацаров не я приел…

Автор: Няма коментари Сподели:

Само за един ден прокуратурата провери и оправда заместник-градския прокурор на София Роман Василев за действията му по разследването срещу Николай Цонев, Петър Сантиров и Тенчо Попов. Основният мотив Роман Василев да бъде оневинен е, че всичките му действия по това досъдебно производство са били предварително съгласувани със заместник-главен прокурор. Това става ясно от прессъобщение на прокуратурата от днес.

Вчера главният прокурор Сотир Цацаров призна, че две разпореждания на Василев за използване на СРС-та по делото не съответстват на нито една от хипотезите на Закона за СРС. От думите му стана ясно още, че ще изчака мотивите на СГС към оправдателните присъди към Цонев, Попов, Сантиров, за да прецени дали да предприеме някакви мерки спрямо заместник-градския прокурор.

От прессъобщението на ВКП става ясно, че проверка е била разпоредена още вчера, а днес вече са готови и резултатите. Тази сутрин Роман Василев е подал оставка като прокурор, но поради неговото експресно оправдаване, главният прокурор не я е приел и затова не я препратил към ВСС.

Проверката е била възложена на заместник-главния прокурор Борислав Сарафов. В рамките на 24 часа са били снети обяснения от Роман Василев, от Цветлин Йовчев (който към 2010 г., когато започна разследването, бе председател на ДАНС, а само преди три дни подаде оставка като началник на кабинета на президента и тя бе приета) и от Иван Москов, специален агент в ДАНС към март 2010 г. Йовчев е подписал разпореждане за прилагане на специални разузнавателни средства след получаване на писмените разрешения от съдилищата, а Москов е бил ангажиран с оперативни действия, се казва в съобщението от прокуратурата и се уточнява, че в хода на проверката са поискани и други данни, като преписки от Инспектората към ВКП.

След като събрал всички данни и обяснения, проверяващият заместник-главен прокурор стигнал до следните изводи: всички действия, извършени от Роман Василев по време на разследването, са били координирани с екипа, на който това разследване е било възложено, и са били изцяло съгласувани със заместник-главния прокурор (става дума за Бойко Найденов – б.а.); този извод “категорично се прави и по отношение на изготвянето, подписването и отправянето от Роман Василев на исканията за използване на СРС спрямо Цонев, Сантиров и Попов”. И един от най-интересните изводи е, че твърденията на Роман Василев в искането до председателя на ОС-Пловдив (по онова време Сотир Цацаров), че престъплението подкуп ще се извърши в Пловдив били базирани на предоставена му информация от оперативни работници от ДАНС. Но дори и това искане е било съгласувано със заместник-главния прокурор.

Последното твърдение още повече заплита ситуацията, защото отговорността се прехвърля в полето на ДАНС. По делото в СГС срещу Цонев, Сантиров и Попов има официални документи от ДАНС и МВР, в които те уведомяват съда, че никога при тях не е имало оперативна информация, че Тенчо Попов ще извърши престъплението на територията на Пловдив. Тогава или сега някой е излъгал прокуратурата, или ДАНС е излъгал съда в официален документ.

Изниква и друг въпрос. Ако Роман Василев е действал след съгласуване със заместник-главен прокурор дали той е получил писмено разпореждане от него да извърши тези действия по делото. Защото само писмените разпореждания в прокуратурата са задължителни. Пред “Правен свят” заместник-главният прокурор Бойко Найденов заяви, че делото е в съда и всеки може да се види кой какво е правил по него. Той бе категоричен, че не е участвал в исканията за използване на СРС. 

Тук може да се направи аналогия с проверката срещу градския прокурор Николай Кокинов за нарушение на случайния принцип за разпределение на дело за НЕК. Кокинов написал на кориците на делото, че по указания от ВКП делото е разпределено пряко, а не чрез системата. А от ВКП отричат да са давали такива разпореждания. И тъй като никъде няма такъв писмен акт, който е задължителен, главният прокурор Сотир Цацаров внесе предложение за образуване на дисциплинарно произвосдство срещу Кокинов.

“Правен свят” потърси за коментар адвокат Васил Василев, който е защитник на Николай Цонев: “Ако казаното в съобщението е вярно, то този заместник-главен прокурор е съучастник в дейност по съставяне на официален документ с невярно съдържание.

Освен това главният прокурор Сотир Цацаров не би следвало да обсъжда въпроса ще има или няма да има наказателна отговорност по този случай, тъй като по него той може да бъде само и единствено свидетел. Не е редно свидетелят, даже и да е главен прокурор, да прави изявления, които могат да повлияят на компетентния орган, който в случая е софийският градски прокурор.

Единственото, което може да направи главният прокурор, ако смята, че не става въпрос за документ с невярно съдържание, а за подвеждане, то е незабавно да разпореди всички дела в България, по които има обвинение за документи с невярно съдържание, да бъдат прекратени, тъй като имаме подвеждане.”

http://legalworld.bg/30484.roman-vasilev-e-absoliutno-nevinen.html              12 април 2013, 14:19 |

                                                                                                                                                              Ралица Петрова

https://www.bestchange.ru/?p=59129

Предишна статия

Луфтханза и утре няма да лети до София

Следваща статия

Николай Цонев

Други интересни