Николай Цонев

Автор: Няма коментари Сподели:

                                   Николай Цонев

                                                  от Уикипедия, свободната енциклопедия


                                           Биография

Николай Георгиев Цонев е български офицер, предприемач и политик от Национално движение „Симеон Втори“, след 2012 година – от партия Нова алтернатива. От 2008 до 2009 година е министър на отбраната.

Николай Цонев е роден на 9 юни 1956 година в Перник. Завършва Висшето народно военно артилерийско училище „Георги Димитров“, специалност “Зенитна артилерия” и от 1978 година е офицер в Българската народна армия. През 1986–1989 година учи в съветска военна академия в Киев. През 1992 година се уволнява от армията.

През следващите години Цонев участва в управлението на няколко фирми, сред които производителя на хляб „Нилана“. През 1996 година завършва счетоводство в Университета за национално и световно стопанство, а през 2005 година – философия в Софийския университет „Свети Климент Охридски“.

От 1999 до 2000 година Николай Цонев ръководи Дирекция „Управление на доставките“ в Министерството на отбраната. През 2001 година става съветник на военния министър Николай Свинаров, а през 2002 оглавява агенцията за социални дейности към министерството. На 24 април 2008 година е избран за министър на отбраната в правителството на Сергей Станишев и остава на този пост до смяната на кабинета на 27 юли 2009 година.

На 24 юни 2012 година, на учредителното събрание на ПП „Нова Алтернатива“ е избран за председател на партията. Партията има центристка ориентация и изповядва патриотично-либерални идеи.

                              Обвинения и дела

През месеците след края на мандата му като министър на отбраната Николай Цонев е разследван за злоупотреби по време на управлението му на Министерството на отбраната. На 1 април 2010 година зрелищно е арестуван и обвинен в предлагане на подкуп на следовател, като по време на ареста заместник-градският прокурор Роман Василев нарича Цонев „абсолютен престъпник“.

 На 28 октомври 2012 година е оправдан от Софийския градски съд по това обвинение. 

На 1 юни 2012 г. Цонев е оправдан от Върховния касационен съд по друго дело – за сключване на четири неизгодни сделки през 1999 г. когато е ръководител на дирекция „Управление на доставките“ в Министерството на отбраната.

Общо Цонев е съден и оправдан по четири дела и през август 2015 г. осъжда прокуратурата на втора инстанция да му плати обезщетение в размер на 15 хил. лева. 

                                                               https://bg.wikipedia.org

https://www.bestchange.ru/?p=59129

Предишна статия

Заместник-градският прокурор подал оставка, Сотир Цацаров не я приел…

Следваща статия

Николай Цонев – интервю!

Други интересни