Стартира акция „Зима“

Автор: Няма коментари Сподели:

Преминаването към зимния сезон води до увеличаването на броя на произшествията, характеризиращи се освен с несъобразена или превишена скорост и с подценяване на необходимостта от подготовка на автомобилите за зимни условия, сочат данните до този момент. Това е причината за организирането на традиционната акция „Зима“ от Главна дирекция „Национална полиция”, Съюза на българските автомобилисти, Българския Червен кръст, с участието и на партньори. Началникът на отдел „Пътна полиция“ в ГДНП комисар Бойко Рановски поясни, че акцията започна на 1 ноември и ще продължи до края на месеца. С цел превенция над поведението на водачите, пътниците и пешеходците при движение по пътищата при зимни условия в рамките на акцията е предвидено провеждането на три кампании:

Първата кампания е под мотото „С безопасно пътно превозно средство през зимата“ и е насочена към водачите на ППС – велосипеди, превозни средства с животинска тяга и др. От 01 до 10 ноември пътните полицаи ще се фокусират към водачите на пътните превозни средства, които независимо от студеното, мокро и хлъзгаво време активно участват в движението по пътищата. Втората кампания ще протече под мотото „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя“ между 11 и 20 ноември, а третата ще е между 21 и 30 ноември 2016 г. под мотото „Безопасно шофиране през зимата“.
Във всяка от трите части е обявен по един ден без жертви от определените групи участници. 02 ноември е обявен за Ден без велосипедисти-жертви на пътя; 16 ноември – за Ден без пешеходци-жертви на пътя; а 30 ноември – за Ден без водачи и пътници в МПС-жертви на пътя.
Пътна полиция уточнява, че първоначално шофьорите само ще бъдат предупреждавани. От средата на месеца при установяване на нарушения на водачи, пътници, пешеходци или работници на пътя ще бъде взимано отношение съгласно Закона за движението по пътищата независимо от насочеността на кампаниите в акция „Зима“.

                                             Пресцентър на МВР – Пловдив

Предишна статия

България след понеделник: няколко сценария

Следваща статия

КАТЕГОРИЧНА ПОБЕДА НА БСП В ОБЩИНА ХИСАРЯ

Други интересни