Москва: Ако новата власт в България поиска сътрудничество, ще отвърнем с взаимност

Автор: Няма коментари Сподели:

Лидери в България правиха изявления за установяване на контакти с Русия, но не бих бързал да давам някакви определения кой е проруски и кой – антируски, коментира Дмитрий Песков.

ЕМИСИИ

Дмитрий Песков                                            Снимка: EPA

Руската страна ще отговори с взаимност на стремежа към сътрудничество на новите власти в България и Молдова, заяви Дмитрий Песков – прессекретарят на руския президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС.

„Ако видим, че на най-високо равнище бъде декларирано желание за развиване на отношенията, това със сигурност ще предизвика ответна взаимност и удовлетворение в Москва“, каза той пред журналисти в руската столица.

Коментирайки президентските избори в тези две страни, Песков обаче отказа да прави прогнози как занапред ще се изграждат руско-българските и руско-молдовските отношения. „Прекалено рано е да говорим за това“, отбеляза той.

ЦИК: Румен Радев е спечелил 59,37% от гласоветеДанните са на база 100% от подадените протоколи на СИК към РИК

„По време на предизборните кампании и в Молдова бъдещият президент, и (лидери) в България правиха изявления за установяване на контакти (с Русия), но аз не бих бързал да давам някакви определения: ето, този е проруски, а този – антируски”, коментира той.

Според Песков „става дума за взаимоизгодно сътрудничество“ на Русия с България и Молдова.

Проруският кандидат Игор Додон е новият президент на МолдоваТой победи проевропейката Мая Санду с 55% от гласовете

Говорейки за България, той напомни, че „имаше много проекти, които потънаха в миналото не по наша инициатива“. „Изгодно ли е това за народа на България? Отговорът е еднозначен – не е изгодно. Затова, ако се появи някакво желание да се развиват отношенията с нас, аз съм уверен, че Москва ще отвърне с взаимност“, заключи говорителят на руския президент.

Резултатите от изборите в Молдова и България показаха, че на вид могъщата либерално-атлантическа политическа система даде засечка, каза пред журналисти в Москва пък председателят на комисията по международните въпроси на Съвета на федерацията (горната камара на руския парламент) Константин Косачов, цитиран от ТАСС.

Коментирайки победата на представителите на опозицията на президентските избори в тези две европейски страни, той отбеляза, че се наблюдава „сериозна криза на либерално-атлантическата система, която до неотдавна се смяташе най-малкото за безалтернативна за европейските страни”.

Проруският кандидат Игор Додон е новият президент на МолдоваТой победи проевропейката Мая Санду с 55% от гласовете

„На хората буквално биваше натрапвана бинарна логика: ако си за европейски ценности, то си задължен да се стремиш към евроатлантическите институции при определените от тях условия. Това отначало действаше, обаче, както изглежда, на вид могъщата система даде засечка”, отбеляза Косачов.

Според него резултатите от президентските избори в Молдова и България са показали и провала на всички антируски медийни кампании.

„Политиците, подпечатвайки такива резолюции, все повече ги пишат за самите себе си. Вече не се получава да се върви по, образно казано, украинския път – да  се търси външен виновник за всички вътрешни проблеми. 

Бюрократизация вместо демократизация, откъсване на елитите от населението, на града от селото, на креативната класа от произвеждащата, на транснационалните проекти от националните – всичко това сега интересува хората много повече от раздутата руска заплаха”, заключи Косачов.

Победата на опозиционния кандидат Румен Радев на президентските избори в България дава надежди за подобряване на руско-българските отношения, каза и заместникът на Косачов – Владимир Джабаров, цитиран от ТАСС.

„Надявам се, че нашите отношения ще се подобряват, на първо място икономическите. Смятам, че през последните години тези отношения можеше да се нарекат ненормални, ако имаме предвид историческата близост между двете страни”, отбеляза той.

„Ние разбираме, че България е член на НАТО, че има свои интереси и стратегически задачи, но това не трябва да пречи на нашите отношения”, каза той.

Според Джабаров избирането на Радев означава, че за гражданите на България „приказката за привлекателността на ЕС е изгубила част от своята привлекателност”.

„Те осъзнаха колко много са загубили, отказвайки се от икономическо сътрудничество с Русия”, посочи руският сенатор. По думите му страната е загубила стотици милиони евро от прекратяването на проекта „Южен поток”.

Резултатите от президентските избори в България свидетелстват за засилването на ролята на патриотичните сили в Европа, коментира пред журналисти зам.-генералният секретар на управляващата партия „Единна Русия” и член на комисията по външните работи в Думата Сергей Железняк, цитиран от ТАСС.

Според него тези сили са алтернатива на „диктата на евроинтеграцията”, която разрушава националните икономики и суверенитета.

„В лицето на Румен Радев българският народ избра път на развитие, насочен към преследване на националните интереси на страната, към по-самостоятелна вътрешна и външна политика”, подчерта руският депутат.

http://btvnovinite.bg/article/svetut/moskva-ako-novata-vlast-v-balgarija-poiska-satrudnichestvo-shte-otvarnem-s-vzaimnost.html

Предишна статия

Службите в паника, шефовете треперят, подчинените се радват

Следваща статия

Павел Найденов: Убиват се не хора, които дължат пари, а тези, които са дали…

Други интересни