Римска баня откриха в центъра на Пловдив

Автор: Няма коментари Сподели:

 Банята представлява комплекс върху няколко декара с мраморен под, басейн с мозайка на праговете, курни. 

 Две терми от римско време са известни в Пловдив, макар че не са отворени под земни пластове и сгради – на площад “Стефан Стамболов” и на Източната порта. Тези дни при изкопни работи за строеж след събаряне на стара сграда в самия център на улица “Отец Паисий” бе разкрита трета сграда. 

Става дума за голяма постройка източно от Римския стадион от IV – V век, типичен за късната Римска империя, предаде кореспондентът на БГНЕС от Пловдив. Банята представлява комплекс върху няколко декара с мраморен под, басейн с мозайка на праговете, курни. 

В момента строителите отстъпиха площадката на археолозите, екип под ръководството на Мая Мартинова разкрива останките, които са удивително запазени. В тази сграда някога римляните са прекарвали по цели дни във водата и са обсъждали градските проблеми. Проучена е до момента голяма зала с басейн – имплувий, открити са капители в коринтски стил. Подът и стените на банята са били отоплявани чрез система за топъл въздух от специални пещи, циркулиращ между зидани колони и тухли, нарича се хипокауст. 

Съборената на това място триетажна къща беше от началото на миналия век, а собствениците имаха доста проблеми с общественото недоволство, докато стана ясно, че Министерството на културата разрешава това. 

Инвестиционните намерения бяха да се построи комплекс с магазини и къщи за гости. При новата находка, обаче, плановете най- малко се отлагат във времето.

Прочети още на:

                                                http://www.bgnes.com/laifstail/liubopitno/4468321/

Предишна статия

ГЕНЕРАЛ РАДЕВ СПЕЧЕЛИ НАЙ- МНОГО ГЛАСОВЕ В ОБЩИНА ХИСАРЯ!

Следваща статия

Хисаря – Любен Акълийски

Други интересни