Парите на властта…

Автор: Няма коментари Сподели:

Политиците и държавните служители в Украйна са длъжни да декларират материалното си състояние. Така изведнъж се оказа, че хора от елита са натрупали милиони. Никой обаче не може да се мери с президента Порошенко.

Dollar Hrywnja Währung (Fotolia)

МВФ принуди украинското правителство да гласува закон, задължаващ политиците и държавните служители да подават декларации за имотното си състояние – като мярка в борбата срещу корупцията. Друг въпрос е дали тя ще постигне тази цел. Депутатите в парламента, членовете на правителството и държавните служители трябваше да декларират своите доходи и материалното си състояние. От което научихме например, че украинската министърка на здравеопазването Уляна Супрун има 4 милиона долара на общата със съпруга ѝ банкова сметка. И когато в кулоарите на парламента украински репортер ѝ зададе въпроса за произхода на това състояние, тя отговори кратко: “Не виждам никакъв проблем с финансите на моето семейство и ще продължа да служа на държавата.”

                                                       Под 300 евро среден доход

Тайната власт на Украйна

“Групата на Ахметов”, “групата на Фирташ”, “групата на Порошенко”, или пък тази на Коломойски? Богаташи с нечувани състояния, натрупани по съмнителен начин, продължават да дърпат конците на властта в Украйна. (18.02.2015)

Голямото ухажване на Савченко

Хройсман – “дългата ръка на президента”

Украйна обявява война на корупцията

Правосъдният министър Павло Петренко има на банковата си сметка 1 милион долара и държи в къщи 500 хиляди долара в брой. Неговият коментар: “Смятам, че толкова са ми необходими, за да живея”.

В същото време средният месечен доход в Украйна е под 300 евро, а минималната работна заплата възлиза на 51 евро. Някои пенсионери пък трябва да преживяват някакви си 80 евро месечно – при това с цени, които в никой случай не могат да бъдат наречени ниски.

Новият украински министър-председател Володимир Хройсман, близък приятел на президента Порошенко, притежава много недвижими имоти, които му носят цяло състояние – в имотната си декларация той е обявил, че има спестени 1,5 милиона долара, отделно от наемите за 53 хиляди евро, които му носят имотите. По време на дебат в парламента той заяви следното: “Да живее Украйна! Аз ще Ви покажа как трябва да се управлява тази страна!”

                                                    Порошенко има 867 милиона евро

Премиерът обаче не може да се мери с президента Петро Порошенко, който оглавява списъка на най-богатите хора в Украйна: той е декларирал 23,7 млн. евро в банкови сметки и повече от 100 фирми в различни държави. Според седмичника “Новое время”, неговото състояние възлиза на общо 867 милиона евро.

Ukraine Petro Poroschenko (Frank Hofmann)

                                      Президентът Петро Порошенко е най-богатият човек в Украйна

Настояването на МВФ за повече прозрачност предизвика остър дебат в парламента. Депутатът от опозиционната партия “Самопомощ” Олег Березюк коментира казуса така: “Агресията и страхът ни съсипват. В украинското общество винаги крадците крещят най-силно: Дръжте крадеца!”

Възмущението в украинското общество е огромно, а и без друго ниското доверие в правителството достигна най-ниската си точка. Бившият военен пилот Надя Савченко, която редовно критикува правителството, заяви: “Хората разбират, че тези, които са на власт, са врагове на народа. Те трябва да бъдат прогонени!”

                                                                           Злорадство в Москва

Не е ясно какви заключения ще направи МВФ. Фондът дълго време задържаше големи финансови помощи за Украйна, тъй като не беше доволен от постигнатото в борбата срещу корупцията. В края на септември обаче фондът отпусна на Киев един транш за 890 милиона долара. 

В Русия пък се радват на оповестяването на имотните декларации на украинския елит. В руския парламент има още повече милионери, но президентът Путин изглежда доста скромен в сравнение с украинския си колега. Владимир Путин, който е смятан за един от най-богатите хора в света, редовно вписва в данъчната си декларация старата си “Лада” и едно малко ремарке на две колела.

                                                                                                                      http://www.dw.com/bg

Предишна статия

Инстинкт за свобода или дух на покорство и апатия?

Следваща статия

Всички се радвахме, когато обявиха град Хисаря за най – зеления град на страната

Други интересни