Поредна пратка български контрабандни цигари заловиха в Диарбекир

Автор: Няма коментари Сподели:

Поредна пратка български контрабандни цигари заловиха в Диарбекир. Цигари от българската марка „ММ“, доставени по контрабандни канали, бяха открити в тайник на микробус в Диарбекир, Югоизточна Турция, съобщава информационната агенция „Доган“. На публикуваните снимки отлично се виждат стекове с марката ММ, произвеждана от Булгартабак и много популярна в Близкия изток.

Според официалното съобщение на дирекцията по сигурността, незаконният внос на 135 881 пакета цигари е на пазарна стойност в размер на 951 167 турски лири. Тютюневата пратка е гарнирана и с 441 килограма чай на стойност 4 111 лири, 80 мобилни телефони и гориво, оценено за 37 560 лири. Всички стоки са контрабанда, срещу 32 задържани се води разследване, 8 автомобила са иззети.

Специализираните операции за пресичане на незаконния внос в тази провинция са перманентни, в рамките на последните 18 дни броят им достигна 23. Турските медии отбелязват настъпилото затишие на пътя на цигарената контрабанда, но то трая кратко. Последното подобно съобщение е от 11 март т.г., според което на пътя Кайсери-Малатия в тайници под задните седалки и под стъпалата на пътнически автобус бяха намерени 63 640 пакета на стойност половин милион турски лири.

Щетите за Турция от незаконния трафик на цигари за миналата година възлизат на 2,3 млрд.лири, каналите минават през границата със Сирия, бе заявил през февруари министърът на митниците и търговията Бюлент Тюфекчи пред Анадолската агенция. Един от големите удари бе реализиран през септември миналата година при проверката на круизен кораб от Дубай за Литва. В три контейнера българските пристанищни власти откриха цигари „Richman“ на пазарна стойност 6 млн.лири, марката обаче е забранена за употреба и внос в Европа, което е и причината българите да задържат пратката 45 дни. Цигарите са натоварени в Дубай, но доставката е върната в Турция от Литва, последвал е опит тя да бъде прехвърлена в България, но митничарите са отказали да я допуснат, уточнява в.“Сабах“.

Именно в Дубай е локализиран напоследът бизнесът на българския депутат Делян Пеевски, който е считан за съсобственик в сянка на Булгартабак. Според банкера Цветан Василев финансирането на дяла на Пеевски е станал с пари от известния контрабандист Салам Кадер Фарадж. Василев потвърждава и документите за разпределянето на собствеността в тютюневия холдинг, които изтекоха в блога на финансовия журналист Мирослав Иванов. Според тях чрез няколко офшорки дял от по 8% в Булгартабак имат премиера Бойко Борисов, приближения му Александър Сталийски и Ахмед Доган.

До момента обаче българските институции игнорират всички сигнали за контрабанда и не предприемат нищо, за да я разследват, въпреки факта, че Пеевски беше посочен в турските медии като „император на контрабандата“ и има забрана да посещава Турция.

Попитан от журналиста Сашо Диков, премиерът Борисов коментира като „лъжа“ твърденията за негово участие в Булгартабак. По-рано той заяви, че Пеевски бил напуснал България. Данните за неговите многобройни сделки в страната обаче сочат обратното.

                                                                                                              https://bivol.bg/bulgartabak-mm.html

Предишна статия

Господари на Ефира 17.10.2016 година

Следваща статия

Олигарси притискат Спас Русев за дългове по аферата „Виваком”

Други интересни